• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-21115_22083_150x190

NUTRIGENOMIKA

  • Wydawca: PZWL
  • Rok wydania: 2022
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 252
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 9788301223359
 
129,00 zł
109,90 zł 109,90 zł PLN 1
Dostawa od 12.50 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 299zł
UWAGA!

Zamówienia złożone od dnia 20 XII 2021 r. mogą zostać zrealizowane w styczniu.

Opis

Nutrigenomika

Autor: Agata Chmurzyńska

W zasadzie nie można powiedzieć, że nutrigenomika jest nauką nową. Czerpie ona bowiem z osiagnięć takich dziedzin jak: genetyka, biochemia, fizjologia i żywienie człowieka. To raczej samo słowo nutrigenomika jest stosunkowo nowe, bo zostało użyte po raz pierwszy w 2021 roku. Rozwój nutrigenomiki wiąże się z poznaniem ludzkiego genomu, a także z rozwojem nowych technik badawczych, które umożliwiają lepsze wejrzenie w funkcjonowanie komórek.

Nutrigenomika to nauka, której przedmiotem badań są interakcje pomiędzy genami i żywieniem w kontekście zdrowia człowieka. Obejmuje ona z jednej strony wpływ składników pokarmowych na funkcjonowanie genów, a z drugiej – sposób, w jaki różnorodność genów kształtuje reakcję organizmu na składniki pokarmowe, a tym samym wpływa na prawdopodobieństwo wystąpienia określonych cech.

Przekazujemy Państwu nowoczesny podręcznik opisujący oddziaływanie żywności na organizm człowieka na poziomie zarówno komórkowym, jak i molekularnym.

Książka przedstawia, w jaki sposób genetyczne, a przez to biochemiczne i fizjologiczne, właściwości organizmu wyznaczają możliwości wykorzystania składników pokarmowych i co z tego wynika dla zdrowia człowieka.

Publikację dedykujemy studentom dietetyki, już pracującym zawodowo dietetykom i wszystkim zainteresowanym interdyscyplinarnymi zagadnieniami, które dotyczą funkcjonowania ludzkiego organizmu. Kierujemy ją również do studentów kierunków medycznych i biotechnologicznych.

Spis treści

Nutrigenomika

Autor: Agata Chmurzyńska

 

1. Podstawy biologii komórki

2. Podstawy dziedziczenia cech

3. Ekspresja i regulacja ekspresji genów

4. Epigenetyka i programowanie płodowe

5. Od polimorfizmu DNA do zmienności fentotypu

6. Genetyczne uwarunkowania wyborów żywieniowych

7. Nutrigenetyka otyłości i cukrzycy

8. Personalizowane żywienie 

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

29,00 zł
25,90 zł
134,00 zł
113,90 zł
80,00 zł
40,00 zł

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY