• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
Żywienie w przedszkolu Układanie jadłospisów porady i przykłady

ŻYWIENIE W PRZEDSZKOLU UKŁADANIE JADŁOSPISÓW PORADY I PRZYKŁADY

  • Wydawca: Wiedza i Praktyka
  • Rok wydania: 2017
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 68
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-269-6013-0
 
89,00 zł
75,70 zł 75,70 zł PLN 1
Dostawa od 11.80 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

W tej publikacji szczegółowo omawiamy wymagania odnośnie do żywienia zbiorowego wynikające z nowego rozporządzenia Ministerstwa Zdrowia z 26 lipca 2016 r. W książce podpowiadamy jak konstruować jadłospisy zarówno dla dzieci bez alergii jaki i z alergiami pokarmowymi. W książce zamieszczamy m.in. zalecenia dietetyczne w wybranych alergiach pokarmowych, informacje o zawartości alergenów w przykładowych potrawach obiadowych oraz przykładowy jadłospis dla dziecka z alergią na białka mleka.

Do części opisowej, która ułatwi Państwu samodzielne układanie jadłospisów, dołączamy także 10 gotowych jadłospisów na sezon jesień-zima opracowanych przez specjalistów z zakresu żywienia. Jadłospisy zamieszczamy także na CD dzięki czemu mogą je Państwo edytować i dostosowywać do własnych potrzeb.

Spis treści

Rozdział 1. Wymagania dotyczące żywienia w placówkach przedszkolnych
1.1. Obowiązujące przepisy prawne dotyczące żywienia zbiorowego w przedszkolach i szkołach
1.2. Ocena żywienia zbiorowego w placówkach przedszkolnych
1.3. Wymagania odnośnie do żywienia zbiorowego wynikające z nowego rozporządzenia 
1.4. Praktyczne porady żywieniowe wynikające z obowiązujących przepisów
1.5. Zalecenia dotyczące wartości odżywczej posiłków przedszkolnych
1.6. Ocena realizacji wymagań wynikających z rozporządzenia Ministra Zdrowia
Rozdział 2. Nad czym warto popracować, by żywienie w przedszkolu było lepsze 
2.1. Najczęstsze błędy w żywieniu przedszkolaków 
2.2. Jakie produkty warto częściej uwzględniać, planując jadłospis
Rozdział 3. Nowa Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej
3.1. Co nowego w zasadach zdrowego żywienia i aktywności fizycznej – 9 wskazówek
Rozdział 4. Dobór produktów spożywczych zgodnych z zasadami racjonalnego żywienia dzieci
4.1. Produkty zbożowe
4.2. Warzywa i owoce 
4.3. Mleko i produkty mleczne
4.4. Grupa produktów mięsnych, jaj, ryb, nasion roślin strączkowych, orzechów 
4.5. Tłuszcze
4.6. Woda
Rozdział 5. Alergeny w żywieniu zbiorowym
5.1. O których alergenach należy podawać informację
5.2. Co ze znakowaniem wartością odżywczą
5.3. Zalecenia dietetyczne w wybranych alergiach pokarmowych
Rozdział 6. Współpraca przedszkola z rodzicem – element sukcesu
Rozdział 7. Piśmiennictwo

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY