
ŻYWNOŚĆ A ZDROWIE CZŁOWIEKA
- Wydawca: UMCS
- Rok wydania: 2021
- Wydanie: I
- Ilość stron: 240
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788322794647
34,00 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 299zł Najniższa cena z 30 dni: 34,00 zł
Zamówienia złożone od dnia 20 XII 2021 r. mogą zostać zrealizowane w styczniu.
Żywność a zdrowie człowieka
red. Jan Fiedurek
Wśród licznych opracowań naukowych i popularnonaukowych na temat prawidłowego odżywiania istnieje wiele błędnych stereotypów dotyczących związku odżywiania z powstawaniem różnych chorób i procesem starzenia, które nie znajdują potwierdzenia w wynikach badań. Głównym celem niniejszego opracowania jest charakterystyka prozdrowotnych składników żywności, które mają istotny wpływ na zachowanie zdrowia fizycznego i psychicznego do późnej starości.
Treść monografii Żywność a zdrowie człowieka zawiera zróżnicowane tematycznie zagadnienia, mające na celu przybliżenie studentom szerokiego zakresu wiedzy dotyczącej m.in.: relacji pomiędzy zmianami żywieniowymi a chorobami nowotworowymi; synergizmu i antagonizmu pomiędzy składnikami mineralnymi oraz mineralno-witaminowymi; aktywności biologicznej peptydów; substancji antyodżywczych występujących w żywności; psychologicznych aspektów jedzenia i nadwagi; psychobiotyków i ich wpływu na zdrowie psychiczne; oddziaływania składników żywności na kształtowanie funkcji psychofizycznych człowieka oraz żywienia spersonalizowanego i jego ograniczeń. Omówiono też prozdrowotne składniki żywności istotne w profilaktyce przeciwnowotworowej. Obecna monografia, mimo pojawiających się opracowań przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu kompleksowych opracowań w języku polskim, obejmujących ww. zagadnienia.
Książka adresowana jest głównie do studentów mikrobiologii, biotechnologii, technologii żywności, kierunków medycznych, a także do osób zainteresowanych problematyką zdrowego odżywiania. Cytowana literatura umożliwia czytelnikowi dotarcie do oryginalnych prac dotyczących poszczególnych zagadnień.
Żywność a zdrowie człowieka
red. Jan Fiedurek
1. Apołeczne aspekty konsumpcji żywności: oczekiwania i perspektywy.
2. Trendy żywieniowe a choroby nowotworowe w aspekcie historycznym.
3. Składniki żywności istotne w zapobieganiu lub leczeniu wybranych chorób.
4. Synergizm i antagonizm pomiędzy składnikami mineralnymi oraz mineralno-witaminowymi.
5. Charakterystyka wybranych diet.
6. Rola bakterii probiotycznych w produkcji żywności.
7. Właściwości prozdrowotne β-glukanów.
8. Aktywność biologiczna peptydów.
9. Substancje antyodżywcze w żywności i sposobt zmniejszenia ich niekorzystnych efektów.
10. Barwniki spożywcze - wpływ na zdrowie człowieka.
11. Korzyści i potencjalne zagrożenia żywności modyfikowanej genetycznie.
12. Konsekwencje zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej w organiźmie.
13. Psychobiotyki i ich wpływ na zdrowie psychiczne.
14. Psychologiczne aspekty jedzenia i nadwagi.
15. Oddziaływania składników żywności na kształtowanie funkcji psychofizycznych człowieka.
16. Zanieczyszczenia w żywności i ich potencjalne zagrożenia.
17. Idea żywienia spersonalizowanego - bariery i ograniczenia.
Strona Internetowa Medicon.pl korzysta z plików cookies. Możesz je wyłączyć w swojej przeglądarce. Więcej o plikach cookies znajdziesz w naszej polityce prywatności.