
DIETA W CHOROBACH SKÓRY WYD. 2
- Wydawca: Czelej
- Rok wydania: 2022
- Wydanie: II
- Ilość stron: 258
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788375633313
117,90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 299zł Najniższa cena z 30 dni: 117,90 zł
Zamówienia złożone od dnia 20 XII 2021 r. mogą zostać zrealizowane w styczniu.
Dieta w chorobach skóry wyd. 2
Redakcja: Waldemar Placek
Dieta w chorobach skóry - jest to drugie wydanie, obecna edycja ukazała się po siedmiu latach od pierwszego wydania.
Książka przygotowana przez zespół 18 autorów pod kierunkiem prof. Waldemara Placka.
Publikacja zawiera 12 rycin i 21 tabel. Rozdział na temat chorób łojotokowych został wzbogacony o opis znaczenia diety w łojotokowym zapaleniu skóry i trądziku odwróconym. W drugim wydaniu znalazł się także całkowicie nowy rozdział poświęcony diecie w żylnych owrzodzeniach podudzi.
Zespół doświadczonych specjalistów, pod kierunkiem Profesora Waldemara Placka, wybitnego dermatologa, naukowca, a także lekarza prezentującego holistyczne podejście do procesu diagnostyczno-terapeutycznego u pacjentów, podjął się opracowania tematyki diety w wybranych schorzeniach dermatologicznych.
W monografii omówiono choroby mogące ulec zaostrzeniu bądź poprawie w konsekwencji stosowania określonej diety. Wśród prezentowanych treści w sposób bardzo szczegółowy autorzy zestawiają składniki dietetyczne zalecane i przeciwwskazane w wybranych schorzeniach dermatologicznych, uświadamiając czytelnikowi, jak ważna jest rola diety w leczeniu czy też profilaktyce wielu chorób skóry.
Szczegółowa charakterystyka procesów patofizjologicznych, reakcji immunologicznych i nieimmunologicznych, wzbogacona o informacje epidemiologiczne i diagnostyczne, czyni tę pozycję niezwykle interesującą również w kontekście praktycznym. Holistyczne omówienie czynników dietetycznych, m.in. w chorobach alergicznych (pokrzywce, atopowym zapaleniu skóry, wyprysku kontaktowym alergicznym), w chorobach pęcherzowych, łuszczycy i trądziku pospolitym, czyni prezentowaną monografię wartościowym źródłem wiedzy dla lekarzy wielu specjalności – nie tylko dermatologów, ale również alergologów, gastroenterologów, ginekologów, laryngologów czy też endokrynologów.
Dr hab. n. med. Grażyna Kamińska-Winciorek, prof. Narodowego Instytutu Onkologii
Dieta w chorobach skóry wyd. 2
Redakcja: Waldemar Placek
WSTĘP – Znaczenie i historia diety w dermatologii – Joanna Ciborska, Agnieszka Markiewicz, Waldemar Placek
1. Rola przewodu pokarmowego w ogólnoustrojowych procesach immunologicznych – Elżbieta Jarocka-Cyrta
2. Dieta w chorobach alergicznych
2.1. Dieta w pokrzywce – Ewa Wygonowska, Dorota Wilamowska, Waldemar Placek
2.2. Dieta w atopowym zapaleniu skóry (AZS) – Małgorzata Orylska-Ratyńska, Ewa Wygonowska, Waldemar Placek
2.3. Dieta w wyprysku kontaktowym alergicznym – Anna Jędrowiak, Agnieszka Markiewicz, Waldemar Placek
3. Dieta w chorobach pęcherzowych
3.1. Dieta w chorobach pęcherzowych – Natalia Zdanowska, Agnieszka Owczarczyk-Saczonek
3.2. Dieta bezglutenowa – Joanna Rybak-d’Obyrn, Waldemar Placek
4. Dieta w łuszczycy – Agnieszka Owczarczyk-Saczonek, Waldemar Placek
5. Dieta w wybranych chorobach związanych z zaburzonym metabolizmem – Aleksandra Znajewska-Pander, Krzysztof Borski, Waldemar Placek
6. Dieta w chorobach łojotokowych
6.1. Trądzik pospolity a dieta – Agata Maciejewska-Radomska, Paulina Klimek, Waldemar Placek
6.2. Trądzik różowaty a dieta – Paulina Klimek, Agata Maciejewska-Radomska, Waldemar Placek
6.3. Trądzik odwrócony – Paulina Klimek, Waldemar Placek
6.4. Łojotokowe zapalenie skóry a dieta – Paulina Klimek, Waldemar Placek
7. Dieta w żylnych owrzodzeniach podudzi – Hubert Aleksandrowicz, Agnieszka Owczarczyk-Saczonek, Waldemar Placek
8. Wpływ diety na procesy starzenia skóry – Joanna Chojnacka-Purpurowicz, Magdalena Pisula, Waldemar Placek
Strona Internetowa Medicon.pl korzysta z plików cookies. Możesz je wyłączyć w swojej przeglądarce. Więcej o plikach cookies znajdziesz w naszej polityce prywatności.