• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
Żywienie w opiece nad osobami w starszym wieku

ŻYWIENIE W OPIECE NAD OSOBAMI W STARSZYM WIEKU

  • Wydawca: Edra Urban & Partner
  • Rok wydania: 2018
  • Wydanie: II
  • Ilość stron: 162
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-65625-96-0
 
69,00 zł
59,90 zł 59,90 zł PLN 1
Dostawa od 11.80 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

"Żywienie w opiece nad osobami w starszym wieku"

Autorka: Claudia Menebröcke

Redakcja: Christine Smoliner

Redakcja wydania polskiego: Małgorzata Schlegel-Zawadzka

Autorki tej książki przedstawiają temat z różnych perspektyw, uwzględniając:

  • znaczenie żywienia i różnych składników pokarmowych,
  • zmiany występujące w  okresie starości, które wpływają na jedzenie i przyjmowanie płynów,
  • postępowanie w  przypadku nieprawidłowego sposobu żywienia i niedożywienia,
  • organizację otoczenia,
  • specjalne sytuacje w  opiece nad osobami starszymi, takie jak planowanie opieki w przypadku zaburzeń odżywiania lub współpraca ze specjalistami z innych dziedzin.

Szybkie rozeznanie w poruszanym w danym rozdziale zagadnieniu ułatwiają wyróżnienia ważnych zagadnień w  ramkach. Innowacją w  drugim wydaniu tego tomu są przykłady osób wymagających opieki w różnych sytuacjach, których opisy przewijają się przez całą książkę, służąc do zilustrowania omawianego problemu.

Książka ta powinna być łatwo zrozumiałym i praktycznym wsparciem przydatnym w opiece nad osobami w podeszłym wieku. 

Claudia Menebröcker i Christine Smoliner przedmowa do książki "Żywienie w opiece nad osobami w starszym wieku".

Spis treści

"Żywienie w opiece nad osobami w starszym wieku"

Autorka: Claudia Menebröcke

Redakcja: Christine Smoliner

Redakcja wydania polskiego: Małgorzata Schlegel-Zawadzka

1 Podstawy nauki o żywieniu

1.1 Jedzenie i picie sprzyja duszy i ciału 

1.2 Sposób odżywiania w ciągu życia kształtują potrzeby

1.3 Dieta pełnowartościowa (podstawowa)

1.4 Składniki odżywcze w żywności 

1.5 Informacje dodatkowe: przechodzenie pokarmu przez organizm

1.6 Informacje dodatkowe: wskazówki dotyczące używek 

2 Niedożywienie jako główny problem żywieniowy u osób starszych

2.1 Niedożywienie

2.2 Metody oceny stanu odżywienia

2.3 Badania przesiewowe: diagnozowanie niedożywienia

2.4 Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia: analiza przyczyn niedożywienia

2.5 Planowanie opieki nad osobami z zaburzeniami odżywiania

3 Leczenie niedożywienia 

3.1 Uwzględnianie potrzeb 

3.2 Kompensacja niesprawności

3.3 Organizacja otoczenia

3.4 Wpływ leków

3.5 Informacje dodatkowe: podstawowa higiena w czasie wspólnego z podopiecznymi gotowania i pieczenia

3.6 Informacje dodatkowe: apetyt, pragnienie, odbieranie wrażeń zapachowych i smakowych 

4 Zaspokajanie zapotrzebowania na składniki odżywcze

4.1 Szacowanie zapotrzebowania na energię, składniki odżywcze i płyny 

4.2 Ewidencjonowanie podaży energii, składników odżywczych i płynów (dzienniczek żywienia)

4.3 Zapewnianie wystarczającej podaży składników odżywczych i płynów 

4.4 Informacje dodatkowe: sztuczne odżywianie

5 Żywienie i pielęgnowanie jako zadanie interdyscyplinarne

5.1 Współpraca w zarządzaniu żywieniem

5.2 Koncepcja żywienia i terapii żywieniowej

5.3 Komunikacja między opiekunami a personelem kuchni

6 Choroby dietozależne i istotne z żywieniowego punktu widzenia

6.1 Choroby metaboliczne 

6.2 Choroby układu krążenia 

6.3 Choroby żołądka i jelit

6.4 Choroby wątroby

6.5 Choroby pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych

6.6. Choroby trzustki

6.7 Alergie i nietolerancje pokarmowe

6.8 Choroby nerek

6.9 Choroby narządu ruchu

7 Załączniki 

7.1 Towarzystwa żywieniowe 

7.2 Miejsca, gdzie można kupić pomoce ułatwiające jedzenie i picie

7.3 Producenci preparatów do żywienia enteralnego (w formie płynnej i do podawania przez sondę)

7.4 Inne przydatne adresy internetowe
 

 

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia
Małgorzata Schlegel-Zawadzka

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY