• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
Żywienie w niedokrwistościach

ŻYWIENIE W NIEDOKRWISTOŚCIACH

  • Wydawca: PZWL
  • Rok wydania: Warszawa 2007
  • Wydanie: 1
  • Ilość stron: 232
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-200-3504-9
 
49,00 zł
41,60 zł 41,60 zł PLN 1
Dostawa od 11.80 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Na niedokrwistość spowodowaną  niewłaściwym odżywianiem choruje ok. 40% naszego społeczeństwa. Główną przyczyną schorzenia są niedobory żelaza, witamin B6 i B12 oraz kwasu foliowego i folianów w diecie. Modyfikacja codziennego jadłospisu pozwala w większości przypadków odzyskać zdrowie.

W poradniku można znaleźć zalecenia żywieniowe oraz wiele przepisów na smaczne potrawy, które można sporządzić z produktów bogatych w składniki niezbędne do zapobiegania anemii.

Spis treści

Część ogólna

  • Żywienie a niedokrwistość
  • Niedokrwistość z niedoborem żelaza
  • Zapotrzebowanie na energię i podstawowe składniki pokarmowe
  • Zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej
  • Zachowanie równowagi wodnej
  • Wpływ róznych czynników na przyswajalnoąć niektórych witamin i składników mineralnych
  • Zapobieganie stratom witamin w żywnoąci
  • Źródła składników odżywczych
  • Substancje szkodliwe w żywności
  • Miary gospodarcze
  • Naczynia kuchenne
  • Zioła przyprawowe
  • Warzywa przyprawowe
  • Przyprawy korzenne
  • Sposoby przyrządzania potraw
  • Zasady planowania jadłospisu w niedokrwistości
  • Przykład dziesięciodniowego jadłospisu

Część szczegółowa

  • Buliony i zakwasy
  • Zupy
  • Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu, dziczyzny i ryb
  • Potrawy jarskie
  • Potrawy z warzyw
  • Sosy
  • Chleb domowy
  • Dodatki do pieczywa
  • Desery
  • Wypieki domowe
  • Napoje

Piśmiennictwo
Spis potraw

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY