• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
Wege Dieta roślinna w praktyce

WEGE DIETA ROŚLINNA W PRAKTYCE

  • Wydawca: PZWL
  • Rok wydania: 2018
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 324
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-200-5489-7
 
69,00 zł
58,90 zł 58,90 zł PLN 1
Dostawa od 11.80 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Wege Dieta roślinna w praktyce

Autor: Iwona Kibil

Redakcja naukowa: Danuta Gajewska

„Wege – dieta roślinna w praktyce” jest to przewodnik po diecie roślinnej, który powinien przeczytać każdy wegetarianin, weganin oraz dietetyk. Nie wystarczy powiedzieć sobie „od dziś przestaję jeść mięso”. Posiłki bezmięsne są obecnie bardzo popularne powinny być również dobrze zbilansowane. Jeżeli w diecie zabraknie ważnych składników (m.in. wapnia, żelaza, cynku, witaminy B12 itd.), taki sposób żywienia będzie prowadził do niedoborów i złego stanu zdrowia. Dzięki temu poradnikowi dowiesz się, w jaki sposób mądrze zbilansować dietę roślinną, uniknąć błędów żywieniowych i niedoborów. Ponad 320 stron praktycznej wiedzy o składnikach odżywczych, na które w diecie wegańskiej warto zwrócić uwagę. Ponadto, w książce znajdziesz przykłady zestawień produktów, jadłospisów oraz informacje o składnikach, które należy suplementować.

Tę książkę powinni przeczytać nie tylko wegetarianie i weganie, ale również dietetycy i lekarze, gdyż w programie studiów w tym temacie informacji jest bardzo niewiele lub nie ma w ogóle.

„Wege – dieta roślinna w praktyce” jest to przewodnik dopasowany do wegan i wegetarian żyjących w Polsce. Produkty opisane w książce są łatwo dostępne, dzięki czemu nie trzeba wyszukiwać ich w internecie czy zamawiać z zagranicy. Wystarczy udać się do warzywniaka lub supermarketu. Książka napisana jest prostym językiem, dzięki czemu treści w niej zawarte będą zrozumiałe zarówno dla specjalistów żywienia, jak i dla osób, które nie pracują w tej branży. Jednocześnie wszystkie informacje zawarte w poradniku są poparte badaniami naukowymi oraz własnym doświadczeniem autorki.

Co znajdziesz w książce:

Informacje poparte badaniami naukowymi
Przegląd wiadomości na temat diet roślinnych, korzystne właściwości zdrowotne oraz informacje o potencjalnych niedoborach i ich skutkach
Jakie znaczenie dla organizmu mają poszczególne składniki odżywcze i gdzie ich szukać w produktach roślinnych
Jak powinny wyglądać prawidłowo zbilansowane posiłki oparte na żywności pochodzenia roślinnego
W jaki sposób bilansować dietę dla osób dorosłych, ale również kobiet ciężarnych, dzieci, osób starszych oraz aktywnych fizycznie
Praktyczne porady na temat robienia zakupów, komponowania posiłków, odchudzania czy przytycia na diecie roślinnej

Dla kogo jest ta książka:

  • Dla wegan i wegetarian
  • Dla osób zainteresowanych wpływem diet roślinnych na zdrowie
  • Dla rodziców dzieci na diecie roślinnej

Spis treści

Wege Dieta roślinna w praktyce

Autor: Iwona Kibil

Redakcja naukowa: Danuta Gajewska

Przedmowa 

Wstęp

Rodzaje diet wegetariańskich

Jak szukać rzetelnych informacji 

Weganizm a zdrowie 

Makroskładniki a dieta wegańska 

Białko 

Tłuszcze 

Węglowodany 

Mikroskładniki a dieta wegańska 

Witamina B12 (kobalamina) 

Witamina A 

Witamina B2 

Kwas foliowy 

Wapń 

Żelazo 

Cynk 

Selen 

Jod 

Związki antyodżywcze w diecie roślinnej 

Kwas fitynowy 

Szczawiany 

Polifenole 

Izoflawony

Glukozynolany 

Lektyny 

Saponiny 

Inhibitory proteaz (trypsyny i chymotrypsyny) 7 

Bilansowanie diety roślinnej 

Dieta dla osób zdrowych dorosłych  

Jak zacząć wdrażać dietę roślinną, jeżeli dotąd jadłeś mięso, jaja oraz nabiał? 

Dieta wegańska w czasie ciąży 

Dieta wegańska podczas laktacji 

Dieta dla niemowląt i małych dzieci 

Bilansowanie diety roślinnej dla seniorów 

Bilansowanie diety osób aktywnych fizycznie 

Bilansowanie diety dla odchudzających się 

Bilansowanie diety dla osób, które chciałyby przytyć 

Najczęstsze problemy związane z wdrażaniem diety roślinnej 

Kontrowersje związane z soją 

Zespół jelita drażliwego 

Bezpieczeństwo żywności 

Kupowanie żywności przetworzonej – produkty o wyższej i niższej wartości 

Porady przydatne w kuchni 

Jak czytać etykiety produktów spożywczych 

Jedzenie w podróży 

Suplementacja

Surowa dieta wegańska (raw vegan diet) 

Diety roślinne w praktyce — przykładowy jadłospis 

Przykładowy jadłospis dla weganki (1800 kcal) 

Przykładowy jadłospis dla osoby po 60. roku życia (2000 kcal) 

Przykładowy jadłospis dla weganina (2400 kcal) 

Przykładowy jadłospis dla osoby na diecie redukującej (1600 kcal) 

Przykładowy jadłospis dla osoby na diecie surowej (2000 kcal) 

Przykładowy jadłospis dla osoby aktywnej fizycznie (3000 kcal) 

Przykładowy jadłospis dla osoby na diecie low FODMAP (1800 kcal) 

Przykładowy jadłospis dla kobiety w ciąży (2300 kcal)  

Przykładowy jadłospis dla matki karmiącej (2700 kcal) 

Przykładowy jadłospis dla niemowlaka (700 kcal)

Przykładowy jadłospis dla dziecka w wieku 1–3 lata (1000 kcal)

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY