
ŻYWNOŚĆ PROZDROWOTNA. SKŁADNIKI I TECHNOLOGIA
- Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
- Rok wydania: 2014
- Wydanie: I
- Ilość stron: 439
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788371607301
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 47,00 zł
Ze wstępu do książki Żywność prozdrowotna Składniki i technologia:
Sposób żywienia ma istotny wspływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Pomimo zaawansowanych badań biologicznych, medycznych i genetycznych, nadal istnieje wiele czynników ryzyka chorób dietozależnych, takich jak nadwaga, otyłość, cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia czy niektóre nowotwory. Przez dobór odpowiednich składników w diecie oraz ich właściewe proporcje ryzyko to można znacznie ograniczyć. Intensywne badania w ostatnich kilku latach wskazują na istotny wpływ składników nieodżywczych wsytępujących w surowcach roślinnych i zwierzęcych, które mają pozytywny wpływ na organizm człowieka.
Obserwowane od kilkunastu lat wzmożone zainteresowanie konsumentów zdrowiem oraz żywnością i związana z tym zmiana zachowań żywieniowych przyczyniły się do rozwoju nowego segmentu żywności prozdrowotnej. Obecności składników prozdrowotnych w tego rodzaju żywności przypisuje się rolę wspomagającą w zapobieganiu niektórym schorzeniom. Prowadzenie działań promujących zachowania prozdrowotne jest jednym z ważnych elementów strategii żywienia.
Niniejsze opracowanie ma pomóc w zrozumieniu roli różnych składników żywności w utrzymaniu dobrego zdrowia. Przedstawiono w nim funkcję tych składników oraz zagadnienia surowcowe i technologiczne związane z produkcją żywności o charakterze prozdrowotnym.
Przedmowa
Wstęp
1. Żywność prozdrowotna - terminologia, składniki, informacja dla konsumenta
2. Wpływ bioaktywnych składników żywności na zdrowie człowieka
3. Biodostępność biologicznie aktywnych składników żywności
4. Przeciwutleniacze w żywności
5. Charakterystyka składników bioaktywnych
6. Substancje stosowane w produkcji żywności niskokalorycznej
7. Surowce i technologia zywności prozdrowotnej
8. Nowoczesne metody stosowane w przetwarzaniu i utrwalaniu żywności prozdrowotnej
9. Żywność prozdrowotna w świetle norm prawnych
Opryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcej