
ŻYWIENIE KRYTYCZNIE CHORYCH
- Wydawca: Makmed
- Rok wydania: 2023
- Wydanie: I
- Ilość stron: 380
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788395132797
88,90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 299zł Najniższa cena z 30 dni: 98,00 zł
Zamówienia złożone od dnia 20 XII 2021 r. mogą zostać zrealizowane w styczniu.
Żywienie krytycznie chorych
Autor: Katarzyna Matysiak-Luśnia
Żywienie krytycznie chorych to pierwsza monografia w języku polskim poświęcona problemom żywienia klinicznego w intensywnej terapii. W początkowych rozdziałach przedstawiono zagadnienia ogólne, takie jak wskazania do żywienia dojelitowego i pozajelitowego, zasady monitorowania i rozpoznawania powikłań. Kolejne rozdziały poświęcone są konkretnym grupom krytycznie chorych, u których patologie narządowe i stosowane rodzaje terapii, szczególnie pozaustrojowych, w sposób istotny wpływają na metabolizm substratów i zmieniają postępowanie żywieniowe.
Dziedzina żywienia klinicznego jest bardzo szeroka. Pomimo istnienia coraz większej ilości dobrych danych wynikających z badań naukowych nie wszystko jest jasne i stan wiedzy nie zawsze umożliwia przedstawienie jednolitych zaleceń. W książce zawarto nie tylko to, co pewne, ale także to, co budzi kontrowersje. Dane z wytycznych i zaleceń to przecież tylko jedna ze stron wiedzy medycznej. W wielu przypadkach można podejmować różniące się, ale uprawnione decyzje terapeutyczne.
Żywienie krytycznie chorych
Autor: Katarzyna Matysiak-Luśnia
R01. Leczenie żywieniowe: Wprowadzenie • Rozpoznanie niedożywienia • Wskazania do leczenia żywieniowego na OIT • Badania laboratoryjne • Bilans azotowy • Antropometria • Masa mięśniowa • Następstwa niedożywienia w populacji krytycznie chorych • Refeeding syndrome, zespół szoku pokarmowego, zespół ponownego odżywienia • Rozpoczęcie leczenia żywieniowego na OIT • Funkcja przewodu pokarmowego w chorobie krytycznej
R02. Wydatek energetyczny i metody jego pomiaru: Wstęp • Wydatek energetyczny: składowe • Równania predykcyjne • Czynniki modyfikujące wydatek energetyczny • Kalorymetria pośrednia
R03. Żywienie dojelitowe: Wstęp • Rodzaje diet przemysłowych • Dostępy do przewodu pokarmowego • Potwierdzenie położenia zgłębnika nosowo-żołądkowego • Żywienie dojelitowe • Biegunka na OIT • Zaparcie na OIT • Błonnik pokarmowy • Diety wysokokaloryczne
R04. Żywienie pozajelitowe: Podstawy kliniczne • Problemy farmaceutyczne związane z żywieniem pozajelitowym • Suplementarne żywienie pozajelitowe • Białko w chorobie krytycznej • Filozofia zapotrzebowania energetycznego: współczynnik E/N • Skład żywienia pozajelitowego
R05. Monitorowanie terapii żywieniowej na OIT: Wprowadzenie • Monitorowanie kliniczne • Monitorowanie ilości dostarczanych substratów: makroskładników, mikroskładników, wody • Glikemia i insulinoterapia • Monitorowanie poziomu krytycznych jonów • Strategie optymalizacji żywienia na OIT
R06. Żywienie podczas ciągłej terapii nerkozastępczej: Wstęp • AKI • Planowanie żywienia podczas terapii nerkozastępczej • Mikroskładniki • Witaminy rozpuszczalne w wodzie • Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach • Elektrolity • Karnityna
R07. Substancje immunomodulujące: Wstęp • Glutamina • Arginina • Kwasy tłuszczowe ω • Antyoksydanty • Nukleotydy
R08. Żywienie w fazie zdrowienia i rekonwalescencji: Wstęp • Propranolol • Testosteron i oksandrolon • Inne interwencje wspierające anabolizm w fazie post-ICU • Żywienie w gojeniu ran i odleżyn • PICS • Zastosowanie i rola β-hydroksymetylomaślanu • Kwasy tłuszczowe ω-3
R09. Zastosowanie doustnych suplementów diety na OIT: Wstęp • Podział doustnych suplementów diety • Skład ONS • Zastosowanie ONS • Ocena dysfagii na OIT • Strategia optymalizacji żywienia doustnego
R10. Zasady podawania leków przez sztuczne dostępy: Wstęp • Zasady podawania leków przez sztuczne dostępy • Doustne systemy terapeutyczne • Przykłady leków doustnych używanych na oddziale intensywnej terapii
R11. Pacjent otyły ‒ żywienie w chorobie krytycznej: Wstęp • Przekarmianie ostre a przewlekłe • Tkanka tłuszczowa • Obesity paradox • Ocena stanu odżywienia • Pogłębiona ocena stanu odżywienia • Zapotrzebowanie na energię • Zapotrzebowanie na białko • Immunożywienie i błonnik
R12. Żywienie w ciężkich chorobach wątroby: Wprowadzenie • Badanie przesiewowe i ocena stanu odżywienia • Ostra niewydolność wątroby • Encefalopatia wątrobowa • Transplantacja wątroby • Zaawansowana marskość wątroby • Leczenie żywieniowe pacjentów z zaawansowaną marskością wątroby
R13. Zapalenie trzustki: Ostre zapalenie trzustki • Przewlekłe zapalenie trzustki
R14. Żywienie w COVID-19: Wstęp • Niedożywienie w populacji pacjentów z COVID-19 • Niedobory mikroskładników • Interwencja żywieniowa • Żywienie pozajelitowe • Prone position • ECMO • Postępowanie po ekstubacji
R15. Żywienie na oddziale intensywnej terapii neurologicznej/neurochirurgicznej: Wstęp • Urazy głowy • Dieta ketogenna • Immunożywienie • Rola probiotyków w leczeniu żywieniowym na NOIT • Żywienie w udarze • Dysfagia
R16. Żywienie pacjenta paliatywnego na OIT: Wstęp • Ograniczanie terapii w warunkach OIT • Leczenie żywieniowe w warunkach ograniczenia terapii • Zakończenie terapii żywieniowej: możliwe czy niemożliwe
Strona Internetowa Medicon.pl korzysta z plików cookies. Możesz je wyłączyć w swojej przeglądarce. Więcej o plikach cookies znajdziesz w naszej polityce prywatności.