• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
Niedożywienie związane z chorobą. Zapobieganie. Leczenie.

NIEDOŻYWIENIE ZWIĄZANE Z CHOROBĄ. ZAPOBIEGANIE. LECZENIE.

  • Wydawca: PZWL
  • Rok wydania: 2012, dodruk 2017
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 326
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-200-4420-1
 
89,00 zł
75,00 zł 75,00 zł PLN 1
Dostawa od 11.80 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Druga część publikacji pt. „Niedożywienie związane z chorobą” poświęcona sposobom zapobiegania i leczenia niedożywienia. W książce opisano metody zapobiegania niedożywieniu szpitalnemu i jego wpływ na funkcjonowanie organizmu. Przedstawiono podstawy prawne leczenia żywieniowego w Polsce, rekomendacje Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego, zespoły leczenia żywieniowego oraz leczenie żywieniowe chorych w stanie terminalnym. Ponadto przedstawiono różne metody leczenia żywieniowego oraz leczenie żywieniowe w różnych sytuacjach klinicznych. Na końcu książki znajdą się podstawowe informacje o dietach przemysłowych zarejestrowanych w Polsce.
 Książka Niedożywienie związane z chorobą. Zapobieganie. Leczenie adresowana jest do lekarzy wszystkich specjalności zabiegowych, pediatrów i internistów, do średniego personelu medycznego oraz dietetyków. Będzie cennym źródłem wiedzy dla studentów medycyny, pielęgniarstwa i dietetyki.

Tagi: dietetyka podręcznik , zapotrzebowanie na składniki odżywcze ,

Spis treści

Przedmowa

I. CZĘŚĆ OGÓLNA .

The fi ght against malnutrition

1. Niedożywienie szpitalne zapobieganie – Bruno Szczygieł

2. Żywienie w szpitalu jako element leczenia – Bruno Szczygieł

2.1. Ustalenie stanu odżywienia chorego

2.2. Ustalenie zapotrzebowania na energię i białko

2.3. Ustalenie sposobu pokrycia zapotrzebowania

2.4. Dieta szpitalna jako przyczyna niedożywienia

2.5. Monitorowanie podaży i spożycia

2.6. Niszczenie żywności w szpitalu

3. Wpływ ciężkiego niedożywienia na metabolizm i funkcje fizjologiczne ustroju – Bruno Szczygieł

3.1. Metaboliczne następstwa niedożywienia

3.2. Czynnościowe następstwa niedożywienia

3.3. Wpływ niedożywienia na przewód pokarmowy

3.4. Monitorowanie czynności jelit

3.5. Niedożywienie a odporność.

3.6. Leczenie żywieniowe chorych w ci轅kim stanie klinicznym

4. Zaburzenia odporności w ciężkim niedożywieniu – Robert Słotwiński

4.1. Wpływ niedoboru wybranych składników odżywczych na zaburzenia odporności .

4.2. Kliniczne aspekty zaburzeń odporności w ciężkim niedożywieniu

5. Rozwój leczenia żywieniowego w Polsce – Bruno Szczygieł

5.1. Sekcja żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego PTL

5.2. Ośrodki leczenia żywieniowego

5.3. Działalność szkoleniowa

5.4. Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego PTPiD

5.5. Żywienie pozajelitowe w warunkach domowych w Polsce

5.6. Żywienie pozajelitowe w warunkach domowych u dzieci

5.7. Warszawskie Forum żywieniowe

5.8. Żywienie pozajelitowe w leczeniu pooperacyjnym przetok przewodu pokarmowego

5.9. Sekcja Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego TChP

5.10. Współpraca międzynarodowa

6.Podstawy prawne leczenia żywieniowego w Polsce– Bruno Szczygieł

7. Rekomendacje Rady Europy i Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN) dotyczące żywienia w szpitalach i leczenia żywieniowego– Bruno Szczygieł

8. Zespoły leczenia żywieniowego – Bruno Szczygieł

8.1. Skład zespołu leczenia żywieniowego

8.2. Zadania zespołu leczenia żywieniowego

8.3. Zespoły leczenia żywieniowego aspekty ekonomiczne

9. Leczenie żywieniowe chorych w stanie terminalnym– Bruno Szczygieł

II. METODY LECZENIA ŻYWIENIOWEGO

10. Żywienie pozajelitowe – Maciej Słodkowski

10.1. Wskazania do żywienia pozajelitowego

10.2. Metody prowadzenia żywienia pozajelitowego

10.3. Preparaty stosowane w żywieniu pozajelitowym

10.4. Monitorowanie żywienia pozajelitowego

10.5. Powikłania żywienia pozajelitowego

11. Żywienie dojelitowe – Waldemar Pawłowski

11.1. Wskazania i przeciwwskazania do żywienia dojelitowego

11.2. Diety przemysłowe stosowane w żywieniu dojelitowym

11.3. Podział diet przemysłowych

11.4. Sprzęt stosowany w żywieniu dojelitowym. Opieka nad zgłębnikiem

11.5. Metody żywienia dojelitowego

11.6. Powikłania żywienia dojelitowego

11.7. Miksowane diety szpitalne i domowe

12. Zespół ponownego odżywienia (refeeding syndrome)– Maciej Słodkowski

12.1. Grupy ryzyka

12.2. Objawy

12.3. Patogeneza

12.4. Zapobieganie

13. Żywienia wspomagające odporność – Robert Słowiński

13.1. Immunomodulacja aminokwasami

13.2. Immunomodulacja kwasami tuszczowymi

13.3. Kliniczne aspekty żywienia wspomagające odporność

 

III. LECZENIE ŻYWIENIOWE W RÓŻNYCH SYTUACJACH

KLINICZNYCH

14. Leczenie żywieniowe w okresie okołooperacyjnym– Bruno Szczygieł

14.1. Godzenie przed operacja czy nadal uzasadnione?

14.2. Żywienie w okresie okołooperacyjnym

14.3. Żywienie przed operacją

14.4. Wybór drogi żywienia

15. Leczenie żywieniowe chorych na nowotwory– Bruno Szczygieł

15.1. Przyczyny niedożywienia i wyniszczenia u chorych na nowotwory

15.2. Rozpoznanie niedożywienia

15.3. Wybór drogi żywienia

15.4. Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze

15.5. Tradycyjna opieka pooperacyjna

15.6. Żywienie chorych poddanych radioterapii i chemioterapii

16. Leczenie żywieniowe chorych na ostre zapalenia trzustki – Włodzimierz Cebulski, Maciej Słodkowski

16.1. Leczenie żywieniowe w ozt

16.2. Żywienie pozajelitowe

16.3. Żywienie dojelitowe

17. Leczenie żywieniowe w niewydolności wątroby – Bruno Szczygieł

17.1. Żywienie chorych w okresie wyrównania

17.2. Żywienie chorych w okresie niewyrównania

17.3. Żywienie dojelitowe .

17.4. Żywienie pozajelitowe

18. Leczenie żywieniowe w chorobach zapalnych jelit – Bruno Szczygieł

18.1. Leczenie farmakologiczne nieswoistych zapaleń jelit

18.2. Żywienie dojelitowe w leczeniu nieswoistych zapaleń jelit

19. Leczenie żywieniowe w niewydolności nerek – Bruno Szczygieł

19.1. Objawy i rozpoznanie PChN

19.2. Powikłania u pacjentów z PChN

19.3. Postępowanie dietetyczne w PChN

19.4. Wartość energetyczna diety .

19.5. Leczenie żywieniowe pacjentów z przewlekłą chorobą nerek

20. Leczenie żywieniowe w chorobach układu krążenia i oddychania – Bruno Szczygieł

20.1. Rozpoznanie niedożywienia

20.2. Przewleka niewydolność쒏 serca postępowanie

20.3. Przewleka obturacyjna choroba puc (POChP)

20.4. Postępowanie żywieniowe w POChP

21. Leczenie żywieniowe chorych po urazach wielonarządowych – Maciej Słodkowski, Piotr Paluszkiewicz

21.1. Zapotrzebowanie energetyczne chorych po urazach ciała

21.2. Drogi podaży substancji odżywczych

21.3. Urazy czaszkowo-mózgowe i urazy rdzenia kręgowego

21.4. Urazy termiczne

21.5. Mnogie obrażenia ciała

21.6. Aminokwasy w żywieniu chorych po urazach

21.7. Emulsje tłuszczowe w żywieniu chorych po urazach

21.8. Żywienie modyfikujące odporność

22. Leczenie żywieniowe pacjentów z udarem mózgu i innymim chorobami neurologicznymi

Andrzej Opuchlik,Waldemar Pawłowski

22.1. Przyczyny zaburzeń odżywiania w chorobach neurologicznych

22.2. Udary mózgu

22.3. Urazy czaszkowo-mózgowe

22.4. Choroba motoneuronu

22.5. Miastenia i przełom miasteniczny

22.6. Stwardnienie rozsiane

22.7. Choroba Parkinsona i inne choroby pozapiramidowe

22.8. Choroba Alzheimera i inne zespoły otępienne

22.9. Polineuropatie

22.10. Miopatie

22.11. Padaczka

22.12. Żywienie dojelitowe w warunkach domowych

23. Leczenie żywieniowe chorych w wieku podeszłym– Andrzej Opuchlik, Waldemar Pawłowsk, Beata Szyluk .

23.1. Zmiany fizjologiczne związane z wiekiem

23.2. Sarkopenia

23.3. Czynniki genetyczne i środowiskowe

23.4. Zespół słabości

23.5. Zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe

23.6. Zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne

24. Diety przemysłowe do żywienia dojelitowego zarejestrowane w Polsce – Bruno Szczygieł

 

 

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY