DIETA W HIPERCHOLESTEROLEMII PRAKTYCZNE WSKAZÓWKI
- Wydawca: Medyk
- Rok wydania: 2015
- Wydanie: I
- Ilość stron: 96
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-64045-34-9
31,50 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 31,50 zł
Monografia mgr Aleksandry Cichockiej p.t. Dieta w hipercholesterolemi jest bardzo ważną i oczekiwaną pozycją na naszym rynku wydawniczym. Do Polski zbliża się niebezpiecznie epidemia otyłości oraz zespołu metabolicznego i związane z nimi poważne zaburzenia metabolizmu lipidowego–przede wszystkim hipercholesterolemia, których następstwem jest rozwój miażdżycy i jej klinicznych powikłań w postaci ostrych zespołów wieńcowych. Prawidłowa dieta jest podstawą nie tylko postępowania profilaktycznego, ale także istotnym komponentem skutecznego leczenia.Wielu pacjentów jest bowiem błędnie przekonanych, że farmakoterapia w pełni redukuje metaboliczne ryzyko sercowo-naczyniowe.
Opracowanie mgr Aleksandry Cichockiej zawiera nie tylko istotne wskazówki postępowania dietetycznego, ale także bogate kompozycje potraw wraz z przepisami ich przygotowania. Jest więc ważnym kompendium wiedzy nie tylko dla lekarzy wielu specjalności, ale przede wszystkim dla pacjentów. Jestem przekonany, że wiedza ta będzie pomocna w rozbudzeniu świadomości zagrożeń wynikających z nieprawidłowego żywienia i dlatego ta książka powinna się znaleźć na półce każdego, kto jest zainteresowany kontrolą własnego stanu zdrowia.
Część I
Jak możesz sprawdzić, czy występuje u ciebie hipercholesterolemia?
Kiedy lekarz może rozpoznać hipercholesterolemię?
Dlaczego ważne jest leczenie hipercholesterolemii?
Jakie leczenie stosuje się w celu obniżenia podwyższonego cholesterolu LDL i jakie korzyści może przynieść ci jego obniżenie?
Wytyczne Polskiego Forum Profilaktyki Chorób Układu Krążenia dotyczące zasad zdrowego żywienia i niefarmakologicznego leczenia dyslipidemii, w tym hipercholesterolemii
Wspólne wytyczne Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego i Europejskiegi Towarzystwa Miażdżycowego na temat postępowania w dyslipidemii
Dieta dla pacjenta z hipercholesterolemią w praktyce
"Zasady Zdrowego Żywienia" opracowane w Instytucie Żywności i Żywienia
Europejskie wytyczne dotyczące zapobiegania chorobom serca i naczyń w praktyce klinicznej na 2012 rok. O diecie w praktyce
Wskazówki dotyczące opracowywania jadłospisów i przepisów dla pacjenta z hipercholesterolemią
Część II
Jadłospisy na 14 dni o wartości energetycznej około 1600 kcal, dla pacjentów z hipercholesterolemią
Część III
Przepisy dla pacjentów z hipercholesterolemią
Piśmiennictwo
Dowiedz się jakie suplementy diety mogą wesprzeć spalanie tkanki tłuszczowej
czytaj więcejDowiedz się czym są suplementy diety i poznaj ich działanie.
czytaj więcejDziałanie berberyny jest szeroko badane ze względu na jej potencjalne korzyści...
czytaj więcejKwasy tłuszczowe omega-3 to rodzaj wielonienasyconych tłuszczów. Są one niezbędne...
czytaj więcejZespół jelita drażliwego jest przewlekłą chorobą przewodu pokarmowego o charakterze...
czytaj więcejWitamina B12, znana również jako kobalamina, jest jednym z kluczowych składników...
czytaj więcej