• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
Dietetyka kliniczna

DIETETYKA KLINICZNA

  • Wydawca: PZWL
  • Rok wydania: 2019
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 593
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-200-5670-9
 
169,00 zł
138,90 zł 138,90 zł PLN 1
Dostawa od 11.80 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Dietetyka kliniczna

Redakcja naukowa: Marian Grzymisławski

Do współtworzenia podręcznika zaproszono wybitne autorytety, których wiedza z zakresu medycyny i nauk żywieniowych, a także kompetencje i doświadczenie w jej stosowaniu w praktyce klinicznej podniosły wartość merytoryczną opracowania.

Zaprezentowali oni aktualne zasady leczenia żywieniowego w:

  • chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, dyslipidemie),
  • układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBO),
  • chorobach nerek,
  • chorobach nowotworowych,
  • chorobach układu krążenia,
  • alergiach i nietolerancjach pokarmowych,
  • schorzeniach dermatologicznych
  • wybranych chorobach wieku dziecięcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria).

W podręczniku w przystępny sposób omówiono także podstawy żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych - od żywienia niemowląt, dzieci i młodzieży poprzez dietę kobiet ciężarnych i karmiących aż do zasad postępowania dietetycznego w populacji osób starszych. Zwrócono uwagę na kliniczne implikacje niedożywienia oraz stanu przeżywienia, wskazując metody ich prewencji oraz leczenia dietetycznego. Odniesiono się do wpływu omawianych w kolejnych rozdziałach chorób i zaburzeń na stan odżywiania pacjenta oraz metodykę planowania diety. Przypomnienie zagadnień fizjologii przewodu pokarmowego oraz mechanizmu kontroli pobierania pokarmu pozwala na lepsze zrozumienie przedstawionych zagadnień. 

Marian Grzymisławski fragment wprowadzenia do książki Dietetyka kliniczna

Spis treści

Dietetyka kliniczna

Redakcja naukowa: Marian Grzymisławski

1. Fizjologia układu pokarmowego. Hormonalna kontrola pobierania pokarmu.

1.1. Zagadnienia podstawowe.

1.2. Motoryka przewodu pokarmowego.

1.3. Czynność dokrewna (endokrynna) przewodu pokarmowego.

1.4. Soki żołądkowo-jelitowe - czynnośc egzokrynna przewodu pokarmowego.

1.5. Trawienie.

1.6. Wchłanianie.

1.7. Formowanie kału.

1.8. Regulacja pobierania pokarmu.

1.9. Sygnały obwodowe związane z kontrolą homeostazy energetycznej.

1.10. Regulatory łaknienia syntetyzowane obwodowo.

2. Żywienie dzieci i młodzieży.

2.1. Żywienie w okresie niemowlęcym i poniemowlęcym.

2.2. Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym i młodzieży w wieku szkolnym.

2.3. Żywienie dzieci z mukowiscydozą.

3. Dietoprofilaktyka i dietoterapia gerontologiczna.

3.1. Wprowadzenie.

3.2. Starzenie normalne a patologiczne.

3.3. Rekomendacje żywieniowe dla normalnego starzenia.

3.4. Rekomendacje żywieniowe dla patologicznego starzenia na przykładzie rekomendacji dla chorych z zaburzeniami funkcji poznawczych.

3.5. Podsumowanie.

4. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących.

4.1. Wprowadzenie.

4.2. Zmiany masy ciała kobiet w ciąży.

4.3. Zmiany metaboliczne zachodzące w organiźmie kobiety pod wpływem ciąży.

4.4. Unikanie zatruć pokarmowych w czasie ciąży.

4.5. Zapotrzebowanie energetyczne oraz udział makroskładników i mikroskładników w diecie.

4.6. Suplementacja witamin i składników mineralnych w diecie kobiet ciężarnych.

4.7. Inne ważne aspekty opieki dietetycznej nad kobietą cieżarną.

4.8. Żywienie kobiet karmiących.

5. Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego.

5.1. Żywienie w chorobach górnego odcinka przewodu pokarmowego.

5.2. Żywienie w ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki.

5.3. Żywienie w marskości wątroby.

5.4. Żywienie w nieswoistych chorobach zapalnych jelit.

5.5. Żywienie w chorobie trzewnej.

5.6. Żywienie w zespole przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego.

6. Żywienie w cukrzycy.

6.1. Wprowadzenie.

6.2. Ogólne zalecenia dietetyczne w cukrzycy według wytycznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD).

6.3. Cukrzyca typu 2.

6.4. Cukrzyca typu 1.

6.5. Cukrzyca wtórna.

6.6. Powikłania cukrzycy.

6.7. Leczenie dietetyczne pacjentów z przewlekłą cukrzycowa chorobą nerek.

6.8. Zamienniki cukry.

7. Leczenie dietetyczne otyłości.

7.1. Otyłość - diagnostyka i patomechanizm.

7.2. Cele leczenia dietetycznego w otyłości.

7.3. Założenia i metodyka diety redukcyjnej.

7.4. Żywienie pacjenta po zabiegu bariatrycznym.

8. Problematyka diagnozowania i leczenia dietetycznego pacjentów niedożywionych.

8.1. Definicja niedożywienia.

8.2. Konsekwencje niedożywienia.

8.3. Rozpoznawanie niedożywienia.

8.4. Leczenie niedożywienia.

8.5. Podsumowanie.

9. Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach odżywiania.

9.1. Jadłowstręt psychiczny.

9.2. Żarłoczność psychiczna.

9.3. Zaburzenie z napadami objadania się.

9.4. Inne zaburzenia odżywiania.

9.5. Metody uzupełniające leczenie dietetyczne zaburzeń odżywiania.

10. Leczenie żywieniowe w chorobach nowotworowych.

10.1. Wpływ sposobu odżywiania na ryzyko rozwoji choroby nowotworowej.

10.2. Problem niedożywienia wśród pacjentów onkologicznych.

10.3. Problemy żywieniowe pacjentów onkologicznych.

10.4. Cele leczenia żywieniowego w onkologii.

10.5. Metodyka planowania diety.

10.6. Nowe trendy w leczeniu żywieniowym pacjentów z chorobą nowotworową.

11. Żywienie w chorobach nerek.

11.1. Żywienie w przewlekłej chorobie nerek w okresie leczenia zachowawczego.

11.2. Żywienie w okresie leczenia za pomocą hemodializy.

11.3. Żywienie w okresie leczenia za pomocą dializy otrzewnowej.

11.4. Niedożywienie u chorych z PChN.

11.5. Żywienie po przeszczepie nerki.

11.6. Ostre uszkodzenie nerek - żywienie.

11.7. Kamica układu moczowego.

12. Żywienie w chorobach układu krążenia.

12.1. Postępowanie dietetyczne w nadciśnieniu tętniczym.

12.2. Żywieniowa profilaktyka chorób układu krążenia.

12.3. Żywienie w dyslipidemiach.

13. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach skóry.

13.1. Wprowadzenie.

13.2. Dieta w łuszczycy.

13.3. Dieta w atopowym zapaleniu skóry.

13.4. Dieta w trądziku.

13.5. Dieta w chorobach pęcherzowych skóry.

14. Żywienie osób z nadwrażliwością pokarmową.

14.1. Nadwrażliwość pokarmowa: alergia a nietolerancja.

14.2. Nietolerancja pokarmowa.

14.3. Alergia pokarmowa.

14.4. Wybrane choroby alergiczne związane z modyfikacją diety.

14.5. Niepożądane skutki stosowania diet eliminacyjnych.

14.6. Przykładowe diety eliminacyjne.

15. Podstawy żywienia klinicznego.

15.1. Żywienie dojelitowe i pozajelitowe.

15.2. Żywienie parenteralne - pielęgnacja dostępu.

16. Prebiotyki, probiotyki, suplementy diety i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.

16.1. Wprowadzenie.

16.2. Prebiotyki.

16.3. Probiotyki.

16.4. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.

16.5. Suplementy diety.

Skorowidz.

 

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

160,00 zł
149,90 zł
35,00 zł
30,00 zł
28,50 zł
140,00 zł
126,00 zł

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY