
ŻYWIENIE CZŁOWIEKA PODSTAWY NAUKI O ŻYWIENIU TOM 1
- Wydawca: PWN
- Rok wydania: 2012, dodruk 2017
- Wydanie: III
- Ilość stron: 560
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-01-16320-4
59,90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 299zł
Opis
Żywienie człowieka to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego.
Autorzy omówili: cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju; fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia; potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie; składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych; normy żywieniowe i planowanie żywienia oraz ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia.
Książka została tak napisana, aby pomóc Czytelnikowi:
·zdobyć podstawową wiedzą o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju
·właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać
·nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań.
W obecnym trzecim już wydaniu uwzględniono wyniki badań naukowych, które przyczyniły się do istotnego wzrostu wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych w ostatnich kilkunastu latach, weryfikując i zmieniając poglądy na niektóre ważne problemy żywieniowe. Zagadnienia wykraczające poza podstawy nauki o żywieniu przeniesiono i omówiono bardziej szczegółowo w tomie 3 - Żywienie człowieka a zdrowie publiczne (WN PWN, 2009); dokonano także drobnych zmian w strukturze poszczególnych części podręcznika, poprzedzając je krótkimi wprowadzeniami.
Kontynuację publikacji stanowi tom drugi poświęcony żywieniu człowieka zdrowego i chorego oraz tom trzeci traktujący o związkach żywienia ze zdrowiem rozpatrywanych na poziomie populacji, a uzupełnia je Słownik terminologiczny.
Książka jest przeznaczona dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki.
Tagi: Jan Gawęcki , dietetyka podręcznik , podręcznik dietetyki , zapotrzebowanie na składniki odżywcze ,
Spis treści
I. Wstęp
1. Człowiek i jego pokarm
2. Historia nauki o żywieniu
3. Cele i zadania nauki o żywieniu
4. Problemy żywieniowe Polski i świata. Organizacje międzynarodowe
II. Elementy fizjologii żywienia
5. Budowa układów związanych z przyswajaniem pokarmu
6. Spożywanie pokarmu – mechanizmy regulacyjne
7. Trawienie i wchłanianie
8. Katabolizm i anabolizm
III. Energia i składniki odżywcze
9. Energia
10. Węglowodany
11. Tłuszcze
12. Białka
13. Składniki mineralne
14. Witaminy
IV. Żywność – wartość odżywcza i bezpieczeństwo
15. Produkty spożywcze jako źródło składników odżywczych
16. Wskaźniki charakteryzujące wartość odżywczą żywności
17. Zmiany wartości odżywczej podczas przechowywania i przetwarzania żywności
18. Wzbogacanie żywności
19. Tabele składu i wartości odżywczych żywności oraz informacja żywieniowa na opakowaniu
20. Dodatki do żywności
21. Substancje zanieczyszczające i antyodżywcze
V. Racjonalizacja i ocena żywienia ludności
22. Żywienie a informacja genetyczna człowieka
23. Normy żywieniowe
24. Planowanie żywienia
25. Ocena wyżywienia
26. Ocena stanu odżywienia
Opinie
- Test do sprawdzania i oceny wiedzy żywieniowej "GAROTA"
- Energia w żywności i żywieniu
- Woda w żywieniu i jej źródła
- Energia w żywności i żywieniu
- Żywienie u progu i u schyłku życia
- Zmysły a jakość żywności i żywienia
- Ewolucja na talerzu czyli wczoraj, dziś i jutro żywienia człowieka
- Bezpieczeństwo żywności i żywienia
- Żywienie człowieka a zdrowie publiczne tom 3
- Żywienie człowieka zdrowego i chorego tom 2
- Żywienie człowieka Tom 1, 2, 3 KOMPLET
- Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu
- Żywienie człowieka Podstawy nauki o żywieniu Tom 1 wyd 4
- Żywienie człowieka zdrowego i chorego Tom 2 wyd 3