• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-energia-w-zywnosci-i-zywieniu_12355_150x190

ENERGIA W ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIU

  • Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
  • Rok wydania: Poznań 2010
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 132
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-7160-577-2
 
29,90 zł 29,90 zł PLN 1
Dostawa od 9.90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Polska jest krajem, gdzie społeczeństwo cieszy się obfitością żywności, jak bowiem pokazują wyniki badan przeprowadzonych po 2000 roku, ponad połowa dorosłych obywateli naszego kraju wykazuje nadwagę lub jest otyła, przy czym częstość występowania otyłości ma wyraźną tendencję wzrostową.

Książka napisana jest przez specjalizujących się w tej problematyce doświadczonych nauczycieli akademickich. Publikacja ta przedstawia w przystępny sposób różne aspekty nauki o żywności, żywieniu i zdrowia związane z pojęciem energii- od jej form i obiegu w przyrodzie, poprzez podaż z żywnością i wykorzystywanie przez organizm człowieka, po ustrojowy bilans energetyczny oraz profilaktykę i leczenie otyłości. 

Spis treści

Rozdział 1
ENERGIA, JEJ FORMY I OBIEG W PRZYRODZIE
Energia, jej formy i źródła
Przepływ energii w przyrodzie

Rozdział 2
POKARM JAKO ŹRÓDŁO ENERGII
Spalanie poza organizmem i w organizmie
Określanie wartości energetycznej żywności
Klasyfikacja żywności według wartości kalorycznej

Rozdział 3
ŻYWNOŚĆ NISKOENERGETYCZNA
Definicje żywności niskokalorycznej oraz żywności o obniżonej kaloryczności
Metody obniżania wartości energetycznej produktów i potraw
Produkty niskoenergetyczne

Rozdział 4
ŻYWNOŚĆ I NAPOJE DLA SPORTOWCÓW

Rozdział 5
TECHNOLOGIE KULINARNE A WARTOŚĆ ENERGETYCZNA POTRAW
Właściwości funkcjonalne składników wpływających na wartość energetyczną potraw
Kształtowanie wartości energetycznej wybranych rodzajów potraw
Obróbka cieplna potraw
Smażenie a wartość energetyczna potraw

Rozdział 6
ZAPOTRZEBOWANIE ENERGETYCZNE ORGANIZMU CZŁOWIEKA W ZALEŻNOŚCI OD AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ

Rozdział 7
METODY POMIARU WYDATKÓW ENERGETYCZNYCH
Parametry fizjologiczne w wysiłku fizycznym
Metody kalorymetryczne
Metody niekalorymetryczne

Rozdział 8
BILANS ENERGII I JEGO ZAKŁÓCENIA W ORGANIZMIE
Bilans energii i jego regulacja w organizmie
Zakłócenia bilansu energetycznego

Rozdział 9
OTYŁOŚĆ JAKO PROBLEM SPOŁECZNY I ZDROWOTNY
Definicja i klasyfikacje otyłości
Rozpoznanie i następstwa otyłości
Leczenie otyłości

Rozdział 10
DIETY ODCHUDZAJĄCE I SKUTECZNOŚĆ ICH STOSOWANIA
Zasady racjonalnej diety redukcyjnej
Popularne diety odchudzające w świetle zasad racjonalnego żywienia

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY