Opis
Chemia w pożywieniu Jak działają dodatki do żywności i dlaczego nam szkodzą
Autor: Hans-Ulrich Grimm
To już drugie wydanie tej bestsellerowej książki!
Autor książki udziela odpowiedzi jak czytać informacje podane na etykietach kupowanych produktów, jak odszyfrować zapisane tam skróty i na które z nich należy zwrócić uwagę.
Autor analizuje działanie najpopularniejszych dodatków do produktów spożywczych:
- aromatów,
- enzymów,
- środków modyfikowanych genetycznie,
- maltodekstryny,
- ekstraktu drożdżowego
- syropu glukozowo-fruktozowego.
Dzięki tej publikacji poznasz powiązania chemicznych środków w jedzeniu z szybszym starzeniem się i chorobami układu krążenia. Dowiesz się, jakie zmiany w organizmie ludzkim wywołuje Cola Light i ksylitol oraz dlaczego gotowe dania mogą powodować poważne schorzenia jelit. Autor ujawnia także szokującą prawdę o chemii znajdującej się w uwielbianych przez dzieci napojach i słodyczach. Zdradza również, jakie zagrożenia skrywają się w margarynach imitujących masło.
Spis treści
Chemia w pożywieniu. Jak działają dodatki do żywności i dlaczego nam szkodzą
Autor: Hans-Ulrich Grimm
1. Szybsze starzenie się
2. Drapanie w gardle
3. Gorzka prawda
4. Resztki zębów w buzi
5. Masło dla ubogich
6. Tajemny składnik
7. Chemia w pożywieniu może zagrażać naszemu zdrowiu
8. Załączniki