• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-diety-niskoenergetyczne_6839_150x190

DIETY NISKOENERGETYCZNE

  • Wydawca: PZWL
  • Rok wydania: 2010
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 200
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-200-3905-4
 
59,00 zł
49,90 zł 49,90 zł PLN 1
Dostawa od 9.90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Otyłość to nie tylko dyskomfort psychiczny, związany z wyglądem, lecz przede wszystkim groźba poważnych chorób, takich jak: zwiększone stężenie cholesterolu we krwi, nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, miażdżyca naczyń, udar mózgu, kamica pęcherzyka żółciowego, cukrzyca, choroby kości
i sta­wów, ból kręgosłupa, zadyszka, duszność, zaburzenia oddychania, niektóre nowotwory oraz zwiększone ryzyko zgonu.
Długotrwałe utrzymanie odpowiedniej masy ciała jest o wiele ważniejsze i trudniejsze niż pierwsze sukcesy w odchudzaniu. Wiele osób po uzyskaniu zamierzonej masy ciała powraca do złych nawyków żywieniowych i zaprzestaje aktywności fizycznej. Książka ta podpowiada co gotować, aby nie utyć i mieć przyjemność z jedzenia.

Spis treści

CZĘŚĆ OGÓLNA
1.  Dieta niskoenergetyczna (wg IŻŻ)
Epidemia otyłości
Wpływ węglowodanów na wydzielanie insuliny
Ocena stopnia nadwagi i otyłości
Przyczyny otyłości
Skutki zdrowotne i ekonomiczne nadwagi i otyłości
-          Zespół metaboliczny
-          Zwiększona umieralność ogółem
-          Choroby układu krążenia
-          Stan przedcukrzycowy i cukrzyca
-          Nowotwory
-          Osteoporoza
-          Inne powikłania otyłości
-          Skutki ekonomiczne otyłości
Profilaktyka otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych
-          Profilaktyka i leczenie otyłości
-          Aktywność fizyczna
-          Kształtowanie nawyków zdrowego życia
Profilaktyka chorób układu krążenia
-          Zasady żywienia jako główne ogniwo profilaktyki
-          Udział produktów spożywczych w diecie
Profilaktyka zespołu metabolicznego
Profilaktyka i leczenie dietetyczne cukrzycy
Profilaktyka osteoporozy
Przykłady diety niskoenergetycznej
1 a. Dieta niskoenergetyczna - 1000 kalorii (4184 kJ)
Przykład tygodniowego jadłospisu
1 b. Dieta niskoenergetyczna - 1200 kalorii (5020 kJ)
Przykład tygodniowego jadłospisu
1 c. Dieta niskoenergetyczna - 1500 kalorii (6276 kJ)
Przykład tygodniowego jadłospisu
Miary gospodarcze
2.Dieta oczyszczająca niskoenergetyczna (około 600 kcal - 2510 kJ)
Program oczyszczania organizmu za pomocą diety warzywno-owocowej
-          Żywienie wewnętrzne i korzyści wynikające ze stosowania diety warzywno-owocowej
-          Ostrzeżenia
-          Skład diety warzywno-owocowej
Zasady sporządzania surówek
Zalecenia przy gotowaniu warzyw
Zalecenia przy sporządzaniu soków
Zalecenia przy sporządzaniu zup
Przykład tygodniowego jadłospisu
3.Dieta niskoenergetyczna niskoglikemiczna
Indeks glikemiczny
Ładunek glikemiczny
Rola insuliny
-          Insulina a nietolerancja zwiększonego stężenia glukozy we krwi
Makroskładniki i ich zalecane ilości w diecie niskoglikemicznej
-          Białka
Zapotrzebowanie na białko
Źródła białka
-          Produkty węglowodanowe
Zalecane produkty węglowodanowe
Produkty węglowodanowe mniej korzystne
-          Tłuszcze
Zastosowanie tłuszczów i olejów
-          Ilości produktów spożywczych zalecane w diecie niskoglikemicznej
Zalety diety niskoglikemicznej
Zasady diety niskoglikemicznej
Przykład tygodniowego jadłospisu w diecie niskoglikemicznej
4.Dieta niskoenergetyczna bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością
Akupresura psychologiczna
Uzależnienie od węglowodanów
Program żywieniowy diety niskoenergetycznej bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością
4a. Dieta niskoenergetyczna bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością - faza wstępna
4b. Dieta niskoenergetyczna bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością- faza stabilizująca
4c. Dieta niskoenergetyczna bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością - faza stała
Indywidualne dostosowanie diety
Zasady diety niskoenergetycznej bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością
Wytyczne do planowania jadłospisów
Przykłady jadłospisów
-          Faza wstępna - trzydniowy jadłospis
-          Wspomagający plan żywieniowy - faza wstępna i stabilizująca
-          Podstawowy plan żywieniowy - faza wstępna i wspomagająca
-          Zaawansowany plan żywieniowy - faza wstępna i stabilizująca
-          Wspomagający plan żywieniowy - faza stała
-          Podstawowy plan żywieniowy - faza stała
-          Zaawansowany plan żywieniowy - faza stała
Czynniki wspomagające dietę niskoenergetyczną bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością
Psychologiczne podstawy odchudzania
Myślenie wyszczuplające
Psychologiczny program odchudzania według J. Beck
 
CZĘŚĆ SZCZEGÓŁOWA
Wybrane potrawy niskoenergetyczne
-          Ważniejsze zagadnienia z technologii sporządzania potraw
-          Obróbka wstępna
-          Obróbka termiczna
-          Podprawianie i wykańczanie potraw
Przepisy
-          Napoje
-          Pieczywo
-          Zupy
-          Przekąski
-          Potrawy z mięsa
-          Potrawy z ryb.
-          Potrawy jarskie
-          Potrawy z warzyw
Surówki
Sałatki
-          Sosy i pasty
-          Desery
Piśmiennictwo

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

34,30 zł
27,20 zł

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY