• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
Poradnik żywieniowy - zalecenia dietetyczne dla pacjenta z podwyższonym stężeniem triglicerydów

PORADNIK ŻYWIENIOWY - ZALECENIA DIETETYCZNE DLA PACJENTA Z PODWYŻSZONYM STĘŻENIEM TRIGLICERYDÓW

  • Wydawca: Medyk
  • Rok wydania: 2018
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 96
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-64045-66-0
 
30,00 zł
27,00 zł 27,00 zł PLN 1
Dostawa od 11.80 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Poradnik żywieniowy -zalecenia dietetyczne dla pacjenta z podwyższonym stężeniem triglicerydów

Autor: Aleksandra Cichocka

Podwyższone stężenie triglicerydów (TG), zwane hipertriglicerydemią (hTG), to zaburzenie lipidowe podobnie jak podwyższone stężenie całkowitego cholesterolu i "złego" cholesterolu LDL oraz obniżone stężenie "dobrego" cholesterolu HDL w surowicy krwi. Nie powoduje dolegliwości, a wykryć je można wykonując w laboratorium lipidogram.

Wykrycie, a następnie leczenie (również dietą) nadmiernego stężenia triglicerydów jest bardzo ważne, ponieważ hipertriglicerydemia zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

Zastosowanie odpowiedniej diety i prowadzenie zdrowego stylu życia odgrywa ważną rolę nie tylko u chorych, którzy już mają podwyższone stężenie triglicerydów, ale także u tych, które są w grupie ryzyka tego zaburzenia, czyli osób:

  • z nadwagą, a zwłaszcza z otyłością,
  • z zaburzeniami metabolicznymi,
  • z cukrzycą, zwłaszcza typu 2,
  • z niedoczynnością tarczycy,
  • z chorobą nerek,
  • przyjmujących pewne leki, m.in. niektóre leki na nadciśnienie tętnicze, estrogeny (zwłaszcza doustne), kortykosteroidy.

Spis treści

Poradnik żywieniowy -zalecenia dietetyczne dla pacjenta z podwyższonym stężeniem triglicerydów

Autor: Aleksandra Cichocka

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY