Opis
Poradnik żywieniowy -zalecenia dietetyczne dla pacjenta z podwyższonym stężeniem triglicerydów
Autor: Aleksandra Cichocka
Podwyższone stężenie triglicerydów (TG), zwane hipertriglicerydemią (hTG), to zaburzenie lipidowe podobnie jak podwyższone stężenie całkowitego cholesterolu i "złego" cholesterolu LDL oraz obniżone stężenie "dobrego" cholesterolu HDL w surowicy krwi. Nie powoduje dolegliwości, a wykryć je można wykonując w laboratorium lipidogram.
Wykrycie, a następnie leczenie (również dietą) nadmiernego stężenia triglicerydów jest bardzo ważne, ponieważ hipertriglicerydemia zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
Zastosowanie odpowiedniej diety i prowadzenie zdrowego stylu życia odgrywa ważną rolę nie tylko u chorych, którzy już mają podwyższone stężenie triglicerydów, ale także u tych, które są w grupie ryzyka tego zaburzenia, czyli osób:
- z nadwagą, a zwłaszcza z otyłością,
- z zaburzeniami metabolicznymi,
- z cukrzycą, zwłaszcza typu 2,
- z niedoczynnością tarczycy,
- z chorobą nerek,
- przyjmujących pewne leki, m.in. niektóre leki na nadciśnienie tętnicze, estrogeny (zwłaszcza doustne), kortykosteroidy.
Spis treści
Poradnik żywieniowy -zalecenia dietetyczne dla pacjenta z podwyższonym stężeniem triglicerydów
Autor: Aleksandra Cichocka