• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-20497_21421_150x190

DIETETYKA ŻYWIENIE ZDROWEGO I CHOREGO CZŁOWIEKA WYD 5

  • Wydawca: PZWL
  • Rok wydania: 2021
  • Wydanie: V
  • Ilość stron: 720
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 9788320064803
ilość opinii: 1
5/5 na podstawie 1
174,00 zł
142,90 zł 142,90 zł PLN 1
Dostawa od 12.50 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 299zł
UWAGA!

Zamówienia złożone od dnia 20 XII 2021 r. mogą zostać zrealizowane w styczniu.

Opis

Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka wyd 5

Autor: Helena Ciborowska, Artur Ciborowski

Rozwój nauk o żywieniu człowieka zdrowego i chorego jest bardzo dynamiczny, zwłaszcza w ostatnich dziesięcioleciach. Na przełomie dwudziestego i dwudziestego pierwszego wieku nastąpiły liczne zmiany w poglądach na rolę żywienia w leczeniu różnych chorób. 

Obecnie dąży się do upowszechnienia edukacji żywieniowej zarówno ludzi zdrowych, jak i chorych. Wazną rolę odgrywa poradnictwo żywieniowe w chorobach metabolicznych. Książka ta, będąca zarazem podręcznikiem, jest adresowana do dietetyków, żywieniowców, studentów uczących się na uczelniach, studiujących na kierunku dietetyka oraz innych osób zainteresowanych prawidłowym żywieniem i dietetyką. 

W opracowaniu książki wykorzystano wieloletnie doświadczenie autorki, nabyta podczas pracy nauczycielskiej na Wydziale Dietetyki Medycznego Studium Zawodowego w Krakowie oraz Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego. Bardzo pomocne w przygotowaniu pozycji były publikacje ówczesnego Instytutu Żywności i Żywienia, obecnie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH, Wydawnictwa Medycyny Praktycznej oraz standardy i materiały dotyczące żywienia, prezentowane podczas różnych konferencji organizowanych przez instytucje i towarzystwa naukowe. 

"Dietetyka - żywienie zdrowego i chorego człowieka" składa się z czterech części: 

1. Podstawy żywienia człowieka z elementamii biochemii.

2. Klasyfikacja i charakterystyka diet.

3. Żywienie w wybranych chorobach.

4. Żywienie dzieci zdrowych i chorych.

 

Spis treści

Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka wyd 5

Autor: Helena Ciborowska, Artur Ciborowski

1. Podstawy żywienia człowieka z elementamii biochemii.

1.1. Sytuacja żywnościowa i żywieniowa na świecie i w Polsce.

1.2. Procesy energetyczne i gospodarka wodna w organizmie.

1.3. Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu.

1.4. Normy żywienia i wyżywienia.

1.5. Zasady planowania i oceny żywienia różnych grup ludności.

1.6. Żywność funkcjonalna. 

1.7. Żywność genetycznie modyfikowana.

1.8. Nutrigenomika - żywienie a genom człowieka.

1.9. Bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa. 

1.10. Edukacja żywieniowa.

2. Klasyfikacja i charakterystyka diet.

2.1. Podstawy klasyfikacji diet.

2.2. Dieta podstawowa.

2.3. Dieta bogatoresztkowa. 

2.4. Dieta łatwo strawna. 

2.5. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu. 

2.6. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.

2.7. Dieta o zmieniowej konsystencji.

2.8. Dieta ubogoenergetyczna. 

2.9. Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych.

2.10. Dieta łatwo strawna bogatobiałkowa.

2.11. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów. 

2.12. Dieta łatwo strawna niskobiałkowa.

2.13. Praktyczne wdrażanie klasyfikacji diet zalecanej przez Instytut Żywności i Żywienia.

2.14. Dieta wegetariańska.

2.15. Dieta śródziemnomorska.

2.16. Dieta DASH, inaczej zdrowy sposób żywienia.

2.17. Dieta dla planety.

2.18. Suplementy diety.

3. Żywienie w wybranych chorobach.

3.1. Żywienie dietetyczne w chorobach układu pokarmowego.

3.2. Żywienie po zabiegach chirurgicznych.

3.3. Leczenie żywieniowe. 

3.4. Żywienie dietetyczne w chorobach układu moczowego. 

3.5. Żywienie dietetyczne w chorobach metabolicznych.

3.6. Żywienie dietetyczne w chorobach układu krążenia.

3.7. Żywienie w wybranych chorobach neurologicznych.

3.8. Żywienie w chorobach nowotworowych u dorosłych.

3.9. Żywienie w zakażeniach i zatruciach pokarmowych.

3.10. Mikrobiota jelitowa.

3.11. Żywienie w chorobie Hashimoto.

4. Żywienie dzieci zdrowych i chorych. 

4.1. Charakterystyka okresu noworodkowego i niemowlęcego. 

4.2. Żywienie niemowląt. 

4.3. Żywienie wcześniaków i noworodków z małą masą urodzeniową.

4.4. Charakterystyka wymiotów- postepowanie żywieniowe.

4.5. Żywienie w refluksie żołądkowo-przełykowym.

4.6. Żywienie w przypadku braku łaknienia.

4.7. Żywienie w zaparciu.

4.8. Żywienie w zaburzeniach w odżywianiu - biegunka. 

4. 9. Żywienie w zespole złego wchłaniania - choroba trzewna.

4.10. Żywienie w mukowiscydozie.

4.11. Żywienie w niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej.

4.12. Preparaty mlekozastępcze stosowane w dietach eliminacyjnych.

4.13. Żywienie w fenyloketonurii.

4.14. Żywienie w niedoborach witaminowych.

4.15. Żywienie w krzywicy.

4.16. Żywienie w tężyczce.

4.17. Żywienie w cukrzycy wieku rozwojowego.

4.18. Żywienie w otyłości - młodzieńczej. 

4.19. Żywienie w chorobach wątroby. 

4.20. Żywienie w zapaleniu trzustki. 

4.21. Żywienie w zespole nerczycowym. 

4.22. Żywienie w chorobie reumatycznej.

4.23. Żywienie w niedokrwistości.

4.24. Żywienie w chorobach zakaźnych przebiegających z gorączką. 

4.25. Żywienie w alergiach pokarmowych (nadwrażliwości alergicznej).

4.26. Żywienie w stanach pooperacyjnych.

4.27. Żywienie pozajelitowe stosowane u dzieci. 

4.28. Żywienie w oparzeniach.

4.29. Żywienie w padaczce lekoopornej - dieta ketogenna.

 

 

 

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia
  • Krystyna Rożnowska 24 January 2022
  • ocena:
  • Książka bardzo potrzebna, tak do edukacji uczniów i studentów dietetyki i żywienia, jak i dla wszystkich osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem. Jest napisana przystępnie i wyczerpująco, ma przejrzystą konstrukcję, przyda się więc nie tylko fachowcom, ale może być potrzebna w każdym domu.

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

199,00 zł
169,90 zł
129,00 zł
109,90 zł
134,00 zł
113,90 zł
174,00 zł
142,90 zł
140,00 zł
126,00 zł

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY