• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-30799_19754_150x190

HISTORIA DIETY I KULTURY ODŻYWIANIA, TOM II PRAKTYKI ŻYWIENIOWE W EUROPIE W KONTEKŚCIE SPOŁECZNO-KULTUROWYM

  • Wydawca: Uniwersytet Medyczny Wrocław
  • Rok wydania: 2020
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 317
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-7055-614-3
 
85,00 zł
76,90 zł 76,90 zł PLN 1
Dostawa od 9.90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Historia diety i kultury odżywiania, tom II
Praktyki żywieniowe w Europie w kontekście społeczno-kulturowym

Autor: Bożena Płonka-Syroka, Andrzej Syroka

Książka Historia diety i kultury odżywiania, tom II stanowi drugą część monografii poświęconej historii diety i kultury odżywiania. Celem serii jest prezentowanie stanu badań nad praktykami żywieniowymi występującymi w różnych epokach i kulturach oraz sposobami ich uzasadniania wyprowadzanymi z aktualnego w danej epoce stanu wiedzy naukowej. Praktyki te rozwijały się w powiązaniu z szerokim kontekstem kulturowym i społecznym, ze zwyczajami i obyczajami, normami prawnymi i zaleceniami dotyczącymi życia codziennego wyznawców różnych religii.

Tom II podzielony jest na dwie części, pierwsza prezentuje jedenaście studiów, poświęconych wybranym aspektom związanym z dietą i kulturą odżywiania, od czasów starożytnych po współczesne.

Druga część poświęcona jest analizom innych problemów, z których część została podjęta przez autorów w wykształceniu medycznym i farmaceutycznym, a także prawniczym.

Spis treści

Historia diety i kultury odżywiania, tom II
Praktyki żywieniowe w Europie w kontekście społeczno-kulturowym

Autor: Bożena Płonka-Syroka, Andrzej Syroka

Część I

Wybrane praktyki żywieniowe i zalecenia dietetyczne w historii kultury europejskiej

  1. Ryby w diecie starożytnych mnichów chrześcijańskich
  2. Upodobania smakowe szlachty polskiej XVI w.
  3. Problematyka odżywiania i głodu i jej konteksty w kalendarzach śląskich z XVII i XVIII stulecia (1615-1786)
  4. Miłość na widelcu. Kuchnia w rodzinach ziemiańskich Królestwa Polskiego na przełomie XIX i XX w.
  5. Dieta dziewcząt w poradnikach wychowania z XIX i pocz. XX w.
  6. Pożywienie ludności wiejskiej na dawnych ziemiach polskich w opiniach badaczy
  7. Post i kuracja głodem w zaleceniach żywieniowych przyrodolecznictwa od końca XIX do połowy XX w.
  8. Kilka uwag o leczeniu dietetycznym w uzdrowiskach galicyjskich
  9. Wyżywienie kuracjuszy w uzdrowiskach polskich Sudetów Zachodnich po II wojnie światowej (1945-1966)
  10. Od schabowego do sushi. Współczesne zwyczaje żywieniowe Polaków
  11. Współczesne diety oparte na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej w polskiej blogosferze jako przykład procesów transkulturowych w dietetyce

Część II

Przykłady analizy wybranych praktyk żywieniowych, surowców i produktów spożywczych zgodnie ze standardem nauki współczesnej

  1. W jaki sposób dieta wpływa na bezpieczeństwo i skuteczność farmakoterapii?
  2. Czy przyprawy stosowane powszechnie jako dodatek do potraw są bezpieczne?
  3. Antyżydowskie składniki produktów spożywczych - przykłady z historii i stan obecny
  4. Dieta w Dar al-Manasir w Nubii
  5. Regulacje prawne żywności specjalnego przeznaczenia

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

169,00 zł
138,90 zł
30,00 zł
28,50 zł
80,00 zł
64,00 zł
90,00 zł
81,00 zł

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY