• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
Fizjologia żywienia

FIZJOLOGIA ŻYWIENIA

  • Wydawca: PZWL
  • Rok wydania: 2019
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 410
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-200-5852-9
 
119,00 zł
99,90 zł 99,90 zł PLN 1
Dostawa od 9.90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Fizjologia żywienia

Redakcja naukowa: Hanna Krauss

Podręcznik „Fizjologia żywienia” przedstawia zagadnienia dotyczące funkcjonowania układu pokarmowego, struktur i czynników odpowiedzialnych za regulację łaknienia. Ponadto w książce uwzględniono najnowszą wiedzę na temat tkanki tłuszczowej i jej roli w organizmie. W kolejnych rozdziałach omówiono informacje dotyczące gospodarki wodno-elektrolitowej, zapotrzebowania energetycznego organizmu człowieka oraz roli, jaką odgrywają w nim białka, węglowodany, tłuszcze, mikroelementy i witaminy.

„Fizjologia żywienia” zawiera także najważniejsze informacje dotyczące zmian metabolicznych i hormonalnych związanych ze wzrostem i redukcją masy ciała.

Podręcznik jest skierowany do wielu adresatów, a zwłaszcza studentów kierunków medycznych, weterynaryjnych, ale też wychowania fizycznego, biologii, biotechnologii oraz wszystkich tych, którzy interesują się funkcjonowaniem układu pokarmowego, żywieniem i odnoszącymi się do tych zagadnień problemami.

Spis treści

Fizjologia żywienia

Redakcja naukowa: Hanna Krauss

1. Fizjologia układu pokarmowego
2. Fizjologia tkanki tłuszczowej
3. Regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu
4. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu
5. Rola tłuszczów, białek i węglowodanów w organizmie człowieka
6. Rola makroelementów, mikroelementów i witamin w organizmie człowieka
7. Regulacja pobierania pokarmu
8. Regulacja masy ciała
9. Wpływ sposobu odżywiania na układ immunologiczny
10. Funkcje i znaczenie mikrobioty jelitowej
11. Czynniki żywieniowe wpływające na kształtowanie mikrobioty przewodu pokarmowego
12. Podstawowe informacje na temat jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka
13. Żywienie osób aktywnych fizycznie
14. Wybrane nowości dietetyczne w świetle doniesień naukowych
15. Alternatywne zamienniki cukru i ich wpływ na zdrowie człowieka
16. Genomika żywienia

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

259,00 zł
207,90 zł
30,00 zł
28,50 zł
80,00 zł
64,00 zł
99,00 zł
84,90 zł

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY