
ŻYWNOŚĆ FUNKCJONALNA NAJZDROWSZE PRODUKTY Z NATURY
- Wydawca: Vital
- Rok wydania: 2015
- Wydanie: I
- Ilość stron: 144
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-64278-74-7
27,50 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł
Opis
Żywność funkcjonalna. Najzdrowsze produkty z natury
Autorzy: Jenny Bor, Thorsten Weiss
Jesteśmy społeczeństwem, w którym coraz częściej diagnozuje się przypadki cukrzycy, nadciśnienia, udarów mózgu, chorób neurodegeneracyjnych czy osteoporozy. Są one skutkiem nieprawidłowej diety opartej na przetworzonych pokarmach, które nie odżywiają naszych organizmów, a je zatruwają i obciążają.
Natura oferuje nam zadziwiające produkty, które przywracają w naszych organizmach równowagę i pozwalają na zachowanie optymalnego stanu zdrowia. Żywność funkcjonalna nie tylko odżywia organizm, ale również ma właściwości uzdrawiające.
Autorzy opisują ponad pięćdziesiąt najzdrowszych i uznawanych za życiodajne owoców, warzyw, ziół, korzeni, nasion, grzybów z całego świata. Podają również pełną charakterystykę ich właściwości prozdrowotnych. Na przykład pokrzywa ma silnie odtruwające działanie i oczyszcza organizm, natomiast rumianek działa rozkurczowo i łagodzi stres. Siemię lniane zmniejsza zagrożenie chorobami serca i naczyń krwionośnych. Wbrew powszechnym opiniom, awokado efektywnie spala tłuszcz i utrzymuje prawidłowy poziom insuliny. Aloes działa chłodząco, wspomaga leczenie ran i hamuje stany zapalne. Przy każdym produkcie znajdziesz prosty przepis na deser, koktajl czy pastę. Wypróbuj je, a przekonasz się, że na stałe zrzucisz wagę, odbudujesz system obronny organizmu, Twoja skóra będzie promieniała, a ciało pozostanie młode. Będziesz potrzebował mniej snu i oczyścisz umysł. Wszystkie produkty są łatwo dostępne.
Poznaj najbardziej wartościową żywność z natury.
Spis treści
Żywność funkcjonalna. Najzdrowsze produkty z natury
Autorzy: Jenny Bor, Thorsten Weiss
Część 1
Wstęp
Nadszedł czas rozwiązań
Jesteś tym, co jesz
Dlaczego superżywność?
Co jest superżywnością, a co nie?
Uzdrawiająca siła enzymów w surowym pożywieniu
Superżywność – najlepsze źródło enzymów
Jedz jak szympans
Czy surowe jedzenie nie jest za zimne?
Jelito nie ma zębów
Część 2
Przepisy do wykorzystania
Urządzenia i akcesoria do przygotowywania żywności
Zasadowa superżywność
Surowe kakao
Otręby ryżowe i zawarte w nich proteiny
Palma kokosowa
Konopie
Bardzo zielone
Moringa – cudowne drzewo
Spirulina
Chlorella
Trawa pszeniczna i jęczmienna
Fitoplankton morski – prasiła z morza
Kiełki – eksplozja życiodajnej substancji dla zachowania młodości
Superzioła
Pokrzywa – odkryj ją na nowo!
Rumianek – słoneczne ziele
Miłorząb dwuklapowy (Ginko biloba) – na dobrą pamięć
Supernasiona
Chia – ziarna mocy
Siemię lniane
Superowoce
Goji – jagody szczęścia
Jagody acai – dodający sił owoc mocy
Jagody schizandry
Jagody camu camu – bomba witaminy C
Czarne jagody
Awokado
Granat
Papaja – czarodziejski owoc
Noni – superowoc z dalekiej Azji
Baobao
Aloes
Orzechy cashew (nerkowce)
Makadamia – król orzechów
Oliwki
Chili – bardzo ostre i bardzo zdrowe
Superkorzenie
Korzeń maca – król Andów
Astragalus – korzeń nieśmiertelności
Żeń-szeń – jeszcze jeden cudowny korzeń
Kurkuma
Grzyby, które uzdrawiają i dodają witalności
Reishi – grzyb szczęścia
Chaga
Produkty słodzące
Stewia
Daktyle
Jadłoszyn
Lucuma – złoto Inków
Inne superprodukty
Pyłki kwiatów – dzięki kochanym pszczołom za ten cud natury!
Cynamon – superkora
Shilajit – ajurwedyjskie źródło witalności
Wykaz ilustracji
O Autorach