• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-niedozywienie-zwiazane-z-choroba-zapobieganie-leczenie_10317_150x190

NIEDOŻYWIENIE ZWIĄZANE Z CHOROBĄ. ZAPOBIEGANIE. LECZENIE.

  • Wydawca: PZWL
  • Rok wydania: 2012, dodruk 2017
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 326
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-200-4420-1
104,00 zł
88,40 zł 88,40 zł PLN 1
Dostawa od 12.50 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 299zł
UWAGA!

Zamówienia złożone od dnia 20 XII 2021 r. mogą zostać zrealizowane w styczniu.

Opis

Druga część publikacji pt. „Niedożywienie związane z chorobą” poświęcona sposobom zapobiegania i leczenia niedożywienia. W książce opisano metody zapobiegania niedożywieniu szpitalnemu i jego wpływ na funkcjonowanie organizmu. Przedstawiono podstawy prawne leczenia żywieniowego w Polsce, rekomendacje Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego, zespoły leczenia żywieniowego oraz leczenie żywieniowe chorych w stanie terminalnym. Ponadto przedstawiono różne metody leczenia żywieniowego oraz leczenie żywieniowe w różnych sytuacjach klinicznych. Na końcu książki znajdą się podstawowe informacje o dietach przemysłowych zarejestrowanych w Polsce.
 Książka Niedożywienie związane z chorobą. Zapobieganie. Leczenie adresowana jest do lekarzy wszystkich specjalności zabiegowych, pediatrów i internistów, do średniego personelu medycznego oraz dietetyków. Będzie cennym źródłem wiedzy dla studentów medycyny, pielęgniarstwa i dietetyki.

Tagi: dietetyka podręcznik , zapotrzebowanie na składniki odżywcze ,

Spis treści

Przedmowa

I. CZĘŚĆ OGÓLNA .

The fi ght against malnutrition

1. Niedożywienie szpitalne zapobieganie – Bruno Szczygieł

2. Żywienie w szpitalu jako element leczenia – Bruno Szczygieł

2.1. Ustalenie stanu odżywienia chorego

2.2. Ustalenie zapotrzebowania na energię i białko

2.3. Ustalenie sposobu pokrycia zapotrzebowania

2.4. Dieta szpitalna jako przyczyna niedożywienia

2.5. Monitorowanie podaży i spożycia

2.6. Niszczenie żywności w szpitalu

3. Wpływ ciężkiego niedożywienia na metabolizm i funkcje fizjologiczne ustroju – Bruno Szczygieł

3.1. Metaboliczne następstwa niedożywienia

3.2. Czynnościowe następstwa niedożywienia

3.3. Wpływ niedożywienia na przewód pokarmowy

3.4. Monitorowanie czynności jelit

3.5. Niedożywienie a odporność.

3.6. Leczenie żywieniowe chorych w ci轅kim stanie klinicznym

4. Zaburzenia odporności w ciężkim niedożywieniu – Robert Słotwiński

4.1. Wpływ niedoboru wybranych składników odżywczych na zaburzenia odporności .

4.2. Kliniczne aspekty zaburzeń odporności w ciężkim niedożywieniu

5. Rozwój leczenia żywieniowego w Polsce – Bruno Szczygieł

5.1. Sekcja żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego PTL

5.2. Ośrodki leczenia żywieniowego

5.3. Działalność szkoleniowa

5.4. Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego PTPiD

5.5. Żywienie pozajelitowe w warunkach domowych w Polsce

5.6. Żywienie pozajelitowe w warunkach domowych u dzieci

5.7. Warszawskie Forum żywieniowe

5.8. Żywienie pozajelitowe w leczeniu pooperacyjnym przetok przewodu pokarmowego

5.9. Sekcja Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego TChP

5.10. Współpraca międzynarodowa

6.Podstawy prawne leczenia żywieniowego w Polsce– Bruno Szczygieł

7. Rekomendacje Rady Europy i Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN) dotyczące żywienia w szpitalach i leczenia żywieniowego– Bruno Szczygieł

8. Zespoły leczenia żywieniowego – Bruno Szczygieł

8.1. Skład zespołu leczenia żywieniowego

8.2. Zadania zespołu leczenia żywieniowego

8.3. Zespoły leczenia żywieniowego aspekty ekonomiczne

9. Leczenie żywieniowe chorych w stanie terminalnym– Bruno Szczygieł

II. METODY LECZENIA ŻYWIENIOWEGO

10. Żywienie pozajelitowe – Maciej Słodkowski

10.1. Wskazania do żywienia pozajelitowego

10.2. Metody prowadzenia żywienia pozajelitowego

10.3. Preparaty stosowane w żywieniu pozajelitowym

10.4. Monitorowanie żywienia pozajelitowego

10.5. Powikłania żywienia pozajelitowego

11. Żywienie dojelitowe – Waldemar Pawłowski

11.1. Wskazania i przeciwwskazania do żywienia dojelitowego

11.2. Diety przemysłowe stosowane w żywieniu dojelitowym

11.3. Podział diet przemysłowych

11.4. Sprzęt stosowany w żywieniu dojelitowym. Opieka nad zgłębnikiem

11.5. Metody żywienia dojelitowego

11.6. Powikłania żywienia dojelitowego

11.7. Miksowane diety szpitalne i domowe

12. Zespół ponownego odżywienia (refeeding syndrome)– Maciej Słodkowski

12.1. Grupy ryzyka

12.2. Objawy

12.3. Patogeneza

12.4. Zapobieganie

13. Żywienia wspomagające odporność – Robert Słowiński

13.1. Immunomodulacja aminokwasami

13.2. Immunomodulacja kwasami tuszczowymi

13.3. Kliniczne aspekty żywienia wspomagające odporność

 

III. LECZENIE ŻYWIENIOWE W RÓŻNYCH SYTUACJACH

KLINICZNYCH

14. Leczenie żywieniowe w okresie okołooperacyjnym– Bruno Szczygieł

14.1. Godzenie przed operacja czy nadal uzasadnione?

14.2. Żywienie w okresie okołooperacyjnym

14.3. Żywienie przed operacją

14.4. Wybór drogi żywienia

15. Leczenie żywieniowe chorych na nowotwory– Bruno Szczygieł

15.1. Przyczyny niedożywienia i wyniszczenia u chorych na nowotwory

15.2. Rozpoznanie niedożywienia

15.3. Wybór drogi żywienia

15.4. Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze

15.5. Tradycyjna opieka pooperacyjna

15.6. Żywienie chorych poddanych radioterapii i chemioterapii

16. Leczenie żywieniowe chorych na ostre zapalenia trzustki – Włodzimierz Cebulski, Maciej Słodkowski

16.1. Leczenie żywieniowe w ozt

16.2. Żywienie pozajelitowe

16.3. Żywienie dojelitowe

17. Leczenie żywieniowe w niewydolności wątroby – Bruno Szczygieł

17.1. Żywienie chorych w okresie wyrównania

17.2. Żywienie chorych w okresie niewyrównania

17.3. Żywienie dojelitowe .

17.4. Żywienie pozajelitowe

18. Leczenie żywieniowe w chorobach zapalnych jelit – Bruno Szczygieł

18.1. Leczenie farmakologiczne nieswoistych zapaleń jelit

18.2. Żywienie dojelitowe w leczeniu nieswoistych zapaleń jelit

19. Leczenie żywieniowe w niewydolności nerek – Bruno Szczygieł

19.1. Objawy i rozpoznanie PChN

19.2. Powikłania u pacjentów z PChN

19.3. Postępowanie dietetyczne w PChN

19.4. Wartość energetyczna diety .

19.5. Leczenie żywieniowe pacjentów z przewlekłą chorobą nerek

20. Leczenie żywieniowe w chorobach układu krążenia i oddychania – Bruno Szczygieł

20.1. Rozpoznanie niedożywienia

20.2. Przewleka niewydolność쒏 serca postępowanie

20.3. Przewleka obturacyjna choroba puc (POChP)

20.4. Postępowanie żywieniowe w POChP

21. Leczenie żywieniowe chorych po urazach wielonarządowych – Maciej Słodkowski, Piotr Paluszkiewicz

21.1. Zapotrzebowanie energetyczne chorych po urazach ciała

21.2. Drogi podaży substancji odżywczych

21.3. Urazy czaszkowo-mózgowe i urazy rdzenia kręgowego

21.4. Urazy termiczne

21.5. Mnogie obrażenia ciała

21.6. Aminokwasy w żywieniu chorych po urazach

21.7. Emulsje tłuszczowe w żywieniu chorych po urazach

21.8. Żywienie modyfikujące odporność

22. Leczenie żywieniowe pacjentów z udarem mózgu i innymim chorobami neurologicznymi

Andrzej Opuchlik,Waldemar Pawłowski

22.1. Przyczyny zaburzeń odżywiania w chorobach neurologicznych

22.2. Udary mózgu

22.3. Urazy czaszkowo-mózgowe

22.4. Choroba motoneuronu

22.5. Miastenia i przełom miasteniczny

22.6. Stwardnienie rozsiane

22.7. Choroba Parkinsona i inne choroby pozapiramidowe

22.8. Choroba Alzheimera i inne zespoły otępienne

22.9. Polineuropatie

22.10. Miopatie

22.11. Padaczka

22.12. Żywienie dojelitowe w warunkach domowych

23. Leczenie żywieniowe chorych w wieku podeszłym– Andrzej Opuchlik, Waldemar Pawłowsk, Beata Szyluk .

23.1. Zmiany fizjologiczne związane z wiekiem

23.2. Sarkopenia

23.3. Czynniki genetyczne i środowiskowe

23.4. Zespół słabości

23.5. Zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe

23.6. Zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne

24. Diety przemysłowe do żywienia dojelitowego zarejestrowane w Polsce – Bruno Szczygieł

 

 

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

129,00 zł
109,90 zł
138,00 zł
117,90 zł
199,00 zł
169,90 zł
129,00 zł
109,90 zł
159,00 zł
135,90 zł

POLECAMY