
ŻYWIENIE W CHOROBACH NOWOTWOROWYCH
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2011, dodruk 2019
- Wydanie: I
- Ilość stron: 231
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-200-4347-1
84,00 zł
71,40 zł
71,40 zł
Dostawa od 9.90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 260zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 260zł
nakład wyczerpany - produkt niedostępny u wydawcy
Opis
Sposób, w jaki się odżywiamy, ma ogromny wpływ na nasz organizm. Dotyczy to także układu odpornościowego. Nieprawidłowo dobrane składniki odżywcze, nieodpowiedni sposób przyrządzania potraw lub zbyt bogata w tłuszcze dieta - powodują osłabienie naszej odporności. Autorka podaje podstawowe zasady racjonalnego przygotowywania posiłków, uwzględniając potrzeby osób, które zmagają się z chorobami nowotworowymi. Główną część książki stanowią przepisy na potrawy, które wspomagają układ odpornościowy. |
||
Spis treści
Część ogólna
Zapotrzebowanie energetyczne
Składniki pokarmowe
Zasady zdrowego żywienia
Produkty spożywcze źródłem składników pokarmowych
Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw
Żywienie a choroby nowotworowe
Część szczegółowa
Napoje
Chleb domowy
Dodatki do pieczywa
Zupy
Dodatki do zup
Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb
POtrawy z niewielką ilością mięsa i ryb
Potrawy jarskie
Potrawy z warzyw i ziemniaków
Sosy
Desery
Opinie
Zofia Wieczorek-Chełmińska
- Żywienie w nadciśnieniu tętniczym
- Żywienie w chorobach kostno-stawowych
- Żywienie w chorobach nowotworowych
- Żywienie w osteoporozie
- Żywienie w niedokrwistościach
- Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego
- Żywienie w chorobach nerek
- Dieta oczyszczająca i regeneracyjna
- Dietetyczna kuchnia wegetariańska
- Diety niskoenergetyczne
- Nowoczesna dietetyczna książka kucharska
- Żywienie w chorobach serca