
BROMATOLOGIA ZARYS NAUKI O ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIU
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2006, dodruk 2015
- Wydanie: I
- Ilość stron: 464
- Oprawa: miękka foliowana
- ISBN: 978-83-200-3603-9
99,90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł
Opis
Jest to nowoczesny, przejrzysty podręcznik akademicki, w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produktów żywnościowych, ich wartość odżywczą, występowanie i pożądaną wielkość spożycia. Cenne jest uwzględnienie problemu interakcji witamin z lekami.
Szczególną uwagę zwrócono na racjonalny sposób odżywiania się różnych grup ludności, metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz rolę dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Jeden z rozdziałów poświęcono różnym rodzajom współcześnie stosowanych diet oraz aleternatywnym sposobom żywienia.
Publikacja jest przeznaczona dla studentów wydziałów farmaceutycznych oraz nauki o zdrowiu akademii medycznych, a także innych uczelni (np. uczelni rolniczych), które w swych programach nauczania uwzględniają naukę o żywności i żywieniu.
Spis treści
1. Wstęp
2. Podstawowe składniki odżywcze
3. Witaminy
4. Składniki mineralne
5. Przemiany składników odżywczych w organizmie człowieka
6. Interakcje leków ze składnikami pożywienia
7. Ogólna charakterystyka podstawowych grup żywności
8. Podstawy racjonalnego żywienia
9. Podstawy dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
10. Specyficzne sposoby odżywiania się niektórych grup ludności