
NUTRIGENOMIKA
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2022
- Wydanie: I
- Ilość stron: 252
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788301223359
122,32 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 299zł Najniższa cena z 30 dni: 118,90 zł
Zamówienia złożone od dnia 20 XII 2021 r. mogą zostać zrealizowane w styczniu.
Nutrigenomika
Autor: Agata Chmurzyńska
W zasadzie nie można powiedzieć, że nutrigenomika jest nauką nową. Czerpie ona bowiem z osiagnięć takich dziedzin jak: genetyka, biochemia, fizjologia i żywienie człowieka. To raczej samo słowo nutrigenomika jest stosunkowo nowe, bo zostało użyte po raz pierwszy w 2021 roku. Rozwój nutrigenomiki wiąże się z poznaniem ludzkiego genomu, a także z rozwojem nowych technik badawczych, które umożliwiają lepsze wejrzenie w funkcjonowanie komórek.
Nutrigenomika to nauka, której przedmiotem badań są interakcje pomiędzy genami i żywieniem w kontekście zdrowia człowieka. Obejmuje ona z jednej strony wpływ składników pokarmowych na funkcjonowanie genów, a z drugiej – sposób, w jaki różnorodność genów kształtuje reakcję organizmu na składniki pokarmowe, a tym samym wpływa na prawdopodobieństwo wystąpienia określonych cech.
Przekazujemy Państwu nowoczesny podręcznik opisujący oddziaływanie żywności na organizm człowieka na poziomie zarówno komórkowym, jak i molekularnym.
Książka przedstawia, w jaki sposób genetyczne, a przez to biochemiczne i fizjologiczne, właściwości organizmu wyznaczają możliwości wykorzystania składników pokarmowych i co z tego wynika dla zdrowia człowieka.
Publikację dedykujemy studentom dietetyki, już pracującym zawodowo dietetykom i wszystkim zainteresowanym interdyscyplinarnymi zagadnieniami, które dotyczą funkcjonowania ludzkiego organizmu. Kierujemy ją również do studentów kierunków medycznych i biotechnologicznych.
Nutrigenomika
Autor: Agata Chmurzyńska
1. Podstawy biologii komórki
2. Podstawy dziedziczenia cech
3. Ekspresja i regulacja ekspresji genów
4. Epigenetyka i programowanie płodowe
5. Od polimorfizmu DNA do zmienności fentotypu
6. Genetyczne uwarunkowania wyborów żywieniowych
7. Nutrigenetyka otyłości i cukrzycy
8. Personalizowane żywienie
Strona Internetowa Medicon.pl korzysta z plików cookies. Możesz je wyłączyć w swojej przeglądarce. Więcej o plikach cookies znajdziesz w naszej polityce prywatności.