
DIETA W HIPERCHOLESTEROLEMII PRAKTYCZNE WSKAZÓWKI
- Wydawca: Medyk
- Rok wydania: 2015
- Wydanie: I
- Ilość stron: 96
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-64045-34-9
31,50 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 31,50 zł
Monografia mgr Aleksandry Cichockiej p.t. Dieta w hipercholesterolemi jest bardzo ważną i oczekiwaną pozycją na naszym rynku wydawniczym. Do Polski zbliża się niebezpiecznie epidemia otyłości oraz zespołu metabolicznego i związane z nimi poważne zaburzenia metabolizmu lipidowego–przede wszystkim hipercholesterolemia, których następstwem jest rozwój miażdżycy i jej klinicznych powikłań w postaci ostrych zespołów wieńcowych. Prawidłowa dieta jest podstawą nie tylko postępowania profilaktycznego, ale także istotnym komponentem skutecznego leczenia.Wielu pacjentów jest bowiem błędnie przekonanych, że farmakoterapia w pełni redukuje metaboliczne ryzyko sercowo-naczyniowe.
Opracowanie mgr Aleksandry Cichockiej zawiera nie tylko istotne wskazówki postępowania dietetycznego, ale także bogate kompozycje potraw wraz z przepisami ich przygotowania. Jest więc ważnym kompendium wiedzy nie tylko dla lekarzy wielu specjalności, ale przede wszystkim dla pacjentów. Jestem przekonany, że wiedza ta będzie pomocna w rozbudzeniu świadomości zagrożeń wynikających z nieprawidłowego żywienia i dlatego ta książka powinna się znaleźć na półce każdego, kto jest zainteresowany kontrolą własnego stanu zdrowia.
Część I
Jak możesz sprawdzić, czy występuje u ciebie hipercholesterolemia?
Kiedy lekarz może rozpoznać hipercholesterolemię?
Dlaczego ważne jest leczenie hipercholesterolemii?
Jakie leczenie stosuje się w celu obniżenia podwyższonego cholesterolu LDL i jakie korzyści może przynieść ci jego obniżenie?
Wytyczne Polskiego Forum Profilaktyki Chorób Układu Krążenia dotyczące zasad zdrowego żywienia i niefarmakologicznego leczenia dyslipidemii, w tym hipercholesterolemii
Wspólne wytyczne Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego i Europejskiegi Towarzystwa Miażdżycowego na temat postępowania w dyslipidemii
Dieta dla pacjenta z hipercholesterolemią w praktyce
"Zasady Zdrowego Żywienia" opracowane w Instytucie Żywności i Żywienia
Europejskie wytyczne dotyczące zapobiegania chorobom serca i naczyń w praktyce klinicznej na 2012 rok. O diecie w praktyce
Wskazówki dotyczące opracowywania jadłospisów i przepisów dla pacjenta z hipercholesterolemią
Część II
Jadłospisy na 14 dni o wartości energetycznej około 1600 kcal, dla pacjentów z hipercholesterolemią
Część III
Przepisy dla pacjentów z hipercholesterolemią
Piśmiennictwo
Dowiedz się jakie suplementy diety mogą wesprzeć spalanie tkanki tłuszczowej
czytaj więcejDowiedz się czym są suplementy diety i poznaj ich działanie.
czytaj więcejDna moczanowa jest przewlekłą chorobą reumatyczną, którą charakteryzuje gromadzenie...
czytaj więcejChoroby oczu to szeroka kategoria schorzeń, które wpływają na funkcjonowanie...
czytaj więcejChoroba syropu klonowego (MSUD), mimo swojej pozornie łagodnej nazwy, stanowi poważne...
czytaj więcejToczeń rumieniowaty układowy objawia się w różnorodny sposób, wpływając tym samym...
czytaj więcejZespół Sharpa, znany również jako mieszana choroba tkanki łącznej (MCTD, Mixed...
czytaj więcejEKG to badanie, dzięki któremu lekarze mogą szybko i precyzyjnie wykrywać różnorodne...
czytaj więcejWady wrodzone to złożone zaburzenia, obejmujące różnorodne nieprawidłowości...
czytaj więcejUltrasonografia, czyli badanie USG, jest nieinwazyjnym badaniem diagnostycznym, wykorzystującym...
czytaj więcej