Opis
Osteoporoza dotyka osoby w średnim wieku i starsze. Często dowiadujemy się o jej występowaniu przy pierwszym złamaniu kości. Wtedy pojawia się problem zastosowania odpowiedniego leczenia, czyli przede wszystkim diety bogatej w składniki mineralne sprzyjające odbudowie nadwątlonej struktury kości. Proponowane w tej książce przepisy są doskonałym uzupełnieniem codziennego, monotonnego i nieracjonalnego żywienia większości z nas.
Spis treści
Część ogólna
- Rola układu kostnego
- Osteoporoza
- Inne schorzenia narządu ruchu
- Dieta profilaktyczna i lecznicza w osteoporozie
- Zasady zdrowego żywienia
- Dobór środków spożywczych
- Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw
- Przykład tygodniowego jadłospisu
Część szczegółowa
- Napoje
- Chleb domowy
- Dodatki do pieczywa
- Zakwasy
- Zupy
- Dodatki do zup
- Potrawy z mięsa zwierzząt rzeźnych, drobiu i ryb
- Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb
- Potrawy jarskie
- Potrawy z warzyw i owoców
- Sosy
- Desery
Piśmiennictwo
Spis potraw
Zofia Wieczorek-Chełmińska