
NOWOCZESNA DIETETYCZNA KSIĄŻKA KUCHARSKA
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: Warszawa 2014
- Wydanie: II
- Ilość stron: 630
- Oprawa: twarda
- ISBN: 978-83-200-4745-5
67,90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł
Opis
Autorka jest doświadczonym dietetykiem, wieloletnim wykładowcą Medycznego Studium Dietetyki oraz Żywienia Człowieka Akademii Rolniczej w Krakowie.
Podstawowe zalety książki to:
- nowoczesna i wszechstronna publikacja ze sprawdzonymi przepisami
- receptury smacznych i łatwych do przygotowania potraw, uwzględniające zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, witaminy i minerały
- gotowe rozwiązania dietetyczne w różnych stanach chorobowych
- dla wszystkich stosujących dietę w warunkach domowych
- przydatna również w planowaniu jadłospisów w szpitalach oraz placówkach żywienia zbiorowego.
Spis treści
Część ogólna:
Ekologiczne i zdrowotne podstawy żywienia
Zapotrzebowanie energetyczne
Składniki pokarmowe
Równowaga kwasowo-zasadowa
Ocena zdrowotna jakości produktów spożywczych
Wymienniki produktów w ramach grup i między grupami
Dietetyczna i zdrowotna ocena ważniejszych produktów spożywczych
Dietetyczna ocena przypraw i dodatków słodzących
Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw
Charakterystyka i zastosowanie diet w profilaktyce i leczeniu
Część szczegółowa:
Napoje
Chleb domowy
Dodatki do pieczywa
Przystawki
Zupy
Dodatki do zup
Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb
Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb - tzw. potrawy półmięsne
Potrawy jarskie
Potrawy z warzyw i owoców
Sosy
Wypieki domowe
Opinie
- Żywienie w nadciśnieniu tętniczym
- Dieta oczyszczająca i regeneracyjna
- Dietetyczna kuchnia wegetariańska
- Diety niskoenergetyczne
- Żywienie w chorobach wątroby, dróg żółciowych i trzustki
- Żywienie w chorobach nerek
- Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego
- Żywienie w chorobach serca
- Żywienie w chorobach kostno-stawowych
- Żywienie w niedokrwistościach
- Żywienie w osteoporozie
- Żywienie w chorobach nowotworowych
- Żywienie w chorobach nowotworowych