Opis
Najnowsza wiedza o produktach żywnościowych, o ich przetwarzaniu, utrwalaniu oraz uwarunkowaniach jakościowych i funkcjonowaniu na rynku. Podstawowe wiadomości z zakresu żywienia oraz biologicznych, medycznych i społecznych aspektów ochrony zdrowia.
Książka uświadamia czytelnikom ścisłe związki między żywnością, żywieniem i zdrowiem, prostuje fałszywe informacje upowszechniane przez media i wyjaśnia kontrowersje i problemy związane z jej tematyką, np. żywność transgeniczna, wegetarianizm, interakcje różnych leków z żywnością, "diety cud", ksenobiotyki itp.
Kompendium adresowane jest zarówno do osób zawodowo zajmujących się żywieniem, żywnością i zdrowiem, jak i do studentów i nauczycieli, uczniów szkół średnich oraz wszystkich zainteresowanych tą problematyką.
Tagi:
Jan Gawęcki , dietetyka podręcznik , podręcznik dietetyki ,