
DIETA ELIMINACYJNA
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2020
- Wydanie: I
- Ilość stron: 250
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788320061079
49,90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł
Opis
Dieta eliminacyjna
Autor: Joanna Dronka-Skrzypczak
Książka, która rozwiewa wątpliwości na temat tego czy i kiedy dieta eliminacyjna jest niedoborowa.
- Kiedy eliminujemy pokarmy z diety?
- Dlaczego tak wiele osób się na to decyduje?
- Co na ten temat mówi nauka?
- I najważniejsze - jak podejść do tematu, żeby faktycznie sobie pomóc, a nie zaszkodzić?
Poradnik napisany z myślą o osobach, które głównie z powodów zdrowotnych, czasowo lub na stałe, eliminują poszczególne produkty lub grupy produktów z jadłospisu. Przyczyn takiej decyzji może być wiele - od względów zdrowotnych, aż po świadomość ekologiczną czy przekonania. Jeśli należysz do tej grupy to ta książka jest właśnie dla Ciebie.
Z tej książki dowiesz się:
- Jakie są najpopularniejsze diety eliminacyjne?
- W jakich schorzeniach się je wprowadza i kiedy ma to uzasadnienie?
- Które diety można zbilansować, a które są niedoborowe?
- Na co zwracać uwagę bilansując dietę eliminacyjną?
Książka, oprócz wiedzy naukowej zawiera także historie pacjentów z którymi rozmawiałam między innymi podczas moich szkoleń, a także praktyczne porady płynące z mojego – wieloletniego już – doświadczenia w temacie stosowania diety eliminacyjnej. Mam nadzieję, że stanie się dla Ciebie wartościowym źródłem wiedzy i inspiracji!
Spis treści
Dieta eliminacyjna
Autor: Joanna Dronka-Skrzypczak
1. Słowo wstępne
2. Dieta eliminacyjna – co to znaczy?
- Czy jest się czego bać?
- Diety – skąd to się w ogóle wzięło?
- Najpopularniejsze diety eliminacyjne:
- Dieta wegetariańska
- Dieta wegańska
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bezmleczna
- Dieta FODMAP
- Dieta paleo
- Protokół autoimmunologiczny (AIP)
- Dieta ketogeniczna
- Dieta doktor Dąbrowskiej (post doktor Dąbrowskiej)
3. Dieta eliminacyjna w chorobie
- Alergie pokarmowe i nietolerancje pokarmowe
- Choroby związane z nietolerancją lub nadwrażliwością na gluten
- Choroby związane z nietolerancją lub alergią na mleko
- Alergie krzyżowe – czyli dlaczego mleko kozie nie zastąpi krowiego?
- Prowokacja – jak ją przeprowadzić?
- Choroby autoimmunizacyjne – ujęcie ogólne (choroba Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, cukrzyca typu I,łuszczyca, atopowe zapalenie skóry)
- Dieta eliminacyjna podczas leczenia i po leczeniu onkologicznym
- Dieta eliminacyjna po antybiotykoterapii
- Dieta eliminacyjna w zespole jelita drażliwego
4. Ciąża, karmienie, dziecko – czyli o diecie eliminacyjnej mamy i dziecka
- Dieta eliminacyjna w ciąży – korzyści i zagrożenia
- Dieta matki karmiącej – bez mitów i zubożenia
- Eliminacja u dziecka – czy i kiedy ją stosować?
5. Dieta eliminacyjna bez niedoborów – jak się do tego zabrać?
- Co to są niedobory i czym jest dieta niedoborowa?
- Jakie składniki pokarmowe muszą się znaleźć w każdej zbilansowanej diecie?
- Dieta eliminacyjna – to, że produkt jest bezglutenowy, nie znaczy, że jest zdrowy. Jakość pożywienia na diecie eliminacyjnej
6. Kto tu rządzi: mózg czy żołądek?
- „Już dłużej nie dam rady” – czy dieta to stres?
- Dlaczego jemy?
- Pięć kroków do diety eliminacyjnej (oraz pięć podstawowych błędów)