• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
Podstawy żywienia i dietoterapia

PODSTAWY ŻYWIENIA I DIETOTERAPIA

  • Wydawca: Edra Urban & Partner
  • Rok wydania: 2011, dodruk 2015
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 673
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-7609-361-1
 
156,00 zł
135,70 zł 135,70 zł PLN 1
Dostawa od 11.80 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł
nakład wyczerpany - produkt niedostępny u wydawcy

Opis

Podręcznik Podstawy żywienia i dietoterapia Peckenpaugh jest skierowany przede wszystkim do studentów dietetyki oraz kierunków pokrewnych, praktykujących dietetyków, lekarzy wszystkich specjalności medycznych oraz innych pracowników służby zdrowia zajmujących się żywieniem ludzi zdrowych, profilaktyką i leczeniem zaburzeń odżywiania.

W publikacji Podstawy żywienia i dietoterapia:

- fachowa i aktualna wiedza z zakresu żywienia i dietetyki oparta na badaniach naukowych
- zalecenia, zasady postępowania oraz porady żywieniowe dla osób zdrowych i chorych
- leczenie dietetyczne cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego, nerek i nowotworów
- profilaktyka i leczenie otyłości
- ciekawe opisy przypadków, wskazówki dydaktyczne, pytania sprawdzające
- tabele, ryciny i zestawienia ułatwiające zrozumienie i zapamiętanie przekazywanych treści.

Książka Podstawy żywienia i dietoterapia przydatna jest nie tylko lekarzom czy dietetykom, ale również osobom, które się odchudzają. Dzięki niej będą mogły zapoznać się ze zdrowym stylem życia oraz odżywiania.

Spis treści

Część 1. Nauka o żywieniu i chorobie
Rozdział 1. Żywienie w wymiarze społecznym
Rozdział 2. Węglowodany, białka i tłuszcze: makroskładniki energetyczne w zbilansowanych posiłkach
Rozdział 3. Mikroskładniki w zbilansowanych posiłkach: witaminy, minerały i fitozwiązki
Rozdział 4. Trawienie, wchłanianie oraz przemiana materii w zdrowiu i w chorobie
Część 2. Choroby ostre i przewlekłe
Rozdział 5. Insulinooporność i zespół metaboliczny
Rozdział 6. Otyłość i redukcja masy ciała
Rozdział 7. Choroby układu sercowo-naczyniowego
Rozdział 8. Cukrzyca
Rozdział 9. Choroby nerek

Rozdział 10. Znaczenie żywienia w prewencji i leczeniu chorób nowotworowych
Część 3. Problemy w promocji zdrowia i terapii chorób w różnych okresach życia
Rozdział 11. Żywienie matki i niemowlęcia w zdrowiu i w chorobie
Rozdział 12. Problematyka wzrostu i rozwoju w promowaniu zdrowia
Rozdział 13. Żywienie osób dorosłych
Rozdział 14. Zagadnienia związane ze zdrowiem publicznym w kontekście żywienia w perspektywie krajowej i międzynarodowej
Rozdział 15. Opieka żywieniowa w systemie opieki zdrowotnej

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY