
BROMATOLOGIA ZARYS NAUKI O ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIU
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2006, dodruk 2015
- Wydanie: I
- Ilość stron: 464
- Oprawa: miękka foliowana
- ISBN: 9788320036039
156,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 145,90 zł
Jest to nowoczesny, przejrzysty podręcznik akademicki, w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produktów żywnościowych, ich wartość odżywczą, występowanie i pożądaną wielkość spożycia. Cenne jest uwzględnienie problemu interakcji witamin z lekami.
Szczególną uwagę zwrócono na racjonalny sposób odżywiania się różnych grup ludności, metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz rolę dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Jeden z rozdziałów poświęcono różnym rodzajom współcześnie stosowanych diet oraz aleternatywnym sposobom żywienia.
Publikacja jest przeznaczona dla studentów wydziałów farmaceutycznych oraz nauki o zdrowiu akademii medycznych, a także innych uczelni (np. uczelni rolniczych), które w swych programach nauczania uwzględniają naukę o żywności i żywieniu.
1. Wstęp
2. Podstawowe składniki odżywcze
3. Witaminy
4. Składniki mineralne
5. Przemiany składników odżywczych w organizmie człowieka
6. Interakcje leków ze składnikami pożywienia
7. Ogólna charakterystyka podstawowych grup żywności
8. Podstawy racjonalnego żywienia
9. Podstawy dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
10. Specyficzne sposoby odżywiania się niektórych grup ludności
Opryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcejBadania laboratoryjne stanowią fundament nowoczesnej diagnostyki medycznej i naukowej,...
czytaj więcej