CELIAKIA
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2014
- Wydanie: I - dodruk
- Ilość stron: 105
- Oprawa: miękka foliowana
- ISBN: 978-83-200-4496-6
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 41,90 zł
Celiakia autorstwa Mirosława Jarosza oraz Jana Dzieniszewskiego, to publikacja, która przybliża czytelnikowi zaburzenia organizmu jakimi jest sama celiakia.
Celiakia jest niedocenianym problemem zdrowotnym i może przyjmować różne postacie - od łagodnych do bardzo ciężkich, a jej powikłania mogą stanowić nawet zagrożenie dla życia. Jedynym sposobem na uniknięcie objawów chorobowych jest dieta bezglutenowa.
W naszym poradniku Czytelnik znajdzie rady, jakie produkty spożywcze nie zawierają glutenu, jak komponować dietę bezglutenową, aby zapewnić organizmowi niezbędne składniki odżywcze, a także jakie leki oraz preparaty witaminowe i mineralne można bezpiecznie zażywać.
Książka Celiakia zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
* Wprowadzenie
* Co to jest celiakia
* Częstość występowania celiakii w populacji
* Jakie są objawy kliniczne celiakii
* Jak potwierdzić rozpoznanie celiakii
* Leczenie celiakii
* Rokowania
* Produkty spożywcze bezglutenowe
* Praktyczne zalecenia oraz wskazówki dotyczące układania diety w celiakii
* Przykładowe jadłospisy dla osób z celiakią
* Niedobór witamin i składników mineralnych w celiakii
* Leki a dieta bezglutenowa
Zespół jelita drażliwego jest przewlekłą chorobą przewodu pokarmowego o charakterze...
czytaj więcejWitamina B12, znana również jako kobalamina, jest jednym z kluczowych składników...
czytaj więcejEozynofile to pewnego rodzaju tarcza przed różnymi pasożytami, dlatego tak ważne...
czytaj więcejDiagnostyka medyczna to filar nowoczesnej i odpowiedzialnej opieki zdrowotnej, umożliwiając...
czytaj więcejDowiedz się jakie suplementy diety mogą wesprzeć spalanie tkanki tłuszczowej
czytaj więcejDowiedz się czym są suplementy diety i poznaj ich działanie.
czytaj więcejKwasy tłuszczowe omega-3 to rodzaj wielonienasyconych tłuszczów. Są one niezbędne...
czytaj więcejWitaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A, D, E i K są niezbędnymi składnikami...
czytaj więcej