• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-26377_14564_150x190

EWOLUCJA NA TALERZU CZYLI WCZORAJ, DZIŚ I JUTRO ŻYWIENIA CZŁOWIEKA

  • Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
  • Rok wydania: 2015
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 144
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-7160-782-0
 
32,00 zł 32,00 zł PLN 1
Dostawa od 9.90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł
nakład wyczerpany - produkt niedostępny u wydawcy

Opis

Jubileusz dwudziestolecia Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności jest dobrą okazją, by rozmaitym aspektom żywienia człowieka przyjrzeć się z perspektywy upływającego czasu, stąd uproszczony tytuł tej publikacji "Ewolucja na talerzu" oraz szczególny dobór autorów z kraju i zagranicy.

Książka składa się z dwóch integralnych części. Pierwsza z nich traktuje o historii , dniu dzisiejszym i przyszłości odżywiania się mieszkańców naszego globu, z położeniem akcentu na związki z aktywnością fizyczną, środowiskiem naturalnym i promocją zdrowia.  Ukazuje też ewolucję sztuki kulinarnej i perspektywy rozwoju gastronomii oraz współczesne problemy związane z żywnością prozdrowotną i suplementacją diety.

Druga część książki poświęcona jest nauce o żywieniu człowieka, jej podwalinom, współczesnym osiągnięciom i zadaniom na przyszłość. Mowa w niej również o zmianach w podejściu do norm żywieniowych i tabel wartości odżywczych jako podstawowych instrumentów racjonalizacji żywienia oraz metodologii oceny sposobu żywienia i jego adekwatności do potrzeb organizmu.

Jubileuszowy charakter publikacji podkreśla krótka ilustrowana historia Olimpiady.

Tagi: dietetyka podręcznik ,

Spis treści

Od redakcji
Od paleolitu do syntetycznego hamburgera: ewolucyjna historia zwyczajów żywieniowych człowieka
Ekologiczne aspekty żywienia człowieka
Ewolucja sztuki kulinarnej i technologii potraw
Teraźniejszość i przyszłość żywności prozdrowotnej
Suplementy diety - szczególny rodzaj żywności
Wczoraj, dziś i jutro nauki o żywieniu człowieka
Tabele składu produktów spożywczych i normy żywieniowe jako narzędzia w racjonalizacji żywienia
Rozwój metod oceny sposobu żywienia
20 lat Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności
Galeria wspomnień

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY