WEGE DIETA ROŚLINNA W PRAKTYCE
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2018
- Wydanie: I
- Ilość stron: 324
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-200-5489-7
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 79,90 zł
Wege Dieta roślinna w praktyce
Autor: Iwona Kibil
Redakcja naukowa: Danuta Gajewska
„Wege – dieta roślinna w praktyce” jest to przewodnik po diecie roślinnej, który powinien przeczytać każdy wegetarianin, weganin oraz dietetyk. Nie wystarczy powiedzieć sobie „od dziś przestaję jeść mięso”. Posiłki bezmięsne są obecnie bardzo popularne powinny być również dobrze zbilansowane. Jeżeli w diecie zabraknie ważnych składników (m.in. wapnia, żelaza, cynku, witaminy B12 itd.), taki sposób żywienia będzie prowadził do niedoborów i złego stanu zdrowia. Dzięki temu poradnikowi dowiesz się, w jaki sposób mądrze zbilansować dietę roślinną, uniknąć błędów żywieniowych i niedoborów. Ponad 320 stron praktycznej wiedzy o składnikach odżywczych, na które w diecie wegańskiej warto zwrócić uwagę. Ponadto, w książce znajdziesz przykłady zestawień produktów, jadłospisów oraz informacje o składnikach, które należy suplementować.
Tę książkę powinni przeczytać nie tylko wegetarianie i weganie, ale również dietetycy i lekarze, gdyż w programie studiów w tym temacie informacji jest bardzo niewiele lub nie ma w ogóle.
„Wege – dieta roślinna w praktyce” jest to przewodnik dopasowany do wegan i wegetarian żyjących w Polsce. Produkty opisane w książce są łatwo dostępne, dzięki czemu nie trzeba wyszukiwać ich w internecie czy zamawiać z zagranicy. Wystarczy udać się do warzywniaka lub supermarketu. Książka napisana jest prostym językiem, dzięki czemu treści w niej zawarte będą zrozumiałe zarówno dla specjalistów żywienia, jak i dla osób, które nie pracują w tej branży. Jednocześnie wszystkie informacje zawarte w poradniku są poparte badaniami naukowymi oraz własnym doświadczeniem autorki.
Co znajdziesz w książce:
Informacje poparte badaniami naukowymi
Przegląd wiadomości na temat diet roślinnych, korzystne właściwości zdrowotne oraz informacje o potencjalnych niedoborach i ich skutkach
Jakie znaczenie dla organizmu mają poszczególne składniki odżywcze i gdzie ich szukać w produktach roślinnych
Jak powinny wyglądać prawidłowo zbilansowane posiłki oparte na żywności pochodzenia roślinnego
W jaki sposób bilansować dietę dla osób dorosłych, ale również kobiet ciężarnych, dzieci, osób starszych oraz aktywnych fizycznie
Praktyczne porady na temat robienia zakupów, komponowania posiłków, odchudzania czy przytycia na diecie roślinnej
Dla kogo jest ta książka:
Wege Dieta roślinna w praktyce
Autor: Iwona Kibil
Redakcja naukowa: Danuta Gajewska
Przedmowa
Wstęp
Rodzaje diet wegetariańskich
Jak szukać rzetelnych informacji
Weganizm a zdrowie
Makroskładniki a dieta wegańska
Białko
Tłuszcze
Węglowodany
Mikroskładniki a dieta wegańska
Witamina B12 (kobalamina)
Witamina A
Witamina B2
Kwas foliowy
Wapń
Żelazo
Cynk
Selen
Jod
Związki antyodżywcze w diecie roślinnej
Kwas fitynowy
Szczawiany
Polifenole
Izoflawony
Glukozynolany
Lektyny
Saponiny
Inhibitory proteaz (trypsyny i chymotrypsyny) 7
Bilansowanie diety roślinnej
Dieta dla osób zdrowych dorosłych
Jak zacząć wdrażać dietę roślinną, jeżeli dotąd jadłeś mięso, jaja oraz nabiał?
Dieta wegańska w czasie ciąży
Dieta wegańska podczas laktacji
Dieta dla niemowląt i małych dzieci
Bilansowanie diety roślinnej dla seniorów
Bilansowanie diety osób aktywnych fizycznie
Bilansowanie diety dla odchudzających się
Bilansowanie diety dla osób, które chciałyby przytyć
Najczęstsze problemy związane z wdrażaniem diety roślinnej
Kontrowersje związane z soją
Zespół jelita drażliwego
Bezpieczeństwo żywności
Kupowanie żywności przetworzonej – produkty o wyższej i niższej wartości
Porady przydatne w kuchni
Jak czytać etykiety produktów spożywczych
Jedzenie w podróży
Suplementacja
Surowa dieta wegańska (raw vegan diet)
Diety roślinne w praktyce — przykładowy jadłospis
Przykładowy jadłospis dla weganki (1800 kcal)
Przykładowy jadłospis dla osoby po 60. roku życia (2000 kcal)
Przykładowy jadłospis dla weganina (2400 kcal)
Przykładowy jadłospis dla osoby na diecie redukującej (1600 kcal)
Przykładowy jadłospis dla osoby na diecie surowej (2000 kcal)
Przykładowy jadłospis dla osoby aktywnej fizycznie (3000 kcal)
Przykładowy jadłospis dla osoby na diecie low FODMAP (1800 kcal)
Przykładowy jadłospis dla kobiety w ciąży (2300 kcal)
Przykładowy jadłospis dla matki karmiącej (2700 kcal)
Przykładowy jadłospis dla niemowlaka (700 kcal)
Przykładowy jadłospis dla dziecka w wieku 1–3 lata (1000 kcal)
Dowiedz się jakie suplementy diety mogą wesprzeć spalanie tkanki tłuszczowej
czytaj więcejDowiedz się czym są suplementy diety i poznaj ich działanie.
czytaj więcejChoroby oczu to szeroka kategoria schorzeń, które wpływają na funkcjonowanie...
czytaj więcejDna moczanowa jest przewlekłą chorobą reumatyczną, którą charakteryzuje gromadzenie...
czytaj więcejChoroba syropu klonowego (MSUD), mimo swojej pozornie łagodnej nazwy, stanowi poważne...
czytaj więcej