PODSTAWY ŻYWIENIA CZŁOWIEKA Z ZADANIAMI
- Wydawca: MedPharm
- Rok wydania: 2018
- Wydanie: I
- Ilość stron: 302
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-7846-110-4
57,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 53,90 zł
Podstawy żywienia człowieka z zadaniami
Autor: Robert Gajda, Anna Kołodziejczyk
Niniejszy podręcznik powstał z myślą o kształceniu studentów kierunków medycznych oraz przyrodniczych, na których prowadzone są zajęcia z żywienia człowieka, zarówno w kontekście teoretycznym, jak i praktycznym.
Szczególnie polecamy tę książkę studentom dietetyki, żywienia człowieka i oceny żywności, technologii żywności i żywienia człowieka, a także studentom pielęgniarstwa czy kosmetologii.
Oprócz części teoretycznej zaproponowano ćwiczenia mające charakter obliczeniowy, empiryczny lub seminaryjny, a niektóre wymagają technologii informacyjnej i odpowiedniego oprogramowania żywieniowego.
Autorzy fragment przedmowy do książki Podstawy żywienia człowieka z zadaniami
Podstawy żywienia człowieka z zadaniami
Autor: Robert Gajda, Anna Kołodziejczyk
Przedmowa.
Część I Energia i składniki pokarmowe.
1. Potrzeby energetyczne organizmu człowieka.
2. Składniki odżywcze.
3. Woda i elektrolity.
Część II Żywność - wartość energetyczna i odżywcza.
4. Wartość energetyczna żywności oraz metody jej oceny.
5. Wartość odżywcza żywności oraz metody jej oceny.
Część III Ocena żywienia.
6. Ocena sposobu żywienia.
7. Ocena stanu odżywiania.
8. Zachowania żywieniowe - wybrane aspekty.
Część IV Problemy żywieniowe.
9. Niedobory i nadmiary pokarmowe w żywieniu człowieka oraz ich konsekwencje.
Część V Planowanie żywienia.
10. Układanie jadłospisów.
11. Układanie jadłospisów dla osób o zwiększonym poziomie aktywności fizycznej.
12. Ocena jadłospisów.
13. Zasady planowania diet.
Aneks.
Literatura.
Skorowidz.
Opryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcej