• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-31781_20849_150x190

ŻYWIENIE W ZABURZENIACH MIKROBIOTY JELITOWEJ

  • Wydawca: PZWL
  • Rok wydania: 2021
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 432
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 9788320063288
 
149,00 zł
126,70 zł 126,70 zł PLN 1
Dostawa od 9.90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej

Autor: Ewa Stachowska

Książka jest bardzo aktualnym i bardzo interesującym kompendium wiedzy o mikrobiocie jelitowej. Traktuje o jej roli w organiźmie człowieka oraz o przyczynach jej zaburzeń.

Niezmiernie ważną częścią tej wieloautorskiej publikacji są rozdziały dotyczące zaburzeń mikrobioty jelitowej u osób z rozpoznanym zespołem jelita drażliwego, u pacjentów z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit, dysfunkcją wątroby, a także także zaburzeniami psychicznymi.

Wykorzystanie żywności specjalnego przeznaczenia medycznego w terapii osób z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit, żywienie pacjentów z chorobami zapalnymi w okresie okołooperacyjnym, przygotowanie pacjenta do operacji, praktyczne zastosowaniei możliwości terapeutyczne modyfikacji mikrobiomu w onkologii - to kolejne zagadnienia, które z pewnością zainteresują lekarzy wielu specjalności i dietetyków.

Rozdziały o prebiotykach, probiotykach, psychobiotykach, a także o wpływie dodatków do żywności na skład i funkcje mikrobiomu jelitowego są cennym uzupełnieniem wiedzy i jednocześnie praktycznym przewodnikiem.

Książka jest bogato ilustrowana, każdy jej rozdział jest zakończony wykazem aktualnym publikacji dotyczących omawianej tematyki.

prpf. dr hab. n. med. Barbara Dołęgowska

 

Tagi: dietetyka podręcznik , podręcznik dietetyki ,

Spis treści

Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej

Autor: Ewa Stachowska

CZĘŚĆ I OŚ JELITO-WĄTROBA

1. Mikrobiota jelitowa układu pokarmowego w stanie eubiozy i dysbiozy. Bariera jelitowa.

2. Zarys metod bioinfomartycznych w analizie mikrobiomu jelitowego.

3. Jelito - ważne centrum immunologiczne.

4. Markery zaburzeń mikrobioty jelitowej.

5. Terapia osób z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit - wykorzystanie żywności specjalngo przeznaczenia medycznego.

6. Żywienie pacjentów z chorobami zapalnymi w okresie okołooperacyjnym i przygotowanie pacjenta do operacji.

7. Oś jelitowo-wątrobowa, zaburzenia mikrobioty jelitowej prowadzące do dysfunkcji wątroby.

8. Modyfikacje mikrobiomu w onkologii - praktyczne zastosowanie i możliwości terapeutyczne.

9. Składniki pożywienia modulujące skład mikrobioty jelitowej. 

10. Żywienie pacjenta z zaburzeniami funkcjonalnymi jelita - w zespole jelita drażliwego, SIBO i chorobach zapalnych jelit.

CZĘŚĆ II OŚ JELITO-MÓZG

11. Oś jelitowo-mózgowa.

12. Zaburzenia psychiczne związane z dysfunkcją osi jelitowo-mózgowej.

13. Mikrobiota jelitowa w wybranych zaburzeniach psychicznych.

CZĘŚĆ III STYMULACJA OSI JELITO-WĄTROBA-MÓZG

14. Węglowodany pochodzenia naturalnego o działaniu prebiotycznym i warunkujące homeostazę organizmu człowieka.

15. Naturalne prebiotyki.

16. Prebiotyki w terapii zaburzeń mikrobioty jelitowej. Psychobiotyki.

17. Transplantacja mikrobioty jelitowej.

18. Wpływ dodatków do żywności na skład i funkcję mikrobiomu jelitowego.

 

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY