ODŻYWIANIE CZYLI TRZECIA DROGA MEDYCYNY
- Wydawca: Vital
- Rok wydania: 2018
- Wydanie: I
- Ilość stron: 960
- Oprawa: twarda
- ISBN: 978-83-65846-19-8
103,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 103,90 zł
Odżywianie czyli trzecia droga medycyny. 101 chorób, które można pokonać dietą
Autor: Jean Seignalet
To od odżywiania zależy Twoje zdrowie i to ono stanowi skuteczną, a zarazem bezpłatną medycynę naszych czasów. Poznasz metody odżywiania, których skuteczność pokonywania kilkudziesięciu nieuleczalnych chorób została potwierdzona naukowo. Stanowi tym samym nadzieję dla wielu chorych przywracając szansę na całkowite odzyskanie zdrowia. Z tej publikacji korzystają miliony osób na całym świecie. Stanowi również źródło wiedzy dla naukowców i lekarzy. Zawiera dokładne i szczegółowe badania kliniczne oraz hipotezy na temat przyczyn wielu chorób, których mechanizm do tej pory był nieznany. Nowe odżywianie – zdrowsze życie.
Odżywianie czyli trzecia droga medycyny. 101 chorób, które można pokonać dietą
Autor: Jean Seignalet
Wstęp do nowego wydania
Krótka historia niestandardowej książki
Wstęp do piątego wydania
Kilka wstępnych wyjaśnień
A. Dlaczego można interesować się odżywianiem?
1. Moje przekonanie o niezwykłej ważności odżywiania
2. Prace kilku prekursorów
3. Niepokojące tajemnice medycyny
4. Moje podwójne wykształcenie, medyczne i biologiczne
B. Prowadzenie badań
1. Pierwsze kroki
2. Na planie teoretycznym
3. Na planie praktycznym
C. Chronologia pracy
D. Plan książki
CZĘŚĆ PIERWSZA ELEMENTY KLUCZOWE Wspólne przyczyny wielu chorób Karta
1. Czynniki chorobotwórcze: genetyczne i środowiskowe
Rozdział 1 Podstawowe pojęcia genetyki
A. Chromosomy
B. Kwasy nukleinowe
C. Geny strukturalne
D. Od genu do białka
E. Geny regulatorowe
F. Możliwe modyfikacje genów
Najważniejsze punkty
Rozdział 2 Środowisko
A. Lista głównych czynników środowiskowych
1. Napromieniowanie
2. Czynniki klimatyczne i fizyczne
3. Zanieczyszczenie powietrza
4. Zanieczyszczenie wody
5. Zanieczyszczenie gleby
6. Tytoń
7. Alkohol
8. Lekarstwa
9. Szczepionki
10. Alergeny
11. Pasożyty
12. Grzyby
13. Bakterie
14. Wirusy
15. Żywność
16. Stres
B. Hierarchia czynników środowiskowych
Karta 2: Czynniki mające wpływ na choroby: enzymy, jelito cienkie, współczesny sposób odżywiania
Rozdział 3 Enzymy
A. Definicja i główne cechy
B. Sposób działania enzymów
C. Inhibitory i aktywatory enzymatyczne
1. Inhibitory
2. Aktywatory
D. Regulowanie działania enzymów
E. Klasyfikacja enzymów
F. Koenzymy
G. Kapitał enzymatyczny
H. Wrogowie enzymów
1. Czym są wrogowie enzymów?
2. W jaki sposób atakują oni enzymy?
3. Skutki nieprawidłowego działania enzymów
I. Medycyna, która uwzględnia enzymy
1. Mikroodżywianie
2. Makroodżywianie
Rozdział 4 Jelito cienkie
A. Struktura jelita cienkiego
1. Anatomia
2. Budowa
B. Komórki błony śluzowej jelita cienkiego
1. Enterocyty, czyli komórki wchłaniające
2. Komórki śluzu
3. Komórki Panetha
4. Komórki endokrynowe
5. Komórki M
C. Rola jelita cienkiego
1. Uczestniczy w trawieniu pokarmów
2. Wchłania niektóre z trawionych substancji
3. Umożliwia ruch chylus
D. Flora bakteryjna jelita cienkiego
E. Funkcja obronna jelita cienkiego
1. Nie-autoimmunologiczne środki obronne
2. Autoimmunologiczne środki obronne
F. Tolerancja pokarmowa
1. Konieczność tolerancji pokarmowej
2. Udowodnienie istnienia tolerancji pokarmowej
3. Mechanizmy tolerancji pokarmowej
G. Hiperprzepuszczalność jelita cienkiego
1. W stanie fizjologicznym
2. W stanie patologicznym
3. Metody pomiaru przepuszczalności jelita cienkiego
4. Powody hiperprzepuszczalności
5. Skutki hiperprzepuszczalności
6. Kilka słów o okrężnicy
7. Kilka słów o pęcherzykach płucnych
Najważniejsze punkty
Rozdział 5 Dawny i współczesny sposób odżywiania
A. Zmiany sposobu odżywiania w ciągu wieków
1. Prehistoria
2. Okres neolityczny
3. Epoka nowoczesna
4. Sześć głównych różnic
5. Odżywianie i ewolucja
B. Problem zbóż uprawnych
1. Definicja zbóż
2. Znacznie zbóż w odżywianiu
3. Od zbóż w okresie prehistorycznym do zbóż w okresie współczesnym
4. Pszenica
5. Ryż
6. Kukurydza
7. Szkodliwe efekty zbóż
C. Problem mleka zwierzęcego
1. Historia mleka zwierzęcego
2. Mleko kobiety
3. Porównanie między mlekiem kobiecym a mlekiem krowim
4. Mleko modyfikowane dla niemowląt
5. Szkodliwe efekty mleka krowiego
D. Problem obróbki cieplnej
1. Cele i sposoby obróbki cieplnej
2. Widoczne skutki obróbki cieplnej
3. Chemiczne skutki obróbki cieplnej
4. Szkodliwe efekty obróbki cieplnej
5. Skutki praktyczne
E. Przygotowywanie olejów
F. Zanieczyszczenia pożywienia
1. Dodatki spożywcze
2. Substancje stosowane przy hodowli zwierząt i uprawie roślin
3. Napromieniowanie żywności
4. Powrót do żywności ekologicznej
G. Niedobory witamin i minerałów
H. Inne błędy w zakresie odżywiania
1. Choroba szalonych krów
2. Nadmierne połowy morskie
3. Organizmy genetycznie modyfikowane
I. Wnioski
Rozdział 6 Główne zasady diety
A. Podstawy mojej diety
B. Analiza produktów spożywczych
1. Mleka zwierzęce
2. Zboża
3. Mięsa
4. Wędliny
5. Jajka
6. Ryby
7. Inne owoce morza
8. Warzywa zielone
9. Warzywa suche
10. Warzywa kruche
11. Świeże owoce
12. Owoce suszone lub konserwowane
13. Cukry
14. Oleje
15. Inne produkty spożywcze
16. Przyprawy
17. Napoje
C. Inne zalecenia dietetyczne
1. Maksymalne unikanie gotowania
2. Czy istnieją zagrożenia wynikające z jedzenia surowych pokarmów?
3. Równowaga między zasadami i kwasami
4. Inne wskazówki
5. Układanie posiłków
6. Wielkość porcji
D. Dodatkowe środki przy stosowaniu diety
1. Zaprzestanie palenia
2. Wystarczająca aktywność fizyczna
3. Unikanie do maksimum wpływu stresu
4. Zażywanie bakterii fermentacji mlekowej
5. Suplementacja witamin i minerałów
E. Wnioski
Karta 3: Różne mechanizmy chorób
CZĘŚĆ DRUGA CHOROBY AUTOIMMUNOLOGICZNE
Karta 4: Immunologia
Rozdział 7 Podstawowe pojęcia immunologii
A. Reakcja immunologiczna
1. Pojęcia antygenu i reakcji immunologicznej
2. Komórki prezentujące antygeny (ACP)
3. Komórki odpowiadające na antygeny
4. Rozpoznawanie antygenu
5. Aktywacja komórek i współpraca komórkowa
6. Działanie efektorowe
7. Zakończenie reakcji immunologicznej
8. Główne cechy reakcji immunologicznej
9. Interakcje między układem immunologicznym, układem nerwowym i układem hormonalnym
Najważniejsze punkty
B. Reakcja zapalna
1. Definicja
2. Ostra reakcja zapalna
3. Przewlekła reakcja zapalna
4. Zapalenie i odporność
5. Wolne rodniki
Najważniejsze punkty
C. Tolerancja i autoimmunizacja
1. Tolerancja
2. Autoimmunizacja
Najważniejsze punkty
D. Układ HLA
1. Geny HLA
2. Cząsteczki HLA
3. Rola cząsteczek HLA w reakcji immunologicznej
4. HLA i autoimmunizacja
Najważniejsze punkty
Rozdział 8 Reumatoidalne zapalenie stawów
A. Opis choroby
1. Okoliczności występowania
2. Objawy i diagnostyka
3. Zmiany wywoływane przez RZS
4. Mechanizm
5. Przebieg
6. Leczenie
B. Etapy rozumowania
1. RZS jest chorobą wieloczynnikową
2. Pierwszy gen podatności to HLA-DR
3. Peptyd ma rolę sprawczą przy RZS
4. Może chodzić o peptyd pochodzący z jelita
5. Pierwszym czynnikiem środowiskowym jest pożywienie
6. Drugim czynnikiem środowiskowym jest bakteria jelitowa
7. Hiperprzepuszczalność jelita cienkiego przy RZS i jej powody
8. Trzecim czynnikiem środowiskowym jest stres
9. Drugi gen podatności jest związany z płcią żeńską
10. Trzeci gen podatności może odpowiadać grupie genów kodujących dla niektórych enzymów i/lub niektórych mucyn jelitowych
C. Teoria w zakresie patogenezy RZS
D. Odmiany teorii patogenezy
1. Hipoteza reakcji krzyżowej
2. Hipoteza superantygenu
3. Hipoteza substancji bakteryjnych
E. Praktyczne konsekwencje powyższej teorii
1. Niebezpieczeństwo pochodzi z jelita
2. Tradycyjne lekarstwa mają działać na zbyt późnym etapie
3. Jest logiczne, że należy zmienić sposób odżywiania
F. Dieta i jej wyniki
1. Dieta
2. Chorzy leczeni opisywanym sposobem
3. Monitorowanie pacjentów
4. Czas trwania diety
5. Wyniki w zakresie reumatyzmu zapalnego
6. Wiarygodność wyników
7. Sposoby działania diety
8. Jak wyjaśnić niepowodzenia?
G. Przypadki chorych
1. Przypadek RZS 26
2. Przypadek RZS 15
3. Przypadek RZS 91
H. Wnioski
Rozdział 9 Zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa
A. Opis choroby
1. Okoliczności występowania
2. Objawy i diagnostyka
3. Przebieg i leczenie
4. Pojęcie chorób stawów kręgosłupa
5. Problemy do rozwiązania
B. Etapy wnioskowania
1. ZZSK to choroba wieloczynnikowa
2. Pierwszym genem jest HLA-B27
3. Peptyd wydaje się odpowiedzialny za ZZSK
4. Pierwszym czynnikiem środowiskowym jest bakteria
5. Drugi czynnik środowiskowy to współczesny sposób odżywiania
6. Hiperprzepuszczalność i/lub uszkodzenia jelita często występują przy ZZSK
7. Drugi gen jest związany z płcią męską
8. Trzeci gen zarządza produkcją enzymów i/lub mucyn enterocytów
C. Teoria w zakresie patogenezy ZZSK
D. Dyskusja, odmiany i praktyczne konsekwencje teorii
1. Punkt do dyskusji
2. Odmiany teorii
3. Praktyczne konsekwencje tej teorii
E. Dieta i jej wyniki
1. Dieta
2. Leczenie chorych
3. Monitorowanie chorych
4. Czas trwania diety
5. Wyniki
6. Wiarygodność wyników
7. Sposób działania diety
F. Przypadki chorych
1. Przypadek ZZSK 3
2. Przypadek ZZSK 16
G. Wnioski
Rozdział 10 Inne choroby autoimmunologiczne z zakresu reumatologii
A. Reumatyzmy zapalne
1. Łuszczycowe zapalenie stawów (ŁZS)
2. Polimialgia reumatyczna (PMR)
3. Młodzieńcze zapalenia stawów (MZS)
4. Reumatyzm polindromiczny
5. Nieokreślone zapalne choroby reumatyczne
B. Zespół Sjögrena
1. Opis choroby
2. Teoria w zakresie mechanizmu ZS
3. Wyniki
C. Toczeń rumieniowaty układowy
1. Opis choroby
2. Refleksje na temat mechanizmu TRU
3. Wyniki
D. Twardzina
1. Opis choroby
2. Refleksje nad mechanizmem TU
3. Wyniki
E. Inne choroby tkanki łącznej
Rozdział 11 Choroba Gravesa-Basedowa
A. Opis choroby
B. Hipoteza w zakresie patogenezy choroby Gravesa-Basedowa
C. Wyniki
Rozdział 12 Stwardnienie rozsiane
A. Opis choroby
B. Hipoteza w zakresie patogenezy SM
C. Diety i SM
D. Wyniki mojej metody
E. Wnioski
Rozdział 13 Choroby autoimmunologiczne wątroby i dróg żółciowych
A. Autoimmunologiczne zapalenie wątroby (AZW)
B. Pierwotna żółciowa marskość wątroby (PBC)
C. Pierwotne stwardniające zapalenie dróg żółciowych (PSC)
Rozdział 14 Inne choroby autoimmunologiczne i heteroimmunologiczne
A. Choroby, w przypadku których dieta jest często skuteczna
1. Celiakia
2. Opryszczkowe zapalenie skóry (DH)
3. Ostre zapalenie przedniego odcinka błony naczyniowej (AAU)
4. Zespół Guillaina-Barrégo (GBS)
5. Idiopatyczne neuropatie obwodowe
6. Ziarniniakowatość Wegenera (ZW)
7. Guzkowe zapalenie tętnic (PAN)
8. Nefropatia IgA
9. Choroba Peyroniego
10. Choroba Hortona
11. Autoimmunologiczna choroba Addisona
B. Choroby, w przypadku których dieta ma wątpliwą czy słabą skuteczność lub nie ma jej w ogóle
1. Choroba Hashimoto
2. Idiopatyczna plamica małopłytkowa (ITP)
3. Miastenia
4. Pęcherzyca
5. Zespół Churga i Strauss (CSS)
6. Inne choroby
C. Choroby, w przypadku których warto wypróbować dietę jako sposób leczenia
D. Choroby, w przypadku których dieta powinna zostać zastosowana jako profilaktyka
1. Anemia złośliwa
2. Narkolepsja
3. Cukrzyca typu 1 (IDDM)
Wnioski w zakresie immunologii
1. Klasyczna wizja chorób autoimmunologicznych
2. Moja wizja chorób autoimmunologicznych
CZĘŚĆ TRZECIA CHOROBY WYNIKAJĄCE Z ZANIECZYSZCZEŃ
Karta 5: Chemia i fizjologia komórki
Rozdział 15 Podstawowe pojęcia z zakresu chemii A. Materiały organizmu
1. Woda
2. Minerały
3. Witaminy
4. Węglowodany lub cukry
5. Lipidy lub tłuszcze
6. Białka
7. Nukleotydy
Najważniejsze punkty
B. Katabolizm i anabolizm
1. Metabolizm energetyczny
2. Metabolizm syntezy
Najważniejsze punkty
Rozdział 16 Podstawowe pojęcia fizjologii komórki
A. Kilka definicji
B. Struktura komórek człowieka
C. Komunikacja komórek ze środowiskiem zewnętrznym
D. Komunikacja komórek między sobą
E. Mitoza
F. Apoptoza
G. Macierz pozakomórkowa (ECM)
1. Konieczność ECM
2. Struktura ECM
3. Funkcje ECM
H. Organy, tkanki, narządy i układy
Najważniejsze punkty
Rozdział 17 Teoria w zakresie zanieczyszczeń
A. Działanie komórek
B. Odpady pochodzące z jelita
C. Pojęcie zanieczyszczeń
D. Przyszłość zanieczyszczonych komórek
E. Jak przeciwdziałać zanieczyszczeniom lub je leczyć?
Rozdział 18 Choroby reumatologiczne wynikające z zanieczyszczeń
A. Fibromialgia (FMS)
1. Klasyczne dane w zakresie fibromialgii
2. Nowa koncepcja fibromialgii
B. Zapalenia ścięgien
1. Zapalenia ścięgien
2. Mechaniczne zapalenia ścięgien
3. Zapalenia ścięgien wynikające z zanieczyszczeń
C. Osteoartroza
1. Opis choroby
2. Teoria w zakresie mechanizmu artrozy
3. Wyniki diety
4. Mechanizm działania zmiany sposobu odżywiania
D. Osteoporoza
E. Dna moczanowa
F. Inne choroby
Rozdział 19 Neuropsychiatryczne choroby wynikające z zanieczyszczeń
A. Bóle głowy
B. Autyzm
C. Schizofrenia
D. Depresja endogenna
E. Choroba Alzheimera
F. Choroba Parkinsona
G. Dystonia
H. Stwardnienie zanikowe boczne (ALS)
Rozdział 20 Choroby metaboliczne wynikające z zanieczyszczeń
A. Cukrzyca typu 2 (NIDDM)
B. Inne choroby metaboliczne
1. Hipoglikemia
2. Hipercholesterolemia
3. Spazmofilia
4. Nadwaga i otyłość
Rozdział 21 Inne niezłośliwe choroby wynikające z zanieczyszczeń
A. Miażdżyca
B. Inne choroby hematologiczne
C. Różne choroby
D. Starzenie
E. Problemy sportowców
Rozdział 22 Aktualny stan wiedzy w zakresie nowotworów
A. Definicja
B. Geny nowotworowe
1. Geny bezpośrednio odpowiedzialne
2. Geny działające pośrednio
C. Nieprawidłowości genetyczne prowadzące do złośliwych zmian komórki
1. Analiza zmian genetycznych
2. Konsekwencje zmian genetycznych
D. Nowotwory dziedziczne i nabyte
1. Nowotwory dziedziczne
2. Nowotwory nabyte
E. Powstanie nowotworu
1. Utworzenie początkowej komórki złośliwej
2. Utworzenie złośliwego guza
3. Przerzuty
F. Czynniki środowiskowe i nowotwory
1. Promieniowanie
2. Produkty chemiczne
3. Wirusy
4. Bakterie niejelitowe
G. Leczenie nowotworów
1. Klasyczne sposoby leczenia
2. Wyniki
3. Komentarze
4. Czy istnieją inne sposoby terapii?
Rozdział 23 Zanieczyszczania, dieta hipotoksyczna i nowotwory
A. Teoria zanieczyszczania jest stosowana w przypadku wielu nowotworów
1. Jakie są substancje zanieczyszczające?
2. Zanieczyszczanie pozakomórkowe
3. Zanieczyszczania wewnątrzkomórkowe
4. Zanieczyszczanie komórek immunologicznych
B. Sposób odżywiania i nowotwór
1. Korelacje między niektórymi produktami spożywczymi i niektórymi nowotworami
2. Przykład raka piersi
3. Produkty niebezpieczne i produkty ochronne
C. Dieta hipotoksyczna i zapobieganie nowotworom
1. Logika diety hipotoksycznej
2. Wyniki
D. Dieta hipotoksyczna i leczenie raka
1. Czego można oczekiwać po zmianie sposobu odżywiania?
2. Wyniki
E. Wnioski
1. Skupienie na raku
2. Skupienie na diecie
CZĘŚĆ CZWARTA CHOROBY WYNIKAJĄCE Z ELIMINACJI
Karta 6: Teoria w zakresie chorób wynikających z eliminacji
Rozdział 24 Teoria w zakresie eliminacji
A. Istnienie eliminacji
B. Cząsteczki do eliminacji
C. Środki używane w celu eliminacji
D. Drogi eliminacji
E. Eliminacja fizjologiczna
F. Eliminacja patologiczna
G. Jak zapobiegać chorobom wynikającym z eliminacji lub je leczyć?
H. Eliminacja i przetrwanie ludzi
Rozdział 25 Choroby układu trawiennego wynikające z eliminacji
A. Zapalenie jelita grubego
B. Mikroskopowe zapalenie jelita grubego
C. Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
D. Choroba Crohna
E. Zapalenie błony śluzowej żołądka
Rozdział 26 Skórne choroby wynikające z eliminacji
A. Trądzik
B. Egzema
C. Pokrzywka
D. Łuszczyca
E. Inne schorzenia dermatologiczne
Rozdział 27 Choroby oskrzeli wynikające z eliminacji
A. Przewlekłe zapalenie oskrzeli
B. Astma
Rozdział 28 Inne choroby wynikające z eliminacji
A. Choroby błon śluzowych, uszu, nosa i gardła oraz spojówek
1. Nawracające infekcje
2. Alergie
3. Polipy nosa i zatok
4. Aft
B. Choroby cechujące się aktywacją niektórych rodzajów leukocytów
Rozdział 29 Choroby o złożonym mechanizmie
A. Choroba Behçeta
B. Zespół SAPHO
C. Sarkoidoza
D. Wieloraka nadwrażliwość chemiczna (MCS)
E. Zespół przewlekłego zmęczenia (CFS)
CZĘŚĆ PIĄTA WYNIKI DIETY
Rozdział 30 Podsumowanie teorii i wyników
A. Koncepcja całości teorii
B. Choroby, które są odporne na działanie diety hipotoksycznej
C. Choroby, na które dieta hipotoksyczna często ma wpływ
1. Przypadki powodzenia
2. Przypadki niepowodzenia
3. Przypadki pośrednie
4. Przypadki wymykające się diecie
5. Ograniczenia metody
6. Zastosowanie u zwierząt
7. Wiarygodność wyników
Rozdział 31 Zasady diety
A. Prowadzenie diety
1. Ilość osób stosujących zasady diety
2. Sposób stosowania diety
3. Koszt utrzymania diety
4. Łatwość stosowania diety
5. Terminy do przestrzegania
6. Konieczność długoterminowego stosowania
B. Inne problemy związane z dietą
1. Lekarstwa
2. Zmiany wagi
3. Oczyszczanie
4. Ewentualne niedobory
5. Infekcje bakteryjne i pasożyty
C. Wnioski
Rozdział 32 Wnioski
A. Na planie medycznym
B. Poza medycyną
1. Główne błędy
2. Zagrożenia, przed którymi stoimy
3. Środki, które należy przedsięwziąć
C. Kilka słów na zakończenie
Załączniki Synteza hipotez doktora Seignaleta w zakresie patogenezy
Główne zasady diety doktora Seignaleta
Najczęstsze pytania dotyczące diety doktora Seignaleta
Tydzień, aby prawidłowo rozpocząć dietę doktora Seignaleta
Świadectwa
Indeks chorób
Indeks tematyczny
Spis rysunków i tabel
Bibliografia
Opryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcejDowiedz się jakie suplementy diety mogą wesprzeć spalanie tkanki tłuszczowej
czytaj więcejDowiedz się czym są suplementy diety i poznaj ich działanie.
czytaj więcejChoroby oczu to szeroka kategoria schorzeń, które wpływają na funkcjonowanie...
czytaj więcejDna moczanowa jest przewlekłą chorobą reumatyczną, którą charakteryzuje gromadzenie...
czytaj więcejChoroba syropu klonowego (MSUD), mimo swojej pozornie łagodnej nazwy, stanowi poważne...
czytaj więcej