• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-20127_21038_150x190

ŻYWNOŚĆ A ZDROWIE CZŁOWIEKA

  • Wydawca: UMCS
  • Rok wydania: 2021
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 240
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 9788322794647
 
37,80 zł
34,00 zł 34,00 zł PLN 1
Dostawa od 9.90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Żywność a zdrowie człowieka

red. Jan Fiedurek

Wśród licznych opracowań naukowych i popularnonaukowych na temat prawidłowego odżywiania istnieje wiele błędnych stereotypów dotyczących związku odżywiania z powstawaniem różnych chorób i procesem starzenia, które nie znajdują potwierdzenia w wynikach badań. Głównym celem niniejszego opracowania jest charakterystyka prozdrowotnych składników żywności, które mają istotny wpływ na zachowanie zdrowia fizycznego i psychicznego do późnej starości.
Treść monografii Żywność a zdrowie człowieka zawiera zróżnicowane tematycznie zagadnienia, mające na celu przybliżenie studentom szerokiego zakresu wiedzy dotyczącej m.in.: relacji pomiędzy zmianami żywieniowymi a chorobami nowotworowymi; synergizmu i antagonizmu pomiędzy składnikami mineralnymi oraz mineralno-witaminowymi; aktywności biologicznej peptydów; substancji antyodżywczych występujących w żywności; psychologicznych aspektów jedzenia i nadwagi; psychobiotyków i ich wpływu na zdrowie psychiczne; oddziaływania składników żywności na kształtowanie funkcji psychofizycznych człowieka oraz żywienia spersonalizowanego i jego ograniczeń. Omówiono też prozdrowotne składniki żywności istotne w profilaktyce przeciwnowotworowej. Obecna monografia, mimo pojawiających się opracowań przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu kompleksowych opracowań w języku polskim, obejmujących ww. zagadnienia.
Książka adresowana jest głównie do studentów mikrobiologii, biotechnologii, technologii żywności, kierunków medycznych, a także do osób zainteresowanych problematyką zdrowego odżywiania. Cytowana literatura umożliwia czytelnikowi dotarcie do oryginalnych prac dotyczących poszczególnych zagadnień.

Spis treści

Żywność a zdrowie człowieka

red. Jan Fiedurek

1. Apołeczne aspekty konsumpcji żywności: oczekiwania i perspektywy.

2. Trendy żywieniowe a choroby nowotworowe w aspekcie historycznym.

3. Składniki żywności istotne w zapobieganiu lub leczeniu wybranych chorób.

4. Synergizm i antagonizm pomiędzy składnikami mineralnymi oraz mineralno-witaminowymi.

5. Charakterystyka wybranych diet.

6. Rola bakterii probiotycznych w produkcji żywności.

7. Właściwości prozdrowotne β-glukanów.

8. Aktywność biologiczna peptydów.

9. Substancje antyodżywcze w żywności i sposobt zmniejszenia ich niekorzystnych efektów.

10. Barwniki spożywcze - wpływ na zdrowie człowieka.

11. Korzyści i potencjalne zagrożenia żywności modyfikowanej genetycznie.

12. Konsekwencje zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej w organiźmie.

13. Psychobiotyki i ich wpływ na zdrowie psychiczne.

14. Psychologiczne aspekty jedzenia i nadwagi.

15. Oddziaływania składników żywności na kształtowanie funkcji psychofizycznych człowieka.

16. Zanieczyszczenia w żywności i ich potencjalne zagrożenia.

17. Idea żywienia spersonalizowanego - bariery i ograniczenia.

 

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY