
GLUTEN FREE JAK WSPÓŁCZESNA PSZENICA NAS ZATRUWA
- Wydawca: Vital
- Rok wydania: 2016
- Wydanie: I
- Ilość stron: 238
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-65404-40-4
31,50 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 299zł Najniższa cena z 30 dni: 31,50 zł
Zamówienia złożone od dnia 20 XII 2021 r. mogą zostać zrealizowane w styczniu.
Gluten free. Jak współczesna pszenica nas zatruwa
Autor: Julien Venesson
Modyfikowana genetycznie pszenica jest co prawda wydajniejsza, ale jednocześnie ma znacznie więcej glutenu. Nic zatem dziwnego, że obecnie aż jedna na trzy osoby może wykazywać wrażliwość na to białko. Lekarze nie podejrzewają, że za chroniczne zmęczenie, kłopoty z trawieniem i nastrojem, bóle głowy, artrozę, zawroty, neuropatie lub bóle mięśniowe odpowiedzialna jest pszenica! Co więcej, u osób z predyspozycjami genetycznymi gluten jest czynnikiem wyzwalającym choroby autoimmunologiczne: celiakię, chorobę Crohna, stwardnienie rozsiane, cukrzycę typu 1 czy reumatoidalne zapalenie stawów. Niniejsze dzieło stanowi syntezę prowadzonych badań naukowych nad glutenem oraz przeprowadzonych rozmów, wyłącznie ze specjalistami w tej dziedzinie. Postaw na świadome odżywianie!
Gluten free. Jak współczesna pszenica nas zatruwa
Autor: Julien Venesson
Wstęp
Część pierwsza: Poznać przeszłość, aby zrozumieć teraźniejszość
1. Historia, która przyprawia o ból brzucha
2. Pożywienie w epoce paleolitu
3. Narodziny pszenicy
Część druga: Czy pszenica ci szkodzi?
1. Kluczowa rola jelita dla naszego zdrowia
2. Celiakia: kiedy nie tolerujemy glutenu
3. Wrażliwość na gluten
4. Jelito drażliwe, nowy kozioł ofiarny
5. Choroba Crohna i zapalenie jelita grubego, kiedy jelito szwankuje
6. Jak pszenica niszczy nasze stawy
7. Jak pszenica nas postarza
8. Pszenica, która czyni szalonym
9. Pszenica – nowa zmora dermatologów
Część trzecia Jak zachować lub odzyskać zdrowie
1. Życie bez pszenicy
2. Zmiana przyzwyczajeń
3. Jak się odżywiać bez pszenicy
Zakończenie: ta książka nie jest naukowa
Bibliografia
Strona Internetowa Medicon.pl korzysta z plików cookies. Możesz je wyłączyć w swojej przeglądarce. Więcej o plikach cookies znajdziesz w naszej polityce prywatności.