ŻYWIENIE W CHOROBACH NOWOTWOROWYCH
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2011, dodruk 2022
- Wydanie: I
- Ilość stron: 231
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788320043471
89,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 79,90 zł
Sposób, w jaki się odżywiamy, ma ogromny wpływ na nasz organizm. Dotyczy to także układu odpornościowego. Nieprawidłowo dobrane składniki odżywcze, nieodpowiedni sposób przyrządzania potraw lub zbyt bogata w tłuszcze dieta - powodują osłabienie naszej odporności. Autorka podaje podstawowe zasady racjonalnego przygotowywania posiłków, uwzględniając potrzeby osób, które zmagają się z chorobami nowotworowymi. Główną część książki stanowią przepisy na potrawy, które wspomagają układ odpornościowy. |
||
Część ogólna
Zapotrzebowanie energetyczne
Składniki pokarmowe
Zasady zdrowego żywienia
Produkty spożywcze źródłem składników pokarmowych
Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw
Żywienie a choroby nowotworowe
Część szczegółowa
Napoje
Chleb domowy
Dodatki do pieczywa
Zupy
Dodatki do zup
Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb
POtrawy z niewielką ilością mięsa i ryb
Potrawy jarskie
Potrawy z warzyw i ziemniaków
Sosy
Desery
Dowiedz się jakie suplementy diety mogą wesprzeć spalanie tkanki tłuszczowej
czytaj więcejDowiedz się czym są suplementy diety i poznaj ich działanie.
czytaj więcejChoroba syropu klonowego (MSUD), mimo swojej pozornie łagodnej nazwy, stanowi poważne...
czytaj więcejOpryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejNietolerancja fruktozy to stan, w którym organizm ma trudności z przetwarzaniem...
czytaj więcejKrew odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu, zapewniając dostarczanie...
czytaj więcejChoroby genetyczne stanowią ważny obszar medycyny, dotykający miliony ludzi na całym...
czytaj więcejWśród wyzwań współczesnej medycyny walka z nowotworami zajmuje szczególne miejsce....
czytaj więcejRogowiec dłoni i stóp, choć nie zawsze jest powszechnie znany, jego objawy mogą...
czytaj więcejZespół antyfosfolipidowy to stan, który może znacząco wpłynąć na różne...
czytaj więcej