PODSTAWY ŻYWIENIA CZŁOWIEKA Z ZADANIAMI
- Wydawca: MedPharm
- Rok wydania: 2018
- Wydanie: I
- Ilość stron: 302
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-7846-110-4
57,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 53,90 zł
Podstawy żywienia człowieka z zadaniami
Autor: Robert Gajda, Anna Kołodziejczyk
Niniejszy podręcznik powstał z myślą o kształceniu studentów kierunków medycznych oraz przyrodniczych, na których prowadzone są zajęcia z żywienia człowieka, zarówno w kontekście teoretycznym, jak i praktycznym.
Szczególnie polecamy tę książkę studentom dietetyki, żywienia człowieka i oceny żywności, technologii żywności i żywienia człowieka, a także studentom pielęgniarstwa czy kosmetologii.
Oprócz części teoretycznej zaproponowano ćwiczenia mające charakter obliczeniowy, empiryczny lub seminaryjny, a niektóre wymagają technologii informacyjnej i odpowiedniego oprogramowania żywieniowego.
Autorzy fragment przedmowy do książki Podstawy żywienia człowieka z zadaniami
Podstawy żywienia człowieka z zadaniami
Autor: Robert Gajda, Anna Kołodziejczyk
Przedmowa.
Część I Energia i składniki pokarmowe.
1. Potrzeby energetyczne organizmu człowieka.
2. Składniki odżywcze.
3. Woda i elektrolity.
Część II Żywność - wartość energetyczna i odżywcza.
4. Wartość energetyczna żywności oraz metody jej oceny.
5. Wartość odżywcza żywności oraz metody jej oceny.
Część III Ocena żywienia.
6. Ocena sposobu żywienia.
7. Ocena stanu odżywiania.
8. Zachowania żywieniowe - wybrane aspekty.
Część IV Problemy żywieniowe.
9. Niedobory i nadmiary pokarmowe w żywieniu człowieka oraz ich konsekwencje.
Część V Planowanie żywienia.
10. Układanie jadłospisów.
11. Układanie jadłospisów dla osób o zwiększonym poziomie aktywności fizycznej.
12. Ocena jadłospisów.
13. Zasady planowania diet.
Aneks.
Literatura.
Skorowidz.