
TABELE SKŁADU I WARTOŚCI ODŻYWCZEJ ŻYWNOŚCI
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2017, dodruk 2020
- Wydanie: II
- Ilość stron: 1182
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788320062588
237,90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 299zł
Zamówienia złożone od dnia 20 XII 2021 r. mogą zostać zrealizowane w styczniu.
"Tabele składu i wartości odżywczej żywności" zawierają dane o wartości energetycznej i zawartości kilkudziesięciu składników odżywczych w produktach spożywczych oraz potrawach. Dane te umożliwiają ocenę wartości odżywczej posiłków i całych diet, co jest niezbędne w ich planowaniu zgodnie z zalecanymi normami żywienia.
Wiedza na ten temat staje się coraz bardziej potrzebna w aspekcie zapobiegania chorobom dietozależnym (otyłości i przewlekłym chorobom niezakaźnym).
Z przedmowy prof. dr. hab. med. Mirosława Jarosza
"... książka będzie stanowić cenne źródło informacji dla lekarzy, dietetyków, żywieniowców w ich codziennej pracy związanej z zaleceniami prawidłowego i dietetycznego żywienia. Może także służyć producentom żywności przy podawaniu informacji o wartości odżywczej produktów na opakowaniu. Nie bez znaczenia jest też możliwość korzystania z niej szerokiej rzeszy konsumentów, w tym uczniów i studentów, którzy pragną stosować prawidłową, zbilansowaną dietę w codziennym życiu.
Pragnę zatem podkreślić rolę tej pozycji naukowej opracowanej w Instytucie Żywności i Żywienia dla promocji zdrowia w naszym kraju".
Tagi: dietetyka podręcznik , podręcznik dietetyki , zapotrzebowanie na składniki odżywcze ,
"Tabele składu i wartości odżywczej żywności"
Strona Internetowa Medicon.pl korzysta z plików cookies. Możesz je wyłączyć w swojej przeglądarce. Więcej o plikach cookies znajdziesz w naszej polityce prywatności.