• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
Żywienie w przedszkolu Układanie jadłospisów porady i przykłady

ŻYWIENIE W PRZEDSZKOLU UKŁADANIE JADŁOSPISÓW PORADY I PRZYKŁADY

  • Wydawca: Wiedza i Praktyka
  • Rok wydania: 2017
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 68
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-269-6013-0
 
89,00 zł
75,70 zł 75,70 zł PLN 1
Dostawa od 9.90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

W tej publikacji szczegółowo omawiamy wymagania odnośnie do żywienia zbiorowego wynikające z nowego rozporządzenia Ministerstwa Zdrowia z 26 lipca 2016 r. W książce podpowiadamy jak konstruować jadłospisy zarówno dla dzieci bez alergii jaki i z alergiami pokarmowymi. W książce zamieszczamy m.in. zalecenia dietetyczne w wybranych alergiach pokarmowych, informacje o zawartości alergenów w przykładowych potrawach obiadowych oraz przykładowy jadłospis dla dziecka z alergią na białka mleka.

Do części opisowej, która ułatwi Państwu samodzielne układanie jadłospisów, dołączamy także 10 gotowych jadłospisów na sezon jesień-zima opracowanych przez specjalistów z zakresu żywienia. Jadłospisy zamieszczamy także na CD dzięki czemu mogą je Państwo edytować i dostosowywać do własnych potrzeb.

Spis treści

Rozdział 1. Wymagania dotyczące żywienia w placówkach przedszkolnych
1.1. Obowiązujące przepisy prawne dotyczące żywienia zbiorowego w przedszkolach i szkołach
1.2. Ocena żywienia zbiorowego w placówkach przedszkolnych
1.3. Wymagania odnośnie do żywienia zbiorowego wynikające z nowego rozporządzenia 
1.4. Praktyczne porady żywieniowe wynikające z obowiązujących przepisów
1.5. Zalecenia dotyczące wartości odżywczej posiłków przedszkolnych
1.6. Ocena realizacji wymagań wynikających z rozporządzenia Ministra Zdrowia
Rozdział 2. Nad czym warto popracować, by żywienie w przedszkolu było lepsze 
2.1. Najczęstsze błędy w żywieniu przedszkolaków 
2.2. Jakie produkty warto częściej uwzględniać, planując jadłospis
Rozdział 3. Nowa Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej
3.1. Co nowego w zasadach zdrowego żywienia i aktywności fizycznej – 9 wskazówek
Rozdział 4. Dobór produktów spożywczych zgodnych z zasadami racjonalnego żywienia dzieci
4.1. Produkty zbożowe
4.2. Warzywa i owoce 
4.3. Mleko i produkty mleczne
4.4. Grupa produktów mięsnych, jaj, ryb, nasion roślin strączkowych, orzechów 
4.5. Tłuszcze
4.6. Woda
Rozdział 5. Alergeny w żywieniu zbiorowym
5.1. O których alergenach należy podawać informację
5.2. Co ze znakowaniem wartością odżywczą
5.3. Zalecenia dietetyczne w wybranych alergiach pokarmowych
Rozdział 6. Współpraca przedszkola z rodzicem – element sukcesu
Rozdział 7. Piśmiennictwo

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

36,00 zł
31,90 zł
119,00 zł
99,90 zł
75,00 zł
69,00 zł
59,00 zł
49,90 zł
259,00 zł
207,90 zł
169,00 zł
138,90 zł

POLECAMY