DIETA W CHOROBACH SKÓRY WYD. 2
- Wydawca: Czelej
- Rok wydania: 2022
- Wydanie: II
- Ilość stron: 258
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788375633313
117,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 117,90 zł
Dieta w chorobach skóry wyd. 2
Redakcja: Waldemar Placek
Dieta w chorobach skóry - jest to drugie wydanie, obecna edycja ukazała się po siedmiu latach od pierwszego wydania.
Książka przygotowana przez zespół 18 autorów pod kierunkiem prof. Waldemara Placka.
Publikacja zawiera 12 rycin i 21 tabel. Rozdział na temat chorób łojotokowych został wzbogacony o opis znaczenia diety w łojotokowym zapaleniu skóry i trądziku odwróconym. W drugim wydaniu znalazł się także całkowicie nowy rozdział poświęcony diecie w żylnych owrzodzeniach podudzi.
Zespół doświadczonych specjalistów, pod kierunkiem Profesora Waldemara Placka, wybitnego dermatologa, naukowca, a także lekarza prezentującego holistyczne podejście do procesu diagnostyczno-terapeutycznego u pacjentów, podjął się opracowania tematyki diety w wybranych schorzeniach dermatologicznych.
W monografii omówiono choroby mogące ulec zaostrzeniu bądź poprawie w konsekwencji stosowania określonej diety. Wśród prezentowanych treści w sposób bardzo szczegółowy autorzy zestawiają składniki dietetyczne zalecane i przeciwwskazane w wybranych schorzeniach dermatologicznych, uświadamiając czytelnikowi, jak ważna jest rola diety w leczeniu czy też profilaktyce wielu chorób skóry.
Szczegółowa charakterystyka procesów patofizjologicznych, reakcji immunologicznych i nieimmunologicznych, wzbogacona o informacje epidemiologiczne i diagnostyczne, czyni tę pozycję niezwykle interesującą również w kontekście praktycznym. Holistyczne omówienie czynników dietetycznych, m.in. w chorobach alergicznych (pokrzywce, atopowym zapaleniu skóry, wyprysku kontaktowym alergicznym), w chorobach pęcherzowych, łuszczycy i trądziku pospolitym, czyni prezentowaną monografię wartościowym źródłem wiedzy dla lekarzy wielu specjalności – nie tylko dermatologów, ale również alergologów, gastroenterologów, ginekologów, laryngologów czy też endokrynologów.
Dr hab. n. med. Grażyna Kamińska-Winciorek, prof. Narodowego Instytutu Onkologii
Dieta w chorobach skóry wyd. 2
Redakcja: Waldemar Placek
WSTĘP – Znaczenie i historia diety w dermatologii – Joanna Ciborska, Agnieszka Markiewicz, Waldemar Placek
1. Rola przewodu pokarmowego w ogólnoustrojowych procesach immunologicznych – Elżbieta Jarocka-Cyrta
2. Dieta w chorobach alergicznych
2.1. Dieta w pokrzywce – Ewa Wygonowska, Dorota Wilamowska, Waldemar Placek
2.2. Dieta w atopowym zapaleniu skóry (AZS) – Małgorzata Orylska-Ratyńska, Ewa Wygonowska, Waldemar Placek
2.3. Dieta w wyprysku kontaktowym alergicznym – Anna Jędrowiak, Agnieszka Markiewicz, Waldemar Placek
3. Dieta w chorobach pęcherzowych
3.1. Dieta w chorobach pęcherzowych – Natalia Zdanowska, Agnieszka Owczarczyk-Saczonek
3.2. Dieta bezglutenowa – Joanna Rybak-d’Obyrn, Waldemar Placek
4. Dieta w łuszczycy – Agnieszka Owczarczyk-Saczonek, Waldemar Placek
5. Dieta w wybranych chorobach związanych z zaburzonym metabolizmem – Aleksandra Znajewska-Pander, Krzysztof Borski, Waldemar Placek
6. Dieta w chorobach łojotokowych
6.1. Trądzik pospolity a dieta – Agata Maciejewska-Radomska, Paulina Klimek, Waldemar Placek
6.2. Trądzik różowaty a dieta – Paulina Klimek, Agata Maciejewska-Radomska, Waldemar Placek
6.3. Trądzik odwrócony – Paulina Klimek, Waldemar Placek
6.4. Łojotokowe zapalenie skóry a dieta – Paulina Klimek, Waldemar Placek
7. Dieta w żylnych owrzodzeniach podudzi – Hubert Aleksandrowicz, Agnieszka Owczarczyk-Saczonek, Waldemar Placek
8. Wpływ diety na procesy starzenia skóry – Joanna Chojnacka-Purpurowicz, Magdalena Pisula, Waldemar Placek
Zespół POEMS to rzadkie schorzenie, które może znacząco wpływać na jakość...
czytaj więcejOpryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcej