DIETETYKA KLINICZNA
- Wydawca: Edra Urban & Partner
- Rok wydania: 2014
- Wydanie: I
- Ilość stron: 370
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-7609-918-7
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 81,00 zł
Dietetyka kliniczna w zwięzły i przejrzysty sposób ukazuje zagadnienia związane z postępowaniem żywieniowym zarówno w zdrowiu, jak i chorobie. W niniejszej publikacji omówiono żwyienie kliniczne dzieci i młodzieży, dorosłych, osób w podeszłym wieku oraz kobiet w ciąży.
Książka stanie się niezbędnym przewodnikiem dla studentów, stażystów i praktykujących dietetyków ze względu na:
Niezadrukowane strony w każdym rozdziale pozwalają klinicyście na indywidualne dopasowanie książki do swoich potrzeb przez dodanie własnych notatek. Z łatwością można wpisać wzór, wyciąć i wkleić artykuł czy przypiąć szpitalną kartę.
Zawarte i dogłębne opracowanie sprawia, że łatwo jest odszukać potrzebne jednostki miary czy rodzaj pacjentów, którym trzeba udzielić niezbędnej pomocy.
Książka przeznaczona jest dla głównie dla dietetyków, techników dietetycznych oraz studentów i stażystów pracujących w szpitalach, domach opieki i poradniach. Może też być pożyteczna dla innych pracowników służby zdrowia i dla realizujących programy zdrowotne, sprawdzających i oceniających stan odżywienia. Część I zawiera rozdziały dotyczące oceny żywieniowej, oceny fazy życia i wsparcia odżywiania. Część II składa się z 7 rozdziałów o głównych chorobach związanych z odżywianiem. Książkę uzupełniają aneksy na temat interakcji jedzenia i leków, oceny laboratoryjnej oraz zawierające tabele przeliczeniowe i pokarmowe źródła witamin.
Część I - Ocena stanu odżywienia i wsparcie żywieniowe
1. Ocena stanu odżywienia
2. Ciąża
3. Ocena dzieci i młodzieży
4. Osoby starsze
5. Wsparcie żywieniowe
Część II - Postępowanie żywieniowe w chorobach poszczególnych układów i narządów
6. Rak
7. Choroby sercowo-naczyniowe
8. Cukrzyca
9. Choroby układu pokarmowego
10. Choroby wątroby i trzustki
11. Choroby nerek
12. Choroby płuc
Dodatek A Ocena laboratoryjna
Dodatek B Interakcje leków z pokarmami
Dodatek C Informacje dotyczące odżywiania