• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-21176_22152_150x190

ŻYWIENIE W CHOROBACH SERCA

  • Wydawca: PZWL
  • Rok wydania: 2022
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 600
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 9788301223342
 
199,00 zł
169,90 zł 169,90 zł PLN 1
Dostawa od 12.50 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 299zł
UWAGA!

Zamówienia złożone od dnia 20 XII 2021 r. mogą zostać zrealizowane w styczniu.

Opis

Żywienie w chorobach serca

Autor: Piotr Jankowski, Michał Czapla

Żywienie w chorobach serca, to pozycja jakiej brakowało na polskim rynku. Do tej pory wiedzę dotyczacą żywienia w chorobach sercowo - naczyniowych czerpaliśmy z wytycznych krajowych lub europejskich, które jednak tylko zaznaczały konieczność prawidłowego żywienia w chorobach serca.

Monografia, która powstała, w sposób szczegółowy omawia zagadnienia żywieniowe dotyczące chorych kardiologicznych. W rezultacie jak autorzy sugerują może być drogowskazem oraz cennym uzupełnieniem pozycji literaturowych wymaganych w sylabusach przedmiotów na kierunkach nie tylko medycznych czy dietetycznych.

Wszystkie informacje podane w monografii są istotne, podane w sposób ciekawy zachęcający do zgłębiania tajników żywienia w chorobach serca.

Prof. Izabella Uchmanowicz

 

Choroby układu krążenia są najczęstszą przyczyną zgonów w krajach rozwiniętych i stanowią dla współczesnego świata duże wyzwanie zdrowotne. Jest to pierwsza książka na polskim rynku wydawniczym kompleksowo traktująca  żywienie osób z chorobami serca.

W publikacji poruszono wiele ważnych tematów, w tym zaprezentowano najbardziej wartościowe diety zalecane pacjentom z chorobami serca. Opisano postępowanie u pacjentów  dyslipidemią, nadciśnieniem tetniczym, niewydolnościa serca i innymi stanami zdrowotnymi. Przedstawiono postępowanie u pacjentów w podeszłym wieku, u dzieci, u chorych po przeszczepie serca, a także omówiono zagadnienia związane z żywieniem osób w stanach  niedożywienia. Kolejną ważną częścią ksiązki jest farmakoterapia i stosowanie suplementów diety.

Mamy nadzieję, że przedstawione informacje, porady i rekomendacje okażą się wartościowe i będą wykorzystywane w codziennej praktyce. Książkę kierujemy zarówno do dietetyków, specjalistów różnych dziedzin medycyny, jak również adeptów nauk medycznych, którzy poszukują wiarygodnej wiedzy uznanych ekspertów w tej tematyce.

Spis treści

Żywienie w chorobach serca

Autor: Piotr Jankowski, Michał Czapla

1. Choroby układu krążenia problemem zdrowia publicznego

2. Czynniki ryzyka chorób serca

3. Ocena ryzyka sercowo-naczyniowego

4. Dietoprofilaktyka chorób serca. Przegląd światowych wytycznych

5. Wpływ mikrobioty jelitowej na choroby serca

6. Wybrane modele żywienia stosowane w chorobach serca

7. Postępowanie żywieniowe w dyslipidemii

8. Postępowanie żywieniowe w nadciśnieniu tętniczym

9. Postępowanie żywieniowe w niewydolności serca

10. Żywienie po przeszczepie serca 

11. Dietoterapia otyłośc

12. Farmakologiczne i zabiegowe leczenie otyłości

13. Żywienie pacjentów ze współistniejącymi jednostkami chorobowymi

14. Postępowanie dietetyczne w niedożywieniu

15. Żywienie osób starszych z chorobami serca

16. Żywienie dzieci z chorobami serca

17. Suplementy diety stosowane w chorobach serca

18. Interakcja leków i suplementów diety z żywnością 

19. Wybrane produkty spożywcze i ich wpływ na choroby serca 

20. Analiza składu ciała u pacjentów z chorobami serca – aspekty praktyczne

21. Psychologia zmiany nawyków żywieniowych 

22. Samoopieka pacjenta z chorobami serca

23. Opieka koordynowana nad pacjentem z chorobami serca  

24. Medycyna stylu życia w chorobach serca

25. Pierwsza pomoc w gabinecie dietetyka 

 

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY