
WSPÓŁCZESNA DIETOTERAPIA
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2022
- Wydanie: II
- Ilość stron: 600
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788301227548
113,90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 299zł Najniższa cena z 30 dni: 108,90 zł
Zamówienia złożone od dnia 20 XII 2021 r. mogą zostać zrealizowane w styczniu.
Współczesna dietoterapia
Autor: Ewa Lange, Dariusz Włodarek
Właściwy sposób żywienia nie tylko ma znaczenie w utrzymaniu zdrowia człowieka, lecz także może wpłynąć na zmniejszenie ryzyka chorób niezakaźnych. Ponadto żywienie stanowi integralny element terapii w licznych jednostkach chorobowych. Dietetyka jest stale rozwijającą się dziedziną, która łączy zagadnienia z zakresu nauk o zdrowiu, nauk medycznych i biologicznych, w tym przede wszystkim żywienia człowieka.
Publikacja o nowym tytule „Współczesna dietoterapia” to nowa odsłona książki „Dietoterapia”, która cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśród studentów kierunków żywieniowych i dietetycznych, jak i innych osób, których kształcenie związane jest z naukami o zdrowiu oraz studentów studiów podyplomowych związanych z poradnictwem dietetycznym.
Postęp prac badawczych związanych z dietoprofilaktyką, interwencją dietetyczną w różnych stanach chorobowych, jak i modyfikacją zarówno zaleceń diagnostycznych, jak i standardów opieki w poszczególnych dietozależnych stanach patologicznych i jednostkach chorobowych spowodował potrzebę aktualizacji publikacji. Warto dodać, że w ciągu ostatnich lat ukazało się wiele nowych standardów, wytycznych i raportów dotyczących wpływu diety na występowanie i leczenie wielu chorób, ukazały się nowe zalecenia i normy żywieniowe dla populacji polskiej, co uzasadnia potrzebę aktualizacji wcześniej publikowanych informacji.
Książkę dedykujemy osobom zawodowo związanym z nauką o zdrowiu i opieką medyczną, w tym lekarzom, pielęgniarkom, czy fizjoterapeutom ale przede wszystkim studentom dietetyki i kierunków żywieniowych i dietetykom.
Współczesna dietoterapia
Autor: Ewa Lange, Dariusz Włodarek
1. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka
2. Znaczenie węglowodanów w żywieniu człowieka
3. Białko
4. Tłuszcze
5. Witaminy
6. Składniki mineralne
7. Klasyfikacja diet
8. Postępowanie dietetyczne w chorobach przewodu pokarmowego
9. Postepowanie dietetyczne w chorobach wątroby
10. Nieprawidłowe reakcje na pokarm
11. Dietoterapia i dietoprofilaktyka otyłości
12. Postępowanie dietetyczne w nadciśnieniu tętniczym
13. Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób układu sercowo - naczyniowego
14. Postępowanie dietetyczne w cukrzycy
15. Postępowanie dietetyczne w przewlekłej chorobie nerek
16. Kamica układu moczowego
17. Terapia dietetyczna hiperurykemii i dny moczanowej
18. Leczenie żywieniowe
19. Modyfikacje diety w niedokrwistości
20. Dietoprofilaktyka osteoporozy
21. Zaburzenia odżywienia
Strona Internetowa Medicon.pl korzysta z plików cookies. Możesz je wyłączyć w swojej przeglądarce. Więcej o plikach cookies znajdziesz w naszej polityce prywatności.