• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-30799_19754_150x190

HISTORIA DIETY I KULTURY ODŻYWIANIA, TOM II PRAKTYKI ŻYWIENIOWE W EUROPIE W KONTEKŚCIE SPOŁECZNO-KULTUROWYM

  • Wydawca: Uniwersytet Medyczny Wrocław
  • Rok wydania: 2020
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 317
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-7055-614-3
 
85,00 zł
76,90 zł 76,90 zł PLN 1
Dostawa od 9.90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Historia diety i kultury odżywiania, tom II
Praktyki żywieniowe w Europie w kontekście społeczno-kulturowym

Autor: Bożena Płonka-Syroka, Andrzej Syroka

Książka Historia diety i kultury odżywiania, tom II stanowi drugą część monografii poświęconej historii diety i kultury odżywiania. Celem serii jest prezentowanie stanu badań nad praktykami żywieniowymi występującymi w różnych epokach i kulturach oraz sposobami ich uzasadniania wyprowadzanymi z aktualnego w danej epoce stanu wiedzy naukowej. Praktyki te rozwijały się w powiązaniu z szerokim kontekstem kulturowym i społecznym, ze zwyczajami i obyczajami, normami prawnymi i zaleceniami dotyczącymi życia codziennego wyznawców różnych religii.

Tom II podzielony jest na dwie części, pierwsza prezentuje jedenaście studiów, poświęconych wybranym aspektom związanym z dietą i kulturą odżywiania, od czasów starożytnych po współczesne.

Druga część poświęcona jest analizom innych problemów, z których część została podjęta przez autorów w wykształceniu medycznym i farmaceutycznym, a także prawniczym.

Spis treści

Historia diety i kultury odżywiania, tom II
Praktyki żywieniowe w Europie w kontekście społeczno-kulturowym

Autor: Bożena Płonka-Syroka, Andrzej Syroka

Część I

Wybrane praktyki żywieniowe i zalecenia dietetyczne w historii kultury europejskiej

  1. Ryby w diecie starożytnych mnichów chrześcijańskich
  2. Upodobania smakowe szlachty polskiej XVI w.
  3. Problematyka odżywiania i głodu i jej konteksty w kalendarzach śląskich z XVII i XVIII stulecia (1615-1786)
  4. Miłość na widelcu. Kuchnia w rodzinach ziemiańskich Królestwa Polskiego na przełomie XIX i XX w.
  5. Dieta dziewcząt w poradnikach wychowania z XIX i pocz. XX w.
  6. Pożywienie ludności wiejskiej na dawnych ziemiach polskich w opiniach badaczy
  7. Post i kuracja głodem w zaleceniach żywieniowych przyrodolecznictwa od końca XIX do połowy XX w.
  8. Kilka uwag o leczeniu dietetycznym w uzdrowiskach galicyjskich
  9. Wyżywienie kuracjuszy w uzdrowiskach polskich Sudetów Zachodnich po II wojnie światowej (1945-1966)
  10. Od schabowego do sushi. Współczesne zwyczaje żywieniowe Polaków
  11. Współczesne diety oparte na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej w polskiej blogosferze jako przykład procesów transkulturowych w dietetyce

Część II

Przykłady analizy wybranych praktyk żywieniowych, surowców i produktów spożywczych zgodnie ze standardem nauki współczesnej

  1. W jaki sposób dieta wpływa na bezpieczeństwo i skuteczność farmakoterapii?
  2. Czy przyprawy stosowane powszechnie jako dodatek do potraw są bezpieczne?
  3. Antyżydowskie składniki produktów spożywczych - przykłady z historii i stan obecny
  4. Dieta w Dar al-Manasir w Nubii
  5. Regulacje prawne żywności specjalnego przeznaczenia

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

179,00 zł
169,00 zł
138,90 zł
30,00 zł
28,50 zł
80,00 zł
64,00 zł
90,00 zł
81,00 zł

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY