
ZABURZENIA LIPIDOWE
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2006, dodruk 2015
- Wydanie: I
- Ilość stron: 164
- Oprawa: miękka
- ISBN: 83-200-3315-2
47,90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 299zł Najniższa cena z 30 dni: 45,90 zł
Zamówienia złożone od dnia 20 XII 2021 r. mogą zostać zrealizowane w styczniu.
Na powstawanie zmian miażdżycowych w tętnicach wpływają przede wszystkim zaburzenia lipidowe (m.in. nadmiar choresterolu lub zbyt małe stężenie "dobrego" cholesterolu HDL w osoczu krwi) a także nadciśnenie tętnicze, palenie papierosów, otyłość, cukrzyca, mała aktywność fizyczna. Właściwe odżywianie i zdrowy tryb życia mogą jednak nawet w takich przypadkach zminimalizować ryzyko wystąpienia groźnych chorób układu krążenia, prowadzących m.in. do zawału serca lub udaru mózgu.
W naszym poradniku Czytelnik znajdzie rady: jak zmienić dietę, jakich potraw należy unikać, a z jakich produktów przyrządzać posiłki, by poprawić stężenie lipidów we krwi.
Propozycje tygodniowych jadłospisów i przepisy kulinarne ułatwią zastosowanie wskazanej diety.
Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
- Wstęp
- Nieprawidłowe stężenie lipidów w surowicy jako czynnik ryzyka choroby wieńcowej
- Rozpoznanie zaburzeń lipidowych
- Aterogenne (promażdżycowe) działanie zaburzeń lipidowych
- Docelowe stężenie lipidów
- Występowanie zaburzeń lipidowych i wskaźników choroby wieńcowej a sposób żywienia
- Leczenie niefarmakologiczne
- Praktyczne aspekty diety hipolipemicznej
- Aktywność fizyczna
- Zaprzestanie palenia papierosów
- Leczenie farmakologiczne
- Wybrane pozycje piśmiennictwa
Strona Internetowa Medicon.pl korzysta z plików cookies. Możesz je wyłączyć w swojej przeglądarce. Więcej o plikach cookies znajdziesz w naszej polityce prywatności.