ŻYWNOŚĆ A ZDROWIE CZŁOWIEKA
- Wydawca: UMCS
- Rok wydania: 2021
- Wydanie: I
- Ilość stron: 240
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788322794647
34,00 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 34,00 zł
Żywność a zdrowie człowieka
red. Jan Fiedurek
Wśród licznych opracowań naukowych i popularnonaukowych na temat prawidłowego odżywiania istnieje wiele błędnych stereotypów dotyczących związku odżywiania z powstawaniem różnych chorób i procesem starzenia, które nie znajdują potwierdzenia w wynikach badań. Głównym celem niniejszego opracowania jest charakterystyka prozdrowotnych składników żywności, które mają istotny wpływ na zachowanie zdrowia fizycznego i psychicznego do późnej starości.
Treść monografii Żywność a zdrowie człowieka zawiera zróżnicowane tematycznie zagadnienia, mające na celu przybliżenie studentom szerokiego zakresu wiedzy dotyczącej m.in.: relacji pomiędzy zmianami żywieniowymi a chorobami nowotworowymi; synergizmu i antagonizmu pomiędzy składnikami mineralnymi oraz mineralno-witaminowymi; aktywności biologicznej peptydów; substancji antyodżywczych występujących w żywności; psychologicznych aspektów jedzenia i nadwagi; psychobiotyków i ich wpływu na zdrowie psychiczne; oddziaływania składników żywności na kształtowanie funkcji psychofizycznych człowieka oraz żywienia spersonalizowanego i jego ograniczeń. Omówiono też prozdrowotne składniki żywności istotne w profilaktyce przeciwnowotworowej. Obecna monografia, mimo pojawiających się opracowań przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu kompleksowych opracowań w języku polskim, obejmujących ww. zagadnienia.
Książka adresowana jest głównie do studentów mikrobiologii, biotechnologii, technologii żywności, kierunków medycznych, a także do osób zainteresowanych problematyką zdrowego odżywiania. Cytowana literatura umożliwia czytelnikowi dotarcie do oryginalnych prac dotyczących poszczególnych zagadnień.
Żywność a zdrowie człowieka
red. Jan Fiedurek
1. Apołeczne aspekty konsumpcji żywności: oczekiwania i perspektywy.
2. Trendy żywieniowe a choroby nowotworowe w aspekcie historycznym.
3. Składniki żywności istotne w zapobieganiu lub leczeniu wybranych chorób.
4. Synergizm i antagonizm pomiędzy składnikami mineralnymi oraz mineralno-witaminowymi.
5. Charakterystyka wybranych diet.
6. Rola bakterii probiotycznych w produkcji żywności.
7. Właściwości prozdrowotne β-glukanów.
8. Aktywność biologiczna peptydów.
9. Substancje antyodżywcze w żywności i sposobt zmniejszenia ich niekorzystnych efektów.
10. Barwniki spożywcze - wpływ na zdrowie człowieka.
11. Korzyści i potencjalne zagrożenia żywności modyfikowanej genetycznie.
12. Konsekwencje zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej w organiźmie.
13. Psychobiotyki i ich wpływ na zdrowie psychiczne.
14. Psychologiczne aspekty jedzenia i nadwagi.
15. Oddziaływania składników żywności na kształtowanie funkcji psychofizycznych człowieka.
16. Zanieczyszczenia w żywności i ich potencjalne zagrożenia.
17. Idea żywienia spersonalizowanego - bariery i ograniczenia.
Choroby zakaźne wywoływane są przez różnorodne biologiczne czynniki chorobotwórcze...
czytaj więcejKiedy pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości, bóle brzucha czy biegunka, pacjentom...
czytaj więcejJersinioza to rzadka, bakteryjna choroba zakaźna. Jej pojawienie się jest najczęściej...
czytaj więcejOpryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcej