ENGLISH FOR DIETETICS
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2016
- Wydanie: I
- Ilość stron: 324
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-200-5133-9
122,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 118,90 zł
Zawód dietetyka nabiera coraz większego znaczenia na całym świecie, a umiejętność posługiwania się językiem angielskim sprawia, że możemy pracować w bardzo wielu miejscach na świecie i nieść pomoc potrzebującym pacjentom.
English for Dietetics to pierwszy, unikatowy podręcznik do nauki specjalistycznego języka angielskiego na poziomie B1/B2 wg Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego, przeznaczony dla studentów dietetyki. Powstał dzięki współpracy nauczycieli akademickich zajmujących się nauczaniem specjalistycznego języka angielskiego ze specjalistami dietetyki.
Podręcznik ma dopomóc w osiągnięciu lepszej znajomości zawodowego języka angielskiego z dziedziny dietetyki, ułatwić komunikowanie się zarówno ze specjalistami, jak i pacjentami posługującymi się tym językiem. Zawiera słownictwo i struktury gramatyczne, które pomogą studentom przeprowadzić wywiad żywieniowy i ogólnomedyczny, dokonać oceny żywienia i odżywienia pacjenta, omawiać diety i wyrażać poglądy na tematy zawodowe, związane z leczeniem dietetycznym pacjentów.
Poszczególne rozdziały podręcznika wprowadzają podstawowe pojęcia dotyczące budowy ludzkiego ciała, układów i ich funkcji, ze szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego oraz procesów trawienia. Podręcznik zawiera też niezbędne pojęcia z dziedziny chemii i biochemii medycznej. Zapewnia narzędzia językowe potrzebne m.in. do analizowania i budowania piramid żywieniowych, ukladania diet oraz ich weryfikacji, wprowadza pojęcia żywności nowoczesnej, funkcjonalnej, jak również genetycznie modyfikowanej, omawia niektóre diety alternatywne i lecznicze. Uwzględnia również tematykę z zakresu zaburzeń odżywiania, prezentuje kulturowe uwarunkowania pracy dietetyka z pacjentem oraz wprowadza nowatorskie podejście komunikacyjne, tzw. patient-centred approach.
Nagrania audio zamieszczone na portalu medycyna.pzwl.pl pomogą opanować prawidłową wymowę.
Podręcznik będzie dobrze służył studentom, specjalistom zajmującym się dietetykom, jak i ich pacjentom.
Unit 1. STUDYING DIETETICS AND NUTRITION
Unit 2. A DIETICIAN AND NUTRITIONIST
Unit 3. BODY PARTS
Unit 4. SYSTEMS OF THE HUMAN BODY
Unit 5. THE DIGESTIVE SYSTEM AND THE PROCESS OF DIGESTION
Unit 6. NUTRITIONAL CHEMISTRY
Unit 7. DIETARY GUIDELINES
Unit 8. MENU PLANNING AND CULTURE
Unit 9. NEW FOOD - GENETICALLY MODIFIED, FUNCTIONAL AND CONVENIENCE FOOD
Unit 10. NUTRITION ASSESSMENT
Unit 11. VEGETARIANISM - FOOD AND HEALTH
Unit 12. THERAPEUTIC AND SPECIAL DIETS
Unit 13. DIETARY CONSULTATION
Unit 14. ADDITIONAL READING PRACTICE - MISCELLANEOUS TEXTS
Opryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcej