
ŻYWIENIE W CHOROBACH KOSTNO-STAWOWYCH
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2014
- Wydanie: I
- Ilość stron: 184
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788320041194
78,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 75,90 zł
O ogromnym wsparciu, jakie w leczeniu różnorodnych schorzeń może dać prawidłowa dieta, nie trzeba przekonywać. Problem jest tylko w tym, aby stosując się do zaleceń lekarza jeść nie tylko zdrowo, lecz również smacznie.
W książce omówiono niektóre z chorób układu kostnego, ich przyczyny, jak: brak ruchu, niewłaściwe żywienie, uwarunkowania genetyczne, przeciążenie, nadwaga, przewlekły stres, zaburzenia w układzie immunologicznym, zakażenia, wpływ klimatu oraz objawy, z których najważniejszym jest ból pojawiający się okresowo lub mający charakter przewlekły.
Przedstawiono również zapotrzebowanie organizmu na energię i składniki odżywcze, przedstawiono charakterystykę produktów spożywczych, w tym żywności modyfikowanej genetycznie, ważniejsze choroby układu kostno-stawowego oraz rolę wolnych rodników w ich powstawaniu.
Znaczną część książki Autorka poświęca przykładowym jadłospisom i wybranym przepisom na potrawy mające zastosowanie w chorobach układu kostnego. Zaproponowane potrawy, zawierające mniej niż 120 kilokalorii, mogą być wykorzystane w dietach redukcyjnych.
CZĘŚĆ PIERWSZA
Wstęp
Koszty ekonomiczne chorób układu kostnego
Układ kostno-stawowy
Ważniejsze choroby układu kostno-stawowego
Choroba zwyrodnieniowa stawów - artroza
· Postępowanie w chorobie zwyrodnieniowej stawów
Reumatoidalne zapalenie stawów
Fibromialgia
Zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa
Toczeń rumieniowaty układowy
Dna
Łuszczycowe zapalenie stawów
Osteoporoza
Krzywica
Zapotrzebowanie organizmu człowieka na energię i składniki odżywcze
Energia
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
Błonnik
Witaminy
· Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
· Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Składniki mineralne
· Makropierwiastki
· Mikropierwiastki
Produkty kwaso- i zasadotwórcze
Woda
Wolne rodniki
Charakterystyka ważniejszych produktów spożywczych
Produkty zbożowe
Nasiona roślin strączkowych
Produkty mleczne i ich substytuty
Ziemniaki
Warzywa i owoce
Produkty tłuszczowe
Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory
Jaja
Cukier i słodycze
Orzechy i nasiona
Żywność modyfikowana genetycznie
CZĘŚĆ DRUGA
Zasady żywienia w chorobach układu kostnego i w otyłości
Zasady diety
Podstawowe zalecenia żywieniowe
Przykład dwutygodniowego jadłospisu
Profilaktyka i leczenie dietetyczne otyłości w chorobach układu kostnego
Zasady odchudzania
Diety niskoenergetyczne
· Dieta niskoenergetyczna - 1000 kalorii (4184 kJ)
· Dieta niskoenergetyczna - 1200 kalorii (5020 kJ)
· Dieta niskoenergetyczna - 1500 kalorii (6276 kJ)
CZĘŚĆ TRZECIA
Wybrane potrawy zalecane w chorobach układu kostnego
Wiadomości podstawowe
· Miary gospodarcze
· Naczynia kuchenne
· Konserwowanie żywności
· Przechowywanie żywności
· Sposoby przygotowywania potraw
Przyprawy
Przepisy szczegółowe
· Napoje
· Pieczywo
· Dodatki do pieczywa
· Zupy
· Przekąski
· Potrawy z mięsa
· Potrawy z ryb
· Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb
· Potrawy jarskie
· Potrawy z warzyw i owoców - surówki
· Potrawy z warzyw i owoców - sałatki
· Potrawy z warzyw i owoców - warzywa gotowane
· Sosy i pasty
· Desery
Piśmiennictwo
Skorowidz potraw
Dowiedz się jakie suplementy diety mogą wesprzeć spalanie tkanki tłuszczowej
czytaj więcejDowiedz się czym są suplementy diety i poznaj ich działanie.
czytaj więcejChoroby oczu to szeroka kategoria schorzeń, które wpływają na funkcjonowanie...
czytaj więcejDna moczanowa jest przewlekłą chorobą reumatyczną, którą charakteryzuje gromadzenie...
czytaj więcejChoroba syropu klonowego (MSUD), mimo swojej pozornie łagodnej nazwy, stanowi poważne...
czytaj więcejTkanka łączna jest fundamentem, który łączy, wspiera i chroni inne tkanki i narządy....
czytaj więcej