
KOMPENDIUM WIEDZY O ŻYWNOŚCI, ŻYWIENIU I ZDROWIU
- Wydawca: PWN
- Rok wydania: 2004, dodruk 2022
- Wydanie: I
- Ilość stron: 450
- Oprawa: miękka foliowana
- ISBN: 978-83-01-14254-4
69,90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 299zł
Opis
Najnowsza wiedza o produktach żywnościowych, o ich przetwarzaniu, utrwalaniu oraz uwarunkowaniach jakościowych i funkcjonowaniu na rynku. Podstawowe wiadomości z zakresu żywienia oraz biologicznych, medycznych i społecznych aspektów ochrony zdrowia.
Książka uświadamia czytelnikom ścisłe związki między żywnością, żywieniem i zdrowiem, prostuje fałszywe informacje upowszechniane przez media i wyjaśnia kontrowersje i problemy związane z jej tematyką, np. żywność transgeniczna, wegetarianizm, interakcje różnych leków z żywnością, "diety cud", ksenobiotyki itp.
Kompendium adresowane jest zarówno do osób zawodowo zajmujących się żywieniem, żywnością i zdrowiem, jak i do studentów i nauczycieli, uczniów szkół średnich oraz wszystkich zainteresowanych tą problematyką.
Tagi: Jan Gawęcki , dietetyka podręcznik , podręcznik dietetyki ,
Spis treści
1) Wstęp
2) Żywność
3) Żywienie
4) Zdrowie
Opinie
- Test do sprawdzania i oceny wiedzy żywieniowej "GAROTA"
- Energia w żywności i żywieniu
- Woda w żywieniu i jej źródła
- Energia w żywności i żywieniu
- Żywienie u progu i u schyłku życia
- Zmysły a jakość żywności i żywienia
- Ewolucja na talerzu czyli wczoraj, dziś i jutro żywienia człowieka
- Bezpieczeństwo żywności i żywienia
- Żywienie człowieka a zdrowie publiczne tom 3
- Żywienie człowieka Podstawy nauki o żywieniu tom 1
- Żywienie człowieka zdrowego i chorego tom 2
- Żywienie człowieka Tom 1, 2, 3 KOMPLET
- Żywienie człowieka Podstawy nauki o żywieniu Tom 1 wyd 4
- Żywienie człowieka zdrowego i chorego Tom 2 wyd 3