
TERAPIA POŻYWIENIEM DIETETYKA WEDŁUG TRADYCYJNEJ MEDYCYNY CHIŃSKIEJ
- Wydawca: Galaktyka
- Rok wydania: 2014
- Wydanie: I
- Ilość stron: 288
- Oprawa: twarda
- ISBN: 978-83-7579-310-9
47,90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 260zł
Opis
Autor zapoznaje czytelników z zasadami tradycyjnej medycyny chińskiej i energetyką pożywienia, a także wyjaśnia, w jaki sposób stosować je w życiu codziennym. Prezentuje liczne przykłady kliniczne i sugestie terapeutyczne, pomysłowo łącząc zachodnią wiedzą medyczną z chińskimi technikami diagnostycznymi.
Autor opisał ponad 300 powszechnie dostępnych produktów spożywczych – warzyw, zbóż, ziół, przypraw, owoców, mięs, owoców morza, produktów mlecznych, olejów, tłuszczów i innych. Omówił również przyczyny różnorodnych objawów i dolegliwości w ujęciu tradycyjnej medycyny chińskiej, a także sposoby leczenia otyłości oraz fizycznego i emocjonalnego wyczerpania.
Książka zawiera:
• opisy zastosowania dietetyki chińskiej w praktyce oraz rozważania na temat czynników wpływających na dietę, takich jak zmieniające się pory roku oraz odmienne potrzeby dzieci i osób starszych
• praktyczne wskazówki dotyczące zaadaptowania zasad chińskiej terapii pożywieniem do zachodnich realiów
• przykłady terapii pożywieniem dotyczące większości systemów narządów wewnętrznych
• listę popularnych produktów spożywczych wraz z opisem ich działania leczniczego
• porady odnoszące się do terapii akupunkturą
Książka będzie przydatna studentom i terapeutom praktykującym tradycyjną medycynę chińską, jak również specjalistom z zakresu żywienia, dietetykom, i lekarzom.
Tagi: medycyna chińska