WIELKIE OSZUSTWO NA TALERZU FAKTY I MITY PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO
- Wydawca: Edra Urban & Partner
- Rok wydania: 2018
- Wydanie: I
- Ilość stron: 180
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-66067-07-3
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 4,00 zł
Wielkie oszustwo na talerzu Fakty i mity przemysłu spożywczego
Autor: Massimo Pandiani
Wielu lekarzy, zalecając odpowiednią terapię swoim pacjentom, opiera się na wynikach badań publikowanych w czasopismach medycznych. Jeśli dane pochodziłyby z artykułów publikowanych w czasopismach naukowych uważanych za wartościowe i pewne źródło informacji, a zawierałyby fałszywe wyniki, u wielu pacjentów mogłoby dojść z tego powodu do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Niestety, z sytuacją taką mamy do czynienia częściej, niż nam się wydaje. Ze względu na fakt, iż w dziedzinie badań naukowych, które są często niekompletne lub co gorsza – sfałszowane, tendencja ta przybiera na sile. W ostatnich latach stało się jasne, że nauka musi poradzić sobie z tym poważnym problemem. Zła informacja jest z pewnością gorsza niż brak informacji, zwłaszcza w odniesieniu do programów opieki zdrowotnej oraz procedur leczniczych dotyczących setek tysięcy pacjentów. Obecnie większość wskazówek żywieniowych i medycznych zaleceń terapeutycznych jest całkowicie błędna. Z tego też powodu terapie prowadzone w ramach medycyny konwencjonalnej stają się coraz bardziej niebezpieczne, co sprawia, że zamiast uzdrawiać pacjentów szkodzą im. Przewaga nauki antynaukowej to również element rzeczywistości, w jakiej się znaleźliśmy. Żyjemy w świecie rządzonym przez toksyczne rolnictwo, bazujące na stosowaniu niezwykle niebezpiecznych substancji chemicznych, i śmieciowe jedzenie, które zamiast wspierać nasze zdrowie doprowadzają do jego pogorszenia.
Wstęp do książki Wielkie oszustwo na talerzu Fakty i mity przemysłu spożywczego
Wielkie oszustwo na talerzu Fakty i mity przemysłu spożywczego
Autor: Massimo Pandiani
Rozdział 1 – Wstęp
Przemysł i czasopisma medyczne niszczą wiarygodną wiedzę
Opublikowano setki badań wygenerowanych przez komputer
Zatrważająca prawda o preparacie Roundup
Związek między Roundupem a autyzmem
Gdy żywność staje się trucizną
Mit bezpiecznych pestycydów
Mit procesu degradacji
Mit niskiej wydajności upraw biologicznych
Rozdział 2 – Nowoczesne żywienie
Cukry
Fruktoza
Aspartam
Neotam
Syrop z agawy
Cukry alkoholowe
Sukraloza
Bezpieczne rozwiązania
Tłuszcze, czyli lipidy
Kwasy tłuszczowe trans
Tłuszcze nasycone
„Złe” oleje
„Dobre” oleje
Żywność bogata w „dobre” tłuszcze
Dodatki do żywności i konserwanty
„Parszywa dwunastka”
Substancje pochodzące ze środowiska obecne w żywności
Tworzywa sztuczne
PFOA i teflon
Metale toksyczne
Akrylamid
Soja
Rozdział 3 – Jak się odżywiać, aby być zdrowym
W jaki sposób odżywiali się „łowcy-zbieracze”?
1. Niższa ilościowa zawartość wapnia
2. Wyższa ilościowa zawartość cholesterolu
3. Wyższa ilościowa zawartość białka
Ketoza 84 Wegetarianizm
Co to jest monokultura?
Mity i brak równowagi w wegetarianizmie
Dobrej jakości surowe produkty spożywcze korzystne dla zdrowia
Fermentowane produkty spożywcze
Rozdział 4 – Klasyfikacja produktów spożywczych
Produkty kwaśne i zasadowe – organizm powinien być lekko zasadowy
Co decyduje o kwasowości/zasadowości produktów spożywczych?
Indeks glikemiczny
Zespół metaboliczny
Pro- i przeciwzapalne produkty spożywcze
Najlepsze przeciwzapalne produkty spożywcze
Wykaz prozapalnych i przeciwzapalnych produktów spożywczych
Przyprawy i zioła
Rozdział 5 – Program żywienia dla zachowania zdrowia
Węglowodany
„Złe” węglowodany
„Dobre” węglowodany
Tłuszcze
„Dobre” tłuszcze
Białka
Napoje
Zagrożenia związane z chlorem: produkty procesu dezynfekcji (DBP)
Rozdział 6 – Podsumowanie
Piśmiennictwo