• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-20497_21421_150x190

DIETETYKA ŻYWIENIE ZDROWEGO I CHOREGO CZŁOWIEKA WYD 5

  • Wydawca: PZWL
  • Rok wydania: 2021
  • Wydanie: V
  • Ilość stron: 720
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 9788320064803
 
169,00 zł
143,60 zł 143,60 zł PLN 1
Dostawa od 9.90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka wyd 5

Autor: Helena Ciborowska, Artur Ciborowski

Rozwój nauk o żywieniu człowieka zdrowego i chorego jest bardzo dynamiczny, zwłaszcza w ostatnich dziesięcioleciach. Na przełomie dwudziestego i dwudziestego pierwszego wieku nastąpiły liczne zmiany w poglądach na rolę żywienia w leczeniu różnych chorób. 

Obecnie dąży się do upowszechnienia edukacji żywieniowej zarówno ludzi zdrowych, jak i chorych. Wazną rolę odgrywa poradnictwo żywieniowe w chorobach metabolicznych. Książka ta, będąca zarazem podręcznikiem, jest adresowana do dietetyków, żywieniowców, studentów uczących się na uczelniach, studiujących na kierunku dietetyka oraz innych osób zainteresowanych prawidłowym żywieniem i dietetyką. 

W opracowaniu książki wykorzystano wieloletnie doświadczenie autorki, nabyta podczas pracy nauczycielskiej na Wydziale Dietetyki Medycznego Studium Zawodowego w Krakowie oraz Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego. Bardzo pomocne w przygotowaniu pozycji były publikacje ówczesnego Instytutu Żywności i Żywienia, obecnie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH, Wydawnictwa Medycyny Praktycznej oraz standardy i materiały dotyczące żywienia, prezentowane podczas różnych konferencji organizowanych przez instytucje i towarzystwa naukowe. 

"Dietetyka - żywienie zdrowego i chorego człowieka" składa się z czterech części: 

1. Podstawy żywienia człowieka z elementamii biochemii.

2. Klasyfikacja i charakterystyka diet.

3. Żywienie w wybranych chorobach.

4. Żywienie dzieci zdrowych i chorych.

 

Spis treści

Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka wyd 5

Autor: Helena Ciborowska, Artur Ciborowski

1. Podstawy żywienia człowieka z elementamii biochemii.

1.1. Sytuacja żywnościowa i żywieniowa na świecie i w Polsce.

1.2. Procesy energetyczne i gospodarka wodna w organizmie.

1.3. Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu.

1.4. Normy żywienia i wyżywienia.

1.5. Zasady planowania i oceny żywienia różnych grup ludności.

1.6. Żywność funkcjonalna. 

1.7. Żywność genetycznie modyfikowana.

1.8. Nutrigenomika - żywienie a genom człowieka.

1.9. Bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa. 

1.10. Edukacja żywieniowa.

2. Klasyfikacja i charakterystyka diet.

2.1. Podstawy klasyfikacji diet.

2.2. Dieta podstawowa.

2.3. Dieta bogatoresztkowa. 

2.4. Dieta łatwo strawna. 

2.5. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu. 

2.6. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.

2.7. Dieta o zmieniowej konsystencji.

2.8. Dieta ubogoenergetyczna. 

2.9. Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych.

2.10. Dieta łatwo strawna bogatobiałkowa.

2.11. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów. 

2.12. Dieta łatwo strawna niskobiałkowa.

2.13. Praktyczne wdrażanie klasyfikacji diet zalecanej przez Instytut Żywności i Żywienia.

2.14. Dieta wegetariańska.

2.15. Dieta śródziemnomorska.

2.16. Dieta DASH, inaczej zdrowy sposób żywienia.

2.17. Dieta dla planety.

2.18. Suplementy diety.

3. Żywienie w wybranych chorobach.

3.1. Żywienie dietetyczne w chorobach układu pokarmowego.

3.2. Żywienie po zabiegach chirurgicznych.

3.3. Leczenie żywieniowe. 

3.4. Żywienie dietetyczne w chorobach układu moczowego. 

3.5. Żywienie dietetyczne w chorobach metabolicznych.

3.6. Żywienie dietetyczne w chorobach układu krążenia.

3.7. Żywienie w wybranych chorobach neurologicznych.

3.8. Żywienie w chorobach nowotworowych u dorosłych.

3.9. Żywienie w zakażeniach i zatruciach pokarmowych.

3.10. Mikrobiota jelitowa.

3.11. Żywienie w chorobie Hashimoto.

4. Żywienie dzieci zdrowych i chorych. 

4.1. Charakterystyka okresu noworodkowego i niemowlęcego. 

4.2. Żywienie niemowląt. 

4.3. Żywienie wcześniaków i noworodków z małą masą urodzeniową.

4.4. Charakterystyka wymiotów- postepowanie żywieniowe.

4.5. Żywienie w refluksie żołądkowo-przełykowym.

4.6. Żywienie w przypadku braku łaknienia.

4.7. Żywienie w zaparciu.

4.8. Żywienie w zaburzeniach w odżywianiu - biegunka. 

4. 9. Żywienie w zespole złego wchłaniania - choroba trzewna.

4.10. Żywienie w mukowiscydozie.

4.11. Żywienie w niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej.

4.12. Preparaty mlekozastępcze stosowane w dietach eliminacyjnych.

4.13. Żywienie w fenyloketonurii.

4.14. Żywienie w niedoborach witaminowych.

4.15. Żywienie w krzywicy.

4.16. Żywienie w tężyczce.

4.17. Żywienie w cukrzycy wieku rozwojowego.

4.18. Żywienie w otyłości - młodzieńczej. 

4.19. Żywienie w chorobach wątroby. 

4.20. Żywienie w zapaleniu trzustki. 

4.21. Żywienie w zespole nerczycowym. 

4.22. Żywienie w chorobie reumatycznej.

4.23. Żywienie w niedokrwistości.

4.24. Żywienie w chorobach zakaźnych przebiegających z gorączką. 

4.25. Żywienie w alergiach pokarmowych (nadwrażliwości alergicznej).

4.26. Żywienie w stanach pooperacyjnych.

4.27. Żywienie pozajelitowe stosowane u dzieci. 

4.28. Żywienie w oparzeniach.

4.29. Żywienie w padaczce lekoopornej - dieta ketogenna.

 

 

 

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

129,00 zł
109,90 zł
169,00 zł
138,90 zł
30,00 zł
28,50 zł
140,00 zł
126,00 zł

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY