FIZJOLOGIA ŻYWIENIA
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2019
- Wydanie: I
- Ilość stron: 410
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-200-5852-9
122,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 112,90 zł
Fizjologia żywienia
Redakcja naukowa: Hanna Krauss
Podręcznik „Fizjologia żywienia” przedstawia zagadnienia dotyczące funkcjonowania układu pokarmowego, struktur i czynników odpowiedzialnych za regulację łaknienia. Ponadto w książce uwzględniono najnowszą wiedzę na temat tkanki tłuszczowej i jej roli w organizmie. W kolejnych rozdziałach omówiono informacje dotyczące gospodarki wodno-elektrolitowej, zapotrzebowania energetycznego organizmu człowieka oraz roli, jaką odgrywają w nim białka, węglowodany, tłuszcze, mikroelementy i witaminy.
„Fizjologia żywienia” zawiera także najważniejsze informacje dotyczące zmian metabolicznych i hormonalnych związanych ze wzrostem i redukcją masy ciała.
Podręcznik jest skierowany do wielu adresatów, a zwłaszcza studentów kierunków medycznych, weterynaryjnych, ale też wychowania fizycznego, biologii, biotechnologii oraz wszystkich tych, którzy interesują się funkcjonowaniem układu pokarmowego, żywieniem i odnoszącymi się do tych zagadnień problemami.
Fizjologia żywienia
Redakcja naukowa: Hanna Krauss
1. Fizjologia układu pokarmowego
2. Fizjologia tkanki tłuszczowej
3. Regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu
4. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu
5. Rola tłuszczów, białek i węglowodanów w organizmie człowieka
6. Rola makroelementów, mikroelementów i witamin w organizmie człowieka
7. Regulacja pobierania pokarmu
8. Regulacja masy ciała
9. Wpływ sposobu odżywiania na układ immunologiczny
10. Funkcje i znaczenie mikrobioty jelitowej
11. Czynniki żywieniowe wpływające na kształtowanie mikrobioty przewodu pokarmowego
12. Podstawowe informacje na temat jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka
13. Żywienie osób aktywnych fizycznie
14. Wybrane nowości dietetyczne w świetle doniesień naukowych
15. Alternatywne zamienniki cukru i ich wpływ na zdrowie człowieka
16. Genomika żywienia
Opryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcejOsteoporoza jest chorobą układu szkieletowego, która, mimo że może rozwijać...
czytaj więcejCukrzyca typu 2 to najczęstsza forma cukrzycy, stanowiąca około 90-95% wszystkich...
czytaj więcejKatar alergiczny, znany również jako alergiczny nieżyt nosa bądź katar sienny,...
czytaj więcej