• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
Fizjologia żywienia

FIZJOLOGIA ŻYWIENIA

  • Wydawca: PZWL
  • Rok wydania: 2019
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 398
 
119,00 zł
99,90 zł 99,90 zł PLN 1
Dostawa od 11.80 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Fizjologia żywienia

Redakcja naukowa: Hanna Krauss

Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała.

Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi prozdrowotnych składowych pożywienia.

Książka, omawiająca dokładnie rolę poszczególnych składowych osi pokarmowej, z pewnością będzie służyć nie tylko studentom wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, lecz także lekarzom i dietetykom.

Spis treści

Fizjologia żywienia

Redakcja naukowa: Hanna Krauss

1. Fizjologia układu pokarmowego
2. Fizjologia tkanki tłuszczowej
3. Regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu
4. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu
5. Rola tłuszczów, białek i węglowodanów w organizmie człowieka
6. Rola makroelementów, mikroelementów i witamin w organizmie człowieka
7. Regulacja pobierania pokarmu
8. Regulacja masy ciała
9. Wpływ sposobu odżywiania na układ immunologiczny
10. Funkcje i znaczenie mikrobioty jelitowej
11. Czynniki żywieniowe wpływające na kształtowanie mikrobioty przewodu pokarmowego
12. Podstawowe informacje na temat jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka
13. Żywienie osób aktywnych fizycznie
14. Wybrane nowości dietetyczne w świetle doniesień naukowych
15. Alternatywne zamienniki cukru i ich wpływ na zdrowie człowieka
16. Genomika żywienia

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

259,00 zł
207,90 zł
30,00 zł
28,50 zł
80,00 zł
69,60 zł
99,00 zł
84,90 zł

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY