DIETA BEZGLUTENOWA: CO WYBRAĆ?
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2015
- Wydanie: II
- Ilość stron: 192
- Oprawa: miękka
73,90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 299zł Najniższa cena z 30 dni: 71,90 zł
Zamówienia złożone od dnia 20 XII 2021 r. mogą zostać zrealizowane w styczniu.
Oddana do druku monografia zawiera kompendium wiedzy nt. celiakii i innych chorób glutenozależnych, żywności bezglutenowej, wartości odżywczych produktów bezglutenowych, aktualnych zaleceń do stosowania diety bezglutenowej oraz znakowania produktów bezglutenowych. Ponadto na uwagę zasługują praktyczne wskazówki i porady, tabele wartości odżywczej produktów oraz ich przybliżone miary i wagi, które powinny ułatwić pacjentom realizację i akceptację stosowanej diety.
Wydanie II wszechstronnego opracowania, stworzone od podstaw przez lekarzy i żywieniowców, dostarcza aktualnej, ugruntowanej naukowo, ale podanej przystępnie wiedzy o diecie bezglutenowej. Przybliża Czytelnikowi właściwości glutenu, zasady układania diety, wartość i sposoby znakowania gotowych produktów bezglutenowych, a także samodzielne przygotowywanie potraw bezglutenowych. Publikację wyróżnia część tabelaryczna z danymi o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w konkretnych wyrobach oraz potrawach niezawierających glutenu.
Przedmowa
1. Kiedy i komu potrzebna jest dieta bezglutenowa? Choroby zależne od glutenu
2. Chemiczne właściwości glutenu
3. Zasady układania diety bezglutenowej i jej akceptacja
4. Dieta bezglutenowa w świetle zaleceń żywieniowych
5. Rośliny naturalnie bezglutenowe - wartość odżywcza i zastosowanie
6. Wymagania dla produktów bezglutenowych, Informacja dla konsumenta
7. Zmiany zachodzące w żywności podczas jej wytwarzania i przechowywania
8. Praktyczne wskazówki i porady
9. Charakterystyka wartości odżywczej produktów bezglutenowych
10. Wykaz przybliżonych miar i wag wybranych produktów
Strona Internetowa Medicon.pl korzysta z plików cookies. Możesz je wyłączyć w swojej przeglądarce. Więcej o plikach cookies znajdziesz w naszej polityce prywatności.