
DIETA KONTRA RAK ŻYWIENIE W CHOROBIE NOWOTWOROWEJ
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2016
- Wydanie: I
- Ilość stron: 254
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-200-5219-0
41,90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł
Opis
Wiele badań naukowych dowodzi, że odpowiednia dieta może przeciwdziałać powstawaniu i rozwojowi nowotworów oraz chronić przed przerzutami.
Chorzy leczeni onkologicznie często nie odczuwają apetytu, miewają mdłości i wymioty, dlatego nie chcą jeść. Sytuacja ta prowadzi do osłabienia organizmu i niedożywienia, czego konsekwencją jest brak sił do walki z chorobą.
- Jak zatem nie doprowadzic do wyniszczenia i niedożywienia organizmu osoby walczącej z chorobą?
- Jak powinna wyglądać odpowiednia dieta w chorobie nowotworowej?
- Jak komponowac zdrowe, lekkostrawne i zbilansowane posiłki dostarczające każdego dnia odpowiednią ilośc energii i wszystkie niezbędne składniki odżywcze?
Przekazujemy Wam ten oto niewielki poradnik zawierający najistotniejsze zalecenia i wskazówki dietetyczne dla osób leczonych onkologicznie ( z uwzględnieniem leczenia chirurgicznego, chemio- i radioterapii ). Znajdziecie w nim przepisy na lekkie, zdrowe potrawy i przykładowe jadłospisy, które mogą się stać inspiracją do codziennego przygotowania zbilansowanych posiłków. Zachęcamy do zmieniania przepisów według własnego uznania i dodawania do potraw chorego jego ulubionych składników.
Spis treści
- Czy zastosowanie odpowiedniej diety może chronić przed zachorowaniem na raka?
- Prawidłowe przechowywanie produktów spożywczych
- Dieta w trakcie leczenia onkologicznego
- Wskazówki dietetyczne w wybranych metodach leczenia onkologicznego
- Postępowanie dietetyczne w wybranych chorobach nowotworowych
- Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki w diecie pacjenta leczonego onkologicznie
- Dieta w przypadku nietolerancji laktozy
- Dieta w przypadku nietolerancji glutenu
- Gotowa dieta przemysłowa czy dieta specjalna z produktów spożywczych – co jest korzystniejsze?
- Działania niepożądane leczenia onkologicznego – jak sobie z nimi radzić?
- Przepisy na potrawy
- Przykładowe jadłospisy